Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 21:03, 12 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Rozumiem co czujesz z nadmiarem. W zeszłym roku siałam po nasionku, potem sporo nie wschodziło, dosiewałam, denerwowałam się nierównym wzrostem. W tym roku siałam od razu z zapasem, a teraz klops, bo niemal wszystko powschodziło i zamiast tych 80-100 pomidorów mam pewnie koło 170-190 szt.

No nawet te 80-100 to ilości szokujące dla większości ogrodomaniaków
Ale ta fota u Ciebie pomidorów na blacie ♥️ - cudowna, ta różnorodność kształtów, wielkości i kolorów - bajka.
Mały nadmiar sadzonek nie będzie problemem
Polon 21:05, 12 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, Ty się niczym nie przejmuj. Nie zmarnuje się nic a nic.

No właśnie
Polon 21:08, 12 kwi 2026

Ulina napisał(a)

To nie irysy, dobrze zrobiłaś że nie przycięłaś
Liliowce tnę po kwitnieniu, potem liście im fajne odrastają. One chyba lubią być dzielone co jakiś czas.
Ciekawe czy w Wojsławicach coś z nimi robią?

Dzięki za info
Liliowce bardzo mi się podobają, byłam w Wojsławicach w czasie ich kwitnienia - wyjątkowy obrazek.
Za miesiąc wybieram się na kwitnienie rodków, też podobno bajkowy widok.
Polon 21:14, 12 kwi 2026

Eupraksja napisał(a)

Jakie już duże! Nie tylko korzenie mam na myśli, ale i część nadziemną. Ale i tulipany, i hiacynty już masz dużo bardziej zaawansowane niż u nas. Chociaż to jest też tak, że wyczekujemy ich i chcemy jak najszybciej, ale z kolei wtedy większe ryzyko zniszczenia przez przymrozki. Ech.

Liliowce już ładnie ruszyły, u sąsiada rosną te wielkie, rdzawe, to liście już z pół metra mają.
Przymrozki, tak jak pisała Sylwia, na szczęście nie ruszyły kwiatów w pąkach, choć magnolia chyba też dostała. Dobrze, że od poniedziałku ma być w końcu cieplej
Polon 21:19, 12 kwi 2026

anuska2507 napisał(a)

Mi z Twoich nie wzeszło jedno nasionko, chyba Early Wonder

Mi nie wzeszły early Willamette i sub arctic, ten drugi to nawet odsiany się nie pokazał, więc chyba nasiona trefne.
Polon 14:23, 13 kwi 2026

Czy to już uzależnienie???

Supertanie, malwy, bataty i coś tam jeszcze, czego nawet nazwy nie pamiętam

A niby jednorocznych nie chciałam

Eupraksja 21:42, 14 kwi 2026

Nawet jeśli uzależnienie, to takie niegroźne A nawet pożyteczne! Nawet córka, która studiuje psychologię, mi relacjonowała, że mieli zajęcia na temat psychologicznych korzyści wynikających z ogrodnictwa. My o tym wiemy i bez badań, ale zawsze miło dostać takie profesjonalne potwierdzenie
ewsyg 21:53, 14 kwi 2026

Polon napisał(a)
No tak, przymrozki to niby norma w kwietniu. U sąsiada jest taka już bardzo wiekowa magnolia wczesna - też połowa kwiatów wisi jak ścierka.
Mam nadzieję, że mojej śliwy nie zważyło, bo już w kwiatach a owoce ma przepyszne, to byłoby mi szkoda.

Popołudniu było przyjemnie ciepło, to w końcu wsadziłam zaległe liliowce, wsadzone na chwilę do donicy.
Po roku takie coś wyciągnęłam

Po godzinie rozplątywania. Wepchnęłam tą masę korzeniową do dołka, ale coś czuję, że trzeba było to przyciąć

Wyjmij i przytnij korzenie i górę też trochę.
Ja też niedawno przesadzałam i dzieliłam liliowce.
LIDKA 21:58, 14 kwi 2026

Mnie by się nie chciało tych korzeni rozpatrywać. Ciachnelabym na pól i już. To liliowiec. Mocarna roślinka.
Polon 22:37, 14 kwi 2026

Ewa z lasu , dobrze wiedzieć , w razie czego powołam się na naukowe wywody/dowody

Ewa z różami , dziękuję za wskazówki, tych już wolałabym nie wykopywać, chyba, że zaczną ewidentnie zamierać, może samo przycięcie im wystarczy . Mam jeszcze jedną doniczkę do sadzenia, tamte ciachnę.

Lidka, na zdjęciu nie widać, ale ich tam było 6 sztuk, tak się zblokowały, że chciałam to rzucić w cholerę i nowe kupić

A Ty z Paryża piszesz ? Bo chyba jeszcze nie wróciłaś?