Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Juzia 09:58, 10 lut 2026

Następna co się zaciemiernikowała
Fajnie popatrzeć na kolory... u kogoś... bo u mnie tylko bezkresna biel... hahaha!
Polon 13:38, 10 lut 2026

Juzia napisał(a)
Następna co się zaciemiernikowała
Fajnie popatrzeć na kolory... u kogoś... bo u mnie tylko bezkresna biel... hahaha!

Głównie białe, bo ten ciemny był niestety tylko jeden - może raczy się wysiać
Polon 13:53, 10 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Też będę w tym roku mieć po raz pierwszy Red Cherry Large i kilka innych. Mam nadzieje, że to nie początki paprykozy, bo z 6 odmian z zeszłego roku w tym roku powiększam listę do 17. Do czego będziesz używać tego pojemnika z oświetleniem? Jaką ma wysokość?

W zeszłym roku zrobiłam papryki z przepisu Kasi In - do słoików. Wg mnie to jest genialne, więc w tym chciałabym zrobić więcej.

Pojemniki kupiłam na zasadzie - spróbuję, może będą ok. Mam w tym roku trochę odmian pomidorów, a takich wielodoniczek nie miałam. Liche to dość, więc długiego żywota temu nie wróżę. Nie są wysokie, całość około 11cm, więc na roślinę realnie zostaje 5cm. Z pokrywką to takie bardziej do kiełkowania, bo zaraz będzie za mało miejsca.
Oświetlenie dość słabe, mam wrażenie, że za słabe, ale nie mam doświadczenia z lampami, więc może tak na być.
Doświetlenie skrajnych “doniczek” chyba słabsze, niż tych środkowych. W pokrywce są otwory, na zdjęciu są zasłonięte, otwiera się przesuwając płytkę z diodami, taki suwak “on-off”

Agatorek 22:52, 13 lut 2026

Polon napisał(a)

He, he, może to i sen zimowy, na pewno mniej mi się chce

Czytam tu i ówdzie, że zima i śnieg, a u nas śniegu zero, tylko szarość za oknem.

]

No właśnie widzę ….

U mnie, mimo szumnie zapowiadanej odwilży, śnieg zszedł tylko z kostki (i to nie wszędzie). Na rabatach jeszcze se poleży…także nie wiem, co tam się dzieje pod spodem

Ciemierniki bardzo ładne
Angelika95 15:54, 14 lut 2026

Hej, czytałam o Twoim rozdrabniaczu. Potrzebuję właśnie czegoś co daje radę z miskantami. Nadal jesteś zadowolona ze swojego? Co w nim jeszcze tniesz? Hortensje też? A jakieś drobnice, np ścięte kocimiętki? Czy to już za mięciutkie?
Polon 13:09, 15 lut 2026

Hej Angelika, rozdrabniacza używałam na razie dwa razy. Kolejny raz będzie teraz, wiosną po cięciu.
W tym roku spróbuję miskanty trochę “obrać” z liści, żeby sprawdzić, czy pójdzie sprawniej. W ubiegłym roku trochę te liście zapychały rozdrabniacz. Niezależnie od wyników tegorocznych (opiszę po cięciu) uważam zakup za udany. Sieczkę z miskantów wysypałam do worka i sukcesywnie mieszałam ze skoszoną trawą w kompostowniku.
Gałązki to u mnie głównie leszczyny, jeżyny i maliny. Reszta to na razie drobnica. Wszystko ładnie się rozdrabniało.
Takich całkiem “bylinowych” raczej nie cięłam, chyba że mi wpadły w rękę. Takie ścięte byliny najczęściej wrzucam do kompostu bez rozdrabniania.
anuska2507 14:36, 15 lut 2026

Dobrze poczytać o Twoim rozdrabniaczu, bo już miałam wybrany frezowy, ale chyba jednak wezmę ten Twój nożowy, właśnie ze względu na miskanty. Liczę też, że może poradzi sobie z laurowiśnią i rozdrobnione liście będą się lepiej kompostowały.
Polon 18:10, 15 lut 2026

Ooo, Ania, fajnie że jesteś, już miałam do Ciebie pisać

Rozdrabniacz frezowy to chyba raczej do grubszych gałęzi, z miskanty trzeba posiekać

Tak jak pisałam, sieczka fajnie mi się sprawdza jako rozluźniasz skoszonej trawy w kompostowniku

Lecę do Ciebie
Eupraksja 21:52, 24 lut 2026

Polon napisał(a)

Z nudów nakupiłam ciemiernikow, niestety ziemia zamarznięta, posadzić się nie da, w garażu zaczęły marnieć, to wystawiłam na zewnątrz. Może nie padną

Piękne te ciemierniki! Teraz kupiłaś takie kwitnące??

I jak abstrakcyjnie wyglądają zdjęcia ogrodowe bez cienia śniegu i lodu
Polon 22:08, 24 lut 2026

Eupraksja napisał(a)

Piękne te ciemierniki! Teraz kupiłaś takie kwitnące??

I jak abstrakcyjnie wyglądają zdjęcia ogrodowe bez cienia śniegu i lodu

No teraz , w biedrze oczywiście, dokupiłam jeszcze później trzy takie lekko różowe, zdechlaki straszne były, ale dały radę.

Śniegu u nas było bardzo mało, co też dobre nie jest, bo mróz jednak był.

Teraz leje, może w końcu rozmarznie ziemia, to wsadzę te kwiatuchy piekne