Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

sylwia_slomc... 18:47, 10 kwi 2026

Szkoda kwitnień wiosennych, ale na szczęście za moment następne rośliny wystartują
ajka 19:29, 10 kwi 2026

Mi też bardzo podoba się ułudka, tylko u mnie nie do końca chce rosnąć, ale na pewno sobie dokupię.

U mnie zmroziło moją cudną magnolię i wisienkę. Nie są już takie piękne jak wcześniej
Polon 20:31, 10 kwi 2026

No tak, przymrozki to niby norma w kwietniu. U sąsiada jest taka już bardzo wiekowa magnolia wczesna - też połowa kwiatów wisi jak ścierka.
Mam nadzieję, że mojej śliwy nie zważyło, bo już w kwiatach a owoce ma przepyszne, to byłoby mi szkoda.

Popołudniu było przyjemnie ciepło, to w końcu wsadziłam zaległe liliowce, wsadzone na chwilę do donicy.
Po roku takie coś wyciągnęłam

Po godzinie rozplątywania. Wepchnęłam tą masę korzeniową do dołka, ale coś czuję, że trzeba było to przyciąć

Magara 23:11, 10 kwi 2026

Polon napisał(a)
Pomidory - no tak, bo ja jak mam w sklepie do wyboru dwie bułki, tj kupuję obie, bo nie potrafię wybrać

Miała być naturalna selekcja, czyli siałam po 1 nasionku i to co wykiełkuje, to mam. No ale nie wykiełkowała mi Stara Babcina Malinówka, a baaardzo ją chciałam, więc wysiałam jeszcze raz i dosiadłam jeszcze kilka takich, które też nie wzeszły.
Po drugiej turze nasionka w większości wzeszły a i te z pierwszej tury się namyśliły i też wzeszły prawie wszystkie, więc … dobrze, że siostra też ogródkowa

Eh, ja też siałam po nasionku A raczej kiełkowałam po nasionku
Teraz usiłuję liczyć ile mi w rzeczywistości potrzeba sadzonek i ile zmieszczę, żeby dobrze je doświetlić pod lampą

Przymrozków i strat współczuję. U nas termometr umieszczony na wysokości ok. 1,5 metra pokazywał, że było minus 5. Nawet nie chcę myśleć ile było przy gruncie. Kwietniowe przymrozki to u nas norma, szkód nie robią. Gorsze są te majowe i czerwcowe
Ulina 09:57, 11 kwi 2026

Polon napisał(a)
No tak, przymrozki to niby norma w kwietniu. U sąsiada jest taka już bardzo wiekowa magnolia wczesna - też połowa kwiatów wisi jak ścierka.
Mam nadzieję, że mojej śliwy nie zważyło, bo już w kwiatach a owoce ma przepyszne, to byłoby mi szkoda.

Popołudniu było przyjemnie ciepło, to w końcu wsadziłam zaległe liliowce, wsadzone na chwilę do donicy.
Po roku takie coś wyciągnęłam

Po godzinie rozplątywania. Wepchnęłam tą masę korzeniową do dołka, ale coś czuję, że trzeba było to przyciąć

To nie irysy, dobrze zrobiłaś że nie przycięłaś
Liliowce tnę po kwitnieniu, potem liście im fajne odrastają. One chyba lubią być dzielone co jakiś czas.
Ciekawe czy w Wojsławicach coś z nimi robią?