Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 11:38, 18 lut 2016

To, że powrót róż, to fajnie, ale czemu czosnki be?
gusiarz 13:26, 18 lut 2016

Oni może czosnkami się już znudzili... a my dopiero zaczynamy się z nimi zapoznawać Róże są przepiękne. Agatko dziękuję za fotki... bosko wyglądają. Do nazewnictwa innego niż Colette doszłam wyszukując info. na blogu pana Sołtysa.
mirkaka 13:37, 24 lut 2016

laurowisnia napisał(a)
Borbetko, u mnie sezon co rok, mogę w kółko i na okrągło.

Agnieszko, gdzie taką nazwę wynalazłaś?
W pełni cię rozumiem z tą oceną róży z fotek. Wybierałam, wybierałam, a w ogrodzie był zupełnie inny odbiór danej róży. Oprócz kwiatka, duże znaczenia ma krzew i jego wygląd. Teraz mi już łatwiej, więcej fotek jest też róż w polskich ogrodach.
Kolor Coletty to łososiowy róż, jak przekwitają bardziej różowieją. Widać to poniżej.

To delikatna w odbiorze róża. Kwitnie obficie, kwiaty nie utrzymają się zbyt długo, osypują się. Ale ona wciąż tłoczy. Dobrze powtarza.
Krzew u mnie jest chyba piąty rok, w tamtym nie wyglądała najlepiej, bo trochę ją przycięłam, trochę przygięłam by nie przeszkadzała przy koszeniu, a częściowo przypięłam do siatki. Między nią a siatką zostawiłam trochę miejsca by coś tam wsadzić jeszcze na tło - częściowo już tam rosną małe cisy. Wydaje się przez to bardzo szeroka, niemniej to krzewiasta róża, którą można prowadzić jako pnącą. Nasadzenia przed nią będę zmieniać.

Piękna ta róża, moje kolorki
A co na 4-tym zdjęciu w tle tak pięknie na fioletowo kwitnie?
Agania 18:43, 26 lut 2016

Ale u Ciebie kolorowo....wysiewy juź zaawansowane....przyjmę drżączkę...dziękuję
laurowisnia 12:00, 29 lut 2016

Aga, czekam na Colette w twoim ogrodzie.
Mirko tam jest Mme Isaac Pererie, przekwita już, Perennial Blue i powojnik fioletowy, słabo widoczny.
Agato, czekam na namiary.

W ogrodzie powoli wszystko się budzi, troszkę zaczęłam robić porządki.
Pokażę moje pierwsze zakupy tegoroczne, ciemierniki.

Jeden trochę przywiędnięty ale uroczy.

laurowisnia 12:12, 29 lut 2016

Wcześniej zakupione pierwiosnki biedronkowe.

W ogrodzie, kwiaty kaliny jakoś przetrzymały mrozy i kwitną.

Puszkinia pokazuje kolorek.

Debiut ciemierników u mnie.

rozark 17:17, 29 lut 2016

muszę się zaopatrzyć w większą ilość wczesnowiosennych - cieszą bardzo oko
Anda 17:22, 29 lut 2016

Ja też, zdecydowanie. Koniecznie jakiś jaśniejszy ciemiernik. Mojego bordowego prawie nie widać na rabacie.

Pięknie rośliny pokazujesz Agato.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 17:35, 29 lut 2016

Pewnie, że się znudzili. I wieszczą koniec kul bukszpanowych, co - mam nadzieję, nie nastapi.

Ale ja już nie mogę np. patrzeć na te łączki z CHFS, niestety. Wydają mi się odrealnione od swoich potrzeb.

Pszczelarnia 17:36, 29 lut 2016

Edit: debiuty ciemiernikowe bardzo udane.