Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Elfik 20:24, 15 maj 2012

Basiu
Ad.1 – jak poszłam z sekatorkiem, ręka mi zadrżała... Musiałabym 1/3 krzaczka przetrzebić, żeby wyciąć te zrewersowane gałązki, więc zostawiłam. Co będzie, to będzie.
Ad.2 – wyplewiłam wokół chaszcze, ale żadnej siewki nie znalazłam.
Ad.3 – Zależałoby mi na nim, gdybym go nie musiała ciąć. Ale co roku później odbijał, długo było pusto, wreszcie w tym roku większa część pnia okazała się sucha, więc... Zamówiłam u ogrodniczki żylistka Pink Pom-Pom...

Aniu – na ten piaskowiec trafiłam zupełnie przypadkiem w moim sklepie ogrodniczym. Jak łypnął na mnie tym zielonym oczkiem, już był mój. Ja wcześniej nawet tej nazwy nie znałam... Podobno można go dzielić w nieskończoność. Tworzy duże kępy, jak floksiki. A na moje piachy takie zadarniające są świetne, bo trochę wilgoci trzymają.

irena_milek napisał(a)
Marta, jak już 2 radzimy, to Ela się skusi

asc napisał(a)
Ja tam jestem trzecia

...no i czwarta Ell...
...no i piąta Ela, czyli ja!

Basiu, Hanusiu - w życiu jestem niezwykle ostrożna i nie ryzykuję, ale w ogrodzie gdzieś mi się zapodziewają te wspaniałe cechy

Wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazywały na to, że ostatecznie ponadrywam sobie stawy i połamię kręgosłup, ale stał się cud, i Opatrzność pomogła... !!!!! (nawet Jej łapki sfociłam ) No, lekko nie było...

No, to jak tak dobrze „mi“ poszło, to zaczęłam bardzo pożądliwie zerkać jeszcze w kierunku żarnowca (no bo postanowiłam do końca wykorzystać „dzień dobroci dla...). Ale niewiele brakowało, a trzeba by było zrezygnować. Łopata dźwięczała na kamieniach, cegle, betonowych płytach i żwirze. W takich właśnie warunkach tak pięknie wybujał żarnowiec.

Jego system korzeniowy mnie zdumiał. Niewielki jest! Może to na skutek spartańskich warunków, w jakich przyszło mu rosnąć.

Oba egzemplarze zostały uroczyście posadzone za płotem - tam też jest nieciekawie, ale oporządzę i pokażę, jak rosną. Bo jestem pewna, że dałam im drugie życie
kaisog1 20:28, 15 maj 2012

Faktycznie ten żarnowiec ma zdumiewający mały system korzeniowy
Elfik 20:31, 15 maj 2012

Marta (arcobaleno) - dziękuję za odwiedziny i zagrzewanie "do boju". Twój motylek też mnie odwiedził...

Elfik 20:33, 15 maj 2012

Gosia, człowiekowi też by się żołądek skurczył, jakby tak niedojadał
kaisog1 20:36, 15 maj 2012

ojjjjj chciałabym tak nie dojeść
justi 09:21, 16 maj 2012

Elfiku już Ci odpowiedziałam i wstawiłam zdjęcie moich miskantów Morning Light. Możesz zobaczyć jak duże są sadzonki. (u mnie str221)
Milka 10:59, 16 maj 2012

Elu, ale on właśnie takie warunki lubi!!! tak jak lawenda i wtedy super rosną; giną na zbyt żyznych glebach
Elfik 11:20, 16 maj 2012

Justynko - dziękuję Ci bardzo, ja najpierw zajrzałam do Ciebie i już wiem! Bardzo ładne kępki, będę zamawiać!
Irenko - może i lubi, ale to, na czym rósł, to prędzej czy później by mu nie posłużyło. Dostał warunki równie "postne", ale przynajmniej z możliwością rozrośnięcia się korzeni. Będę go trzepać, żeby się rozsiał.
Wiesz, ja lawendy też w ogóle nie dokarmiam, a przy sadzeniu dodaję dużo gruboziarnistego piachu. A Zbysiu poddaje im nawóz do róż, i też ma śliczne, już gęste i zieloniutkie. I bądź tu człeku mądry...
Milka 11:31, 16 maj 2012

Ja lawendy sadziłam w różnych miejscach, więc juz teraz wiem, gdzie tak naprawdę dobrze rosną, bez dokarmiania i rozpieszczania i są olbrzymie i piękne i zaraz zakwitną
żarnowce też miałam, prowadziłam w formie drzewek, ale po kilku sezonach w końcu przemarzły; nadal jednak je uwielbiam i podejmę kolejną próbę
weronika77 19:03, 16 maj 2012

Elfiku,z okazji "100-tki" gratulacje. Dołączam żarnowiec w towarzystwie rododendrona.