Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

tulucy 22:47, 30 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Strasznie chuliganią te rośliny, co i rusz jakiś napad.

Strach się bać
tulucy 22:39, 31 maj 2025

Baptysję mam jakimś cudem w najmodniejszym korze sezonu piwonie coraz bardziej, ale ciągle każą czekać.
tulucy 22:49, 31 maj 2025

Kawałek kolejnej rabatu zaczyna wygladac przyzwoicie. Poszły tu dzid azalie, driakiew,
przetaczniki i bodziszki. Prawie wszystko w bladych różach. I brunnery błękitne. I chyba taką kolorystykę będę chciała tam utrzymać.

A tu widać, z czym musze najpierw powalczyć, zanim zacznę sadzić. Morze rumianków. I perz. Tu poszły dziś ostrzejsze różowe azalie (generalnie wszystkie azalie to wina Izy i Anuli ). Tak jakoś do tego fioletu irysow syberyjskich mi podpasowały. Do tego granatowe ostróżki, szałwia fioletowa, bodziszek żałobny. A są tam już fuksjowe floksy, malinowe ostrogowce. Krwiściągi też.
tulucy 22:59, 31 maj 2025

Poza tym w znacznej części uporządkowane przedpłocie (tam, gdzie płot już stoi). Mama z młodą wypieliły dziś kawałek o długości 7 przęseł. Został jeszcze krótki, na 2 przęsła. Posadziłam od razu miskanty, bo leżały tam już chyba 3 tygodnie i czekały... zostały mi na jutro tylko Memory do wsadzenia. I Ingrid Dronning do przesadzenia z tymczasowej miejscówki.
To jutro.
Jutro też plan jest na koszenie (obczaiłam już, że sąsiedzi nie przejmują się niedzielą i hałasują) I na posadzenie cisów i drzewek owocowych.
TAR 22:59, 31 maj 2025

Moge sie podzielic kilkoma cebulami kamasji, wlasnie dostalam solidna porcje od mamy
Magara 23:08, 31 maj 2025

Lucy, jak ja patrzę na tytaniczną robotę, którą wykonujesz przenosząc "ogród" do "ogrodu" to już nie mam siły żeby cokolwiek napisać
Boli mnie każdy mięsień na myśl o robocie i każdy neuron na myśl o planowaniu nasadzeń
Nieodmiennie trzymam kciuki
tulucy 00:15, 01 cze 2025

TAR napisał(a)
Moge sie podzielic kilkoma cebulami kamasji, wlasnie dostalam solidna porcje od mamy

A masz wysokie czy niskie? Bo ja mam sporo niskich. Za to Kwartet ma wysokie o ie reflektujemy na to, czego nie mamy
tulucy 00:16, 01 cze 2025

Magara napisał(a)
Lucy, jak ja patrzę na tytaniczną robotę, którą wykonujesz przenosząc "ogród" do "ogrodu" to już nie mam siły żeby cokolwiek napisać
Boli mnie każdy mięsień na myśl o robocie i każdy neuron na myśl o planowaniu nasadzeń

Daga żeby to planowanie chociaż jakoś szło. Ja już planuję przesadzanie, bo wiem, co jest nie tam, gdzie powinno być.
Kasya 07:02, 01 cze 2025

Magara napisał(a)

Swieta prawda, mam podobne odczucia
ajka 18:35, 01 cze 2025

Łucja my się chyba nie znamy. Przeczytałam cały wątek, to fantastycznie oglądać jak powstaje nowy ogród u kogoś kto ma wizję i doświadczenie. Na pewno będę zaglądać. Widać, że wkładasz dużo pracy w ogród. Skąd w tobie tyle siły?

Zazdroszczę piwniczki, marzyła mi się kiedyś, ale u nas jest zbyt wysoki poziom wód gruntowych i niestety nie przejdzie u nas.

Ale najbardziej rozczulił mnie fakt, że masz pomoc w swojej mamie, że chętnie pomaga ci w tworzeniu twojego ogrodu. Moja niestety nie żyje, a wiem że byłaby zachwycona. Masz rodziców blisko czy specjalnie do ciebie przyjechali?