Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Gabriela 21:49, 26 lis 2015

Historia jednego kwiatka - wspaniały pomysł, mam nadzieję że będziesz kontynuować cykl, bo pomysł jest przedni i bardzo mi się podoba.
Czy drakiew wysiewa się sama, czy nasiona przemarzają?
MUZA 22:28, 26 lis 2015

Laurowiśnio ale u Ciebie pięknie
driakiew jest śliczna!
laurowisnia 09:41, 04 gru 2015

Filomeno, może pomagały jej w tym ślimaki, którym smakuje i taka słaba kępa nie odbijała po zimie. Jeszcze stanowisko jej trzeba dobrać w miarę suche, aby nie wygniła. Ale nie poddam się, czekam do wiosny.

Jolu, ja też się nie zawiodłam, będę ją często siać.

Milko, hakone zielona tak na bukowy brąz bym powiedziała, a inne najczęściej na bardziej jasno, choć jedna paskowana ma jakieś bordowe wtrącenia.
A liście tak na wiosnę, na ile się da.

Gabrielo, raczej brak materiału, to tak samo wyszło, sprawdzę co tam jeszcze by się dało wyszukać.
Driakiew wysiewałam pierwszy raz z kupnych nasion, miałam też kupione sadzonki, więc sama nie wiem jak teraz postąpić. W poprzednich latach nie wykształciła u mnie nasion. Miałabyś na nie ochotę? Sama zrobię jakieś eksperymenta.

Goryczka siedmiodzielna, zawsze zapominam w okresie kwitnienia poszukać takiej z siedmioma płatkami.

Muzo, witaj, dla Ciebie jeszcze raz.
Mirella 11:41, 04 gru 2015

Agatko, cudowne fotki , pięknie uchwyciłaś urodę lukrowanych róż,
Drakiew ..widzę ją pierwszy raz i jestem pod wrażeniem.
laurowisnia 10:48, 07 gru 2015

Mirellko, cieszę się, że podoba Ci się.

Dla Reni - Rozark wiciokrzew Aureoreticulata, świetnia się sprawdza jako zadarniacz terenu.

ewsyg 12:46, 07 gru 2015

Agatko, miałam kiedyś drakiew, ale nie wiem co się z nią stało bo już jej nie mam. Chyba wymarzła. Zdjęcia oszronionych róż cudne
rozark 12:50, 07 gru 2015

laurowisnia napisał(a)
Mirellko, cieszę się, że podoba Ci się.

Dla Reni - Rozark wiciokrzew Aureoreticulata, świetnia się sprawdza jako zadarniacz terenu.

podoba mi się a po siatce pójdzie? jeśli tylko zadarniający to pójdzie pod jarząb a jak pnący to jeszcze bym go posadziła przy siatce ogrodzeniowej u ciebie jest na jakiej wystawie słonecznej?
Kasya 12:59, 07 gru 2015

nie wiem czemu ja jeszcze u ciebie nie bylam...chyba

na pierwszej stronie zauwazylam pieknosci

czy to maja ulubiona robinia ??

a roza jaka to ?
Edit: Juz doczytalam ze rhapsody

stron nieduzo to szybko przeczytam
Filomena 18:20, 07 gru 2015

Agatko
moje kompostowniki nie były badane na ph ziemi. Ale rosnące ładnie rododenrony sugerują, że moja intuicja nie zawiodła.
Kwaśną ziemię przynosiłam kilkakrotnie z lasu jako zastrzyk. Na tym zrobiłam bazę kwaśnego kompostu wyrzucając na niego same odpadki sosnowe, jałowcowe, świerkowe, resztki kory itp.Jest on też umiejscowiony pomiędzy starym swierkiem i sosną, gdzie opadające igły też robią swoje.
Podaję Ci opinię Waldka - chodzącej skarbnicy wiedzy i inne bardzo naukowe wywody https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki?page=82
Zapewne czytając to najbezpieczniej kupić ziemię w szkółce, ale czytałam gdzieś, że badacze ph takiej ziemi też mieli problem zgodności z tym co na metce ze stanem faktycznym
pozdrawiam przedświątecznie
rozark 09:04, 08 gru 2015

Agatko,

Napisz mi proszę jaki kolor miała Hanne? Czerwony czy różowy? Piszą, że czerwon-fioletowy i ciemnoróżowy. Posadziłam ja wśród czerwonych róż, dokładnie obok Piano i Nostalgi i teraz zastanawiam się czy będzie tam pasować?.