Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

LIDKA 23:27, 18 kwi 2026

Wcześnie masz tulipany. U mnie liście i słabo jeszcze widać pąki.

Rzeczka przy tarasie super wygląda.
Eupraksja 12:31, 19 kwi 2026

Polon napisał(a)

Tulipany mnie bardzo cieszą. Widzę, że dobrze, że nie mieszałam po swojemu, tylko ten sam zestaw sklepowy x 20 paczek i … jestem zadowolona

Takie gotowe zestawy mają też ten plus, że - o ile są dobrze skomponowane - harmonizują czasem kwitnienia i wysokością.

Chociaż z drugiej strony mam u siebie taki własny miks - tulipan botaniczny, dwie odmiany narcyzów i hiacyntowiec. Kwitną kolejno po sobie i mam przedłużony cebulkowy spektakl, co też ma swoje plusy Czyli i tak jest dobrze, i tak.

Tyle że widzę, że w drugim roku marniejsze są, zwłaszcza te tulipanki. Ale też muszę przyznać, że ich nie nawoziłam w ubiegłym roku (w ogóle nigdy nie nawoziłam cebulowych nawet nie wiem, co się im daje). Z trzeciej strony - dostały sporą warstwę kompostu w zeszłym sezonie, to chyba nie mogą narzekać?
Marcin89 13:31, 19 kwi 2026

Gosia, tulipanom i innym cebulowymi wystarczy nawóz NPK z mikroskładnikami, czyli zwykły nawóz ogrodniczy lub uniwersalny. Albo obornik granulowany, który też ma wszechstronne zastosowanie w ogrodzie i zbilansowany skład.
basia3012 20:14, 19 kwi 2026

Gosiu, żurawki leżą w wodzie a ja nie mogę dojść gdzie na priv jest Twój adres. Kiedyś było w prawym rogu na wątku "wiadomości" ale od pewnego czasu ja tego nie mam. Napisałam już w wątku technicznym dotyczącym wiadomości prywatnych ale nie wiem czy ktoś przeczyta to w najbliższym czasie.
Patrycja_KG_Lu 20:24, 19 kwi 2026

Kochani - telefonie jak jesteście to trzeba kliknąć te trzy kreseczki w górnym lewym rogu. Rozwija się wtedy menu, a w nim m.in. wiadomości. Na komputerze to nie pamiętam, ale chyba prawy górny róg wtedy.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Polon 20:24, 19 kwi 2026

Basiu, tu przykład z widoku z telefonu
Jak kliknę na te paski poziome - zaznaczone kółkiem, to pojawia mi się takie pole - kwadrat, gdzie mogę kliknąć wiadomości. Jeśli są jakieś nowe, to przy słowie “wiadomości” jest czerwona kropka

Edit - widzę że Pati też napisała gdzie szukać
basia3012 20:41, 19 kwi 2026

Dzięki za pomoc. Już znalazłam. Napisałam Ci wiadomość.
LIDKA 21:20, 19 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)
Gosia, tulipanom i innym cebulowymi wystarczy nawóz NPK z mikroskładnikami, czyli zwykły nawóz ogrodniczy lub uniwersalny. Albo obornik granulowany, który też ma wszechstronne zastosowanie w ogrodzie i zbilansowany skład.

NPK nic mi nie mówi. Marcin proszę tak konkretniej proszę. Firma i nazwa.
Też myślalam żeby moje cebulki podsypać. Narcyzki już niektóre kończą akurat kwitnienie.
Polon 21:34, 19 kwi 2026

LIDKA napisał(a)

NPK nic mi nie mówi. Marcin proszę tak konkretniej proszę. Firma i nazwa.
Też myślalam żeby moje cebulki podsypać. Narcyzki już niektóre kończą akurat kwitnienie.

Azot, fosfor i potas.
Adofoska chyba ma wszystkie składniki, yara mila, polifoska i chyba każdy nawóz, tylko w różnym procencie poszczególnych składników.
Polon 21:38, 19 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)

Chyba obornikiem podsypię, mam granulowany, to chyba będzie ok