Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

ell 20:11, 13 maj 2012

Ja jestem zbyt niecierpliwa i na dodatek od zaraz chcę mieć cos co kwitnie.
barbara_kraj... 22:50, 13 maj 2012

Elfik napisał(a)
Krysiu
A TERAZ PROBLEMY DO ROZWIĄZANIA.

Problem nr 1
Bardzo lubię tawuły japońskie – to jest Crispa. Od wiosny do jesieni przechodzi kilka przeobrażeń kolorystycznych. Ale w tym roku jedna z gałązek się zrewersowała i jest całkiem zielona. No i nie wiem, czy ją wyciąć, czy zostawić? Bo mnie to nie przeszkadza, ale czy roślinie też nie?

Problem nr 2:
Już drugi rok obserwuję przy mojej drodze coś, co początkowo uznałam za gigantyczny skrzyp, a w tym roku okazało się, że to samosiejka żarnowca miotlastego! Chętnie przesadziłabym go bliżej mojej posesji, ale czy taki olbrzym przeżyje przesadzanie? I kiedy jest ewentualnie najlepszy termin?

Problem nr 3 – największy!
Mam dereń biały, posadzony 6 lat temu, a więc wtedy, kiedy byłam jeszcze tabula rasa, jak co rośnie. A urósł GIGANT, co roku go przycinam, ale w ub. roku zaczął w połowie usychać, pewnie podgryzły go nornice. W tym roku po przycięciu prawie nie odbija, zaledwie parę gałązek jest żywych. Chcę go wykarczować, ale znalazłam gdzieś wypowiedź Hani, że on nawet po wykarczowaniu odbija. No i co z tym fantem zrobić????????

A ten obecny pustostan drażni mnie do żywego! Posadziłabym tu żylistka albo tawułę jakąś...
I to szybko chciałabym posadzić!

Poradźcie, proszę................

Ad.1) Wyciąć!
Ad.2) Nie przeżyje, poszukaj małego
Ad.3) jeśli Ci na nim bardzo zależy, to czekaj, bo odbije. Ja wolałabym żylistka
Mala_Mi 23:59, 14 maj 2012

Elfik napisał(a)
No, to do roboty – produkujemy nową seteczkę ....

A do innych białych dołączam piaskowiec – też nowy nabytek, którym jestem zachwycona!

Gratulacje spóźnione z okazji seteczki

To już wiem co u mnie rośnie, bo za nic nie mogłam natrafić jak się to nazywa Kupiłam i miałam obawy jak to będzie zimowało....... Rosnie ładnie..... i nawet kawałek mi sie gdzieś urwał, albo przekopał..i mam nową kępe.... Dzieki za podpowiedź...Wstawię u siebie swoją kępkę, która posadziłam w zeszłym roku. No i kwitnie po floksach.....
Milka 15:11, 15 maj 2012

I ja spóźniona gratuluję na 103 oby rosło wszystko, a wredne krety i nornice poszły w pola

derenia zostaw, jak odbije z żywych gałązek, tnij w małą kulkę jak ja, bo u mnie identycznie, ale żywy
po drugie, z żarnowcem zaryzykowałabym i przytargała
po trzecie na część martwą derenia puść barwinek
a żylistek jest piękny, zwłaszcza jak kwitnie, mam 3 takie wielkie krzaczory
arcobaleno 15:24, 15 maj 2012

Ja też zaryzykowałabym z żarnowcem Nie takie olbrzymy przesadzaliśmy a z tego co obserwuję (świeże przyrosty) dały radę
Milka 15:32, 15 maj 2012

Marta, jak już 2 radzimy, to Ela się skusi
Mala_Mi 17:19, 15 maj 2012

Ja tam jestem trzecia Ja też ciągle ryzykuje....to i tak nie z twego ogródka...wiec jak operacja sie nei uda..to dalej go nie będzie.. Ja żarnowca swojego przesadzałąm 2 razy Przeżył..tylko tej zimy już nie przeżył.......
barbara_kraj... 17:30, 15 maj 2012

Ja tam wolę pewność od ryzyka
A jak nie przeżyje, to nie będzie go ani na miedzy, ani w ogrodzie!
hanka_andrus 17:53, 15 maj 2012

Jak on na miedzy,to poczekaj aż dojrzeją strąki ,i posiej nasiona.Te stare po jakimś czasie zamierają.Tak to widzę na spacerowych ścieżkach.
bociek 20:06, 15 maj 2012

Elfiku Kochany, wybacz skandaliczne spoznienie i przyjmij me najserdeczniejsze gratulacje
Zycze Ci aby cala populacja kretow, nornic i tym podobnych stworzonek przeprowadzila sie daleeeeeekoooo i pozwolila Ci cieszyc sie bezproblemowa uprawa ogrodu. Niech Ci sie pieknie wszystko zieleni i kwitnie