W zeszłym roku zrobiłam papryki z przepisu Kasi In - do słoików. Wg mnie to jest genialne, więc w tym chciałabym zrobić więcej.
Pojemniki kupiłam na zasadzie - spróbuję, może będą ok. Mam w tym roku trochę odmian pomidorów, a takich wielodoniczek nie miałam. Liche to dość, więc długiego żywota temu nie wróżę. Nie są wysokie, całość około 11cm, więc na roślinę realnie zostaje 5cm. Z pokrywką to takie bardziej do kiełkowania, bo zaraz będzie za mało miejsca.
Oświetlenie dość słabe, mam wrażenie, że za słabe, ale nie mam doświadczenia z lampami, więc może tak na być.
Doświetlenie skrajnych “doniczek” chyba słabsze, niż tych środkowych. W pokrywce są otwory, na zdjęciu są zasłonięte, otwiera się przesuwając płytkę z diodami, taki suwak “on-off”
U mnie, mimo szumnie zapowiadanej odwilży, śnieg zszedł tylko z kostki (i to nie wszędzie). Na rabatach jeszcze se poleży…także nie wiem, co tam się dzieje pod spodem
Hej, czytałam o Twoim rozdrabniaczu. Potrzebuję właśnie czegoś co daje radę z miskantami. Nadal jesteś zadowolona ze swojego? Co w nim jeszcze tniesz? Hortensje też? A jakieś drobnice, np ścięte kocimiętki? Czy to już za mięciutkie?
Hej Angelika, rozdrabniacza używałam na razie dwa razy. Kolejny raz będzie teraz, wiosną po cięciu.
W tym roku spróbuję miskanty trochę “obrać” z liści, żeby sprawdzić, czy pójdzie sprawniej. W ubiegłym roku trochę te liście zapychały rozdrabniacz. Niezależnie od wyników tegorocznych (opiszę po cięciu) uważam zakup za udany. Sieczkę z miskantów wysypałam do worka i sukcesywnie mieszałam ze skoszoną trawą w kompostowniku.
Gałązki to u mnie głównie leszczyny, jeżyny i maliny. Reszta to na razie drobnica. Wszystko ładnie się rozdrabniało.
Takich całkiem “bylinowych” raczej nie cięłam, chyba że mi wpadły w rękę. Takie ścięte byliny najczęściej wrzucam do kompostu bez rozdrabniania.
Dobrze poczytać o Twoim rozdrabniaczu, bo już miałam wybrany frezowy, ale chyba jednak wezmę ten Twój nożowy, właśnie ze względu na miskanty. Liczę też, że może poradzi sobie z laurowiśnią i rozdrobnione liście będą się lepiej kompostowały.