Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Gabriela 19:11, 29 lut 2016

Śliczne kwiaty mają nowe ciemierniki, debiutujące też.
Kalina pewnie mocno pachnie? Mrozy były krótko i chyba niczemu w tym roku nie zdążyły zaszkodzić w ogrodach.
olga80 19:52, 29 lut 2016

Cudne ciemierniki
monika78 13:51, 04 mar 2016

Piękny ogród...tylko usiąść i wzdychać.Mój ogród to dopiero w zalążku,ale może kiedyś też będzie na czym oko zawiesić Mam prośbę...jako nowicjusz zauroczona w różankach chciałam Cię prosić byś pomogła mi skomponować rabatę różaną.Rabata ma 3m długości.Bardzo podoba mi się Leonardo da vinci,pastella....chcę je jakoś razem połączyć,może dołożyć jeszcze jakąś różyczkę? Będę bardzo wdzięczna.
laurowisnia 09:55, 09 mar 2016

Gabrysiu, kalina pachnie mocno, ale zapach roznosi się tylko przy słonecznej pogodzie, bez trzeba nos wsadzać w kwiatki.
Mrozy nie zaszkodziły roślinom ale i ślimakom, wczoraj natrafiłam na małe schowane w trawach, czyli nawet nie były schowane w ziemi.

Olgo, dziękuję, bardzo je polubiłam, planuję poletko pod oknem kuchennym, mini poletko.

Moniko, witaj u mnie, nie wiem czy już coś sama poszukałaś, nie było mnie kilka dni.
Wybrałaś sobie najbardziej problematyczne z kolorem róże do skomponowania. Wkleję fotkę z Leonardo i Brother Cadfael.

Poszłabym właśnie w takie róże w jasnym różowym kolorze Eglantyne, Wisley 2008, The Alnwick Rose, Alexandra Princesse de Luxembourg, Bremer Stadtmusikanten. Za Pastellą można się zastanowić czy nie posadzić jakąś ciemną Munstead Wood, Heathcliff, może Ascot.
Czy one mają rosnąć w jednym rzędzie?
laurowisnia 09:58, 09 mar 2016

rozark napisał(a)
muszę się zaopatrzyć w większą ilość wczesnowiosennych - cieszą bardzo oko

Reniu, koniecznie, mi brakuje tylko przebiśniegów jeszcze ale jestem umówiona na wymianę za zawilce.
laurowisnia 10:01, 09 mar 2016

Anda napisał(a)
Ja też, zdecydowanie. Koniecznie jakiś jaśniejszy ciemiernik. Mojego bordowego prawie nie widać na rabacie.

Pięknie rośliny pokazujesz Agato.

Ando, dziękuję, szukaj i kupuj koniecznie, u mnie miały być białe i ciemne tylko ale cóż miałam zrobić jak się natknęłam na takie.
laurowisnia 10:05, 09 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Pewnie, że się znudzili. I wieszczą koniec kul bukszpanowych, co - mam nadzieję, nie nastapi.

Ale ja już nie mogę np. patrzeć na te łączki z CHFS, niestety. Wydają mi się odrealnione od swoich potrzeb.

Ten koniec kul, to nie wiem czy nie dlatego, że im chorują...
A z łączkami to masz rację, ale tu jest wyzwanie dla nas by stworzyć własne, równie piękne dla oka, choć niekoniecznie tak ukwiecone.
sylwia_slomc... 10:12, 09 mar 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Niedawano w ang. czasopiśmie ogrodniczym czytałam opis trendów na rok 2016. I tam było, że czosnki "out" a wielki powrót róż.

No i jak to nie warto za modą podążać ja dopiero czosnki pierwszy sezon będę miała
Macham Agatko róże piękne, dobrze, że jesienią kilka kupiłam i teraz wiosną też to tak całkiem nie będę od mody odstawać.....choć odmiany mam nie modne
laurowisnia 10:24, 09 mar 2016

Niemodne odmiany róż, a jakie są modne? Nic o tym nie wiem.
Czosnki też dokupiłam na jesień.
Pszczelarnia 11:48, 09 mar 2016

Ależ oczywiście, że ja też kupiłam czosnki na jesieni. Ale róż nie dokupowałam na wiosnę poza 15 Artemis (jako żywopłot - cik) - ale to się nie liczy.