Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 14:59, 25 kwi 2026

Dzisiaj kolejny dzień rycia, dla odmiany w słońcu gorąco tak, że udaru można dostać.

I teraz uwaga - mam nadzieję, że Lidka zawału nie dostanie . Rozchodnik, posadzona cała ogromna kępa doczekała się docelowej miejscówki i została rozparcelowana na całe pole sadzonek. Trochę zmęczone na razie po tym podziale, ale nie poddam się bez walki i wierzę, że dadzą radę. Niestety chyba trochę zalałam trawę, bo też ja podzieliłam na tysiąc sadzonek, lałam żeby nie padły i widzę, że chyba przesadziłam. Oby jednak nie.

Za to miodunka od Lidki prawie kwitnie

Polon 15:03, 25 kwi 2026

No i spam tulipanowy. Wydaje mi się, że przez te niskie temperatury w tym roku tulipany kwitną dłużej.

Z ubiegłorocznych cebul też widzę nie wszystkie kwitną, część w ogóle zanikła, część same liście wypuściła, tak więc to chyba zależy od odmiany.

LIDKA 19:41, 25 kwi 2026

Gosia zawału nie dostanę.
UszcZknij tym sadzonkom czubki.
Ja bym zostawiła 2 piętra liści od dołu. Po uszczknięciu się zagęszczą. Kilka razy podlej a potem już raczej nie będą potrzebować.
Ta miodunka szybko przyrasta. Łatwo się dzieli i zdarza że się wysieją. To moonshine.
Sama mnoże rośliny jak szalona.

Tulipany masz bardzo ładne. Moje nędza w tym roku. Nie ma co nawet sfocic. Za to liście mają się dobrze.
LIDKA 19:42, 25 kwi 2026

Gosia zawału nie dostanę.
UszcZknij tym sadzonkom czubki.
Ja bym zostawiła 2 piętra liści od dołu. Po uszczknięciu się zagęszczą. Kilka razy podlej a potem już raczej nie będą potrzebować.
Ta miodunka szybko przyrasta. Łatwo się dzieli i zdarza że się wysieją. To moonshine.
Sama mnoże rośliny jak szalona.

Tulipany masz bardzo ładne. Moje nędza w tym roku. Nie ma co nawet sfocic. Za to liście mają się dobrze.

Brawo za działania i lubię jak pokazujesz szersze kadry czy kawały rabat.
Polon 11:14, 26 kwi 2026

Działania czuję w kręgosłupie

Pędy skrócę, na razie oglądam ogród z domu, bo tak wieje, że łeb urywa.

Miłej niedzieli
Narsilia 11:39, 26 kwi 2026

No jest roboty ale jaki efekt , szkoda tylko że trzeba się tym wszystkim cieszyć zaa szyby bo wiatr i zimno takie że szok łączę się w bolu
anuska2507 12:41, 26 kwi 2026

Też Ci zazdroszczę tulipanów, bo ja jesienią nic nie dosadziłam, a te 2-3 letnie to już słabo kwitną. A jeszcze to, co ledwo zakwitło, to kot mi wygniótł

To, że są same liście, to chyba kwestia nawożenia w zeszłym sezonie. Cebule są za małe, żeby zakwitnąć.
Gruszka_na_w... 13:23, 26 kwi 2026

Piękne masz te tulipany! Zostawiam zachwyt!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 18:31, 26 kwi 2026

Trzy fotki.... to ma być spam?????
Dawaj więcej
Polon 20:20, 26 kwi 2026

Klaudia - dziękuję, jednak zebrałam się w sobie i coś tam podłubałam . Dla odmiany wsadziłam pory, selery i poziomki

Czy pory mogą rosnąć między seslerią i szałwiami??? Bo mi się nie zmieściły w “warzywniku”

Ania, no jesienią jakoś tak co zakupy, to głównie z cebulami wracałam , ale w takim młodym ogrodzie, gdzie wszystko dopiero ma się rozrosnąć, takie cebulowe to jakiś ratunek

Haniu - bardzo się cieszę, że jesteś i bardzo dziękuję za zostawiony zachwyt , wyczytałam gdzieś u kogoś, że dla zachowania corocznego kwitnienia, zalecasz szybkie wycinanie kwiatostanów i nawożenie. Czas zastosować

Juzia - no przy takiej zachęcie, to jutro nadrobię

Lecę sprawdzić co u innych. Dział widzę jakąś ekstremalną aktywność forumową