Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

nicol21 20:34, 15 mar 2026

oooo to widzę, że Ty też piwoniowa jesteś, nie tylko różana
Czekam na kwitnienia! i pokaz wiosnenno-letnio-jesienny!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Margo2 23:03, 01 kwi 2026

No właśnie.
Proszę pokazać wiosenne zdjęcia.
Już miałam nie kupowac róż i nie biadolić jak jakaś wypadnie, ale przez Was znowu zaczynam o nich mysleć.
Tylko, że u mnie nie chca tak ładnie się rozrastać.
Następnym razem jak przyjedziesz, to obejrzysz moje i powiesz co można z nimi zrobić
LIDKA 06:39, 02 kwi 2026

Łucja kopie te 80 dołków pod róże.
I dlatego tu tak cicho.♥️
tulucy 09:32, 02 kwi 2026

Lucy zrywała darninę, żeby móc kopać dołki.

Posadziłam pierwszą partię, reszta zadołowane albo w kartonie dopiero co dostarczona.

Na razie mam szaleństwo zapachu przy tarasie.

To sądzone 2 lata temu. Ubiegloroczne dopiero zaczynają na froncie.
tulucy 09:43, 02 kwi 2026

Plan na dziś właśnie sobie układam, zaraz idę moczyć pierwszą partię. Potem będę zwozic na pryzmę te górki darniny. Kiedy posadzę róże (pewnie w święta będę kończyć), to rozłożę korę. Wtedy zniknie mój krajobraz białych górek.
Wczoraj posadziłam cisy, ostatecznie sporo ich kupiłam, bo w moim ogrodniczym lokalnym mieli jeszcze zeszłoroczne zapasy w starych, dobrych cenach. Trochę baccata fastigiata i kilka zwykłych na stożki i ostatecznie na jedna kulkę. Bo taki był rozwichrzony, że uznałam, że kulka będzie lepsza niż stożek.

Poza tym bardzo się cieszę, bo wyszły mi martagony przesadzane w szczycie sezonu ze starego ogrodu. Wygląda na to, że mają się nieźle.

Będzie kwitł lilak przy tarasie. Dowiem się w końcu, który to .

Z nieciekawych rzeczy. Nie przetrwały przesadzania o srogiej zimy dwie magnolie, sunsation i yellow river. Zastąpione zostały przez Elizabeth i Lennei Alba.
Padły dwa lilaki, biały, którego mi nie jest żal, i Ludwig Spath, za którym popłakuje. Ale sobie odkupię. Jak znajdę.
Padł niestety ten śliczny wielki grujecznik, jedna amanogawa, śliwy wiśniowe, wisienka Shimidsu, jarząb granatnaja. I chyba dwie kaliny angielskie.
Reszta ma się nieźle. W ostatecznym rozrachunku jest ok.
Patrzę sobie teraz na ceny krzewów czy bylin i wiem, że nie miałabym tak pełnych rabat beż tego przesadzania ze starego.

Poza tym pracuję ostatnio w niesprzyjających warunkach akustycznych, bo robią mi drogę i ciągle hałasuje ciężki sprzęt. Ale zaraz skończą i będę miała porządny dojazd.
tulucy 18:42, 02 kwi 2026

Druga partia w ziemi, dziś 32, poprzednio 18. Czyli 50 za mną. No i co tu dużo ukrywać, 85 trochę spuchło, przede mną jeszcze 72. Dokupiłam okrywowych na zapłocie. I trochę innych.

A na koniec roboty pierwszy tulipanek.

I inne kwiatki. Za skarby świata nie wiem, skąd mam takie cesarskie korony, nie kupowałam ich.
LIDKA 19:22, 02 kwi 2026

No to poszalałaś z tymi różami. Będziesz mieć najbardziej Różany ogród na forum. Ponad setkę odmian ma jeszcze tylko Ewa.
Ciekawam bardzo ogrodu w lecie. Lucy dziel się z nami Twoim dziełem.
LIDKA 19:23, 02 kwi 2026

Mieszkasz?
tulucy 07:50, 03 kwi 2026

Do mieszkania to jeszcze daleko. Na razie ogród i matura córki, nawet bym nie chciała jej teraz komplikować dojazdów. A mój tata działa jednak powoli. Z racji dokładności i wieku.

Ale robi się luksusowo . Deweloper w końcu nam zrobił drogę.
mrokasia 07:53, 03 kwi 2026

Muszę wpaść przetestować tę drogę .