Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Matka 22:09, 15 cze 2012

Piękne zakupycudne żurawki, ostróżki piękniuchne-zwłaszcza ta blado fiolecikowasuper, no supernie ma co
Bogdzia 22:10, 15 cze 2012

jotka napisał(a)
Aniu, przeczytałam u Bogdzi, że u Ciebie działo się coś dla dobra Ogrodowiska!
Więc jestem
No, no, no ....
Nie wierzę, że u Ciebie tak pięknie kwitnie delosperma! Czy ona zimę u Ciebie przetrzymała? Ja swoją " przywieziona z Chorwacji straciłam pierwszej zimy (pomimo, ze kradziona była

Bój się mojego ewentualnego przyjazdu, bo znowu będę kradła Napisz tylko najpierw co z nią robisz, że taka piękna

Jak Ty przez całą Polskę do niej przyjedziesz to i na kradzież pewnie dostaniesz oficjalna zgodę.
Mala_Mi 22:15, 15 cze 2012

Odnośnie zamówionej hosty z przebarwieniami.....
Wysłąła meila do Pana z zapytaniem dlaczego są te plamy.......... i co mam z tym zrobić.
Pan bardzo sympatyczny, oddzwonił i udzielił informacji ....zapewniająć, że nic im nie jest, tylko stały w miejscu zbyt słonecznym i takie są objawy jak hosta jest w nieodpowiednim stanowisku. Pomija fakt, że po zimie wszystkei sadzonki dostały w kość. Może tak być, bo mam jednahostę od strony południowej sic!!!!! i jak się robi lato, to też tak zaczyna wyglądać......
Ogólnie bardzo szybka reakcja na zapytanie i bardzo wyczerpujące i cierpliwe odpowiedzi...... zamawiam w takim razie u Pana dalej..bo musze jednak dokupić tych host by ta skarpetkawyszłąpięknie. Przy okazji przepytałam pana z żurawek, które wg niego są najbardziej warotościowe pod każdym względem..... i teraz lecę do wujka Googla popytać sie jak dokłądnie wyglądają......
Acha i Pan też siezastanawiał czy z takimi liśmi sprzedawać hosty, ale po namyśłe stwierdził, że szybko nowe liscie będą jużłądne, a sato tak "żarówkowate" hosty, i nie zmieniająkoloru w trakcie sezonu, że żal nie sprzedawac takich pięknych odmian....
Mala_Mi 22:16, 15 cze 2012

Bogdzia napisał(a)

Więc jestem
No, no, no ....
Nie wierzę, że u Ciebie tak pięknie kwitnie delosperma! Czy ona zimę u Ciebie przetrzymała? Ja swoją " przywieziona z Chorwacji straciłam pierwszej zimy (pomimo, ze kradziona była

Bój się mojego ewentualnego przyjazdu, bo znowu będę kradła Napisz tylko najpierw co z nią robisz, że taka piękna

Jak Ty przez całą Polskę do niej przyjedziesz to i na kradzież pewnie dostaniesz oficjalna zgodę.

Ze zgodą to już nie kradzież ..... Musi Jola potajemnie...
Mala_Mi 22:19, 15 cze 2012

Bogdzia napisał(a)

Witaj Aniu. Powiedz jak Ty robiłaś fotki bocianiątkom. Siedziałaś w gondoli balona, czy pokonałaś wysokość wspinając się na drzewo obok gniazda. Dlaczego nikt nie pstryknął Ci fotki, na pewno była by oryginalna. Pomyśl o tym jak znowu będziesz robić fotki z"lotu ptaka ". Pozdrawiam.

Marysiu ona po słupach chodzi bez strachu i jak widzisz jeszcze fotki robi. Taka praca to jej zawód . Kiedys pokazywała zdjęcie jak na takich wysokosciach siedzi bez zabezpieczen i cała w usmiechach a mnie ciarki po plecach chodziły jak na to zdjecie patrzyłam.

Bożenka, a wiesz ile kosztuje sprzęt do zabezpieczeń????? Toż ja za to mogę zrobić oko wodne
Obok była wieża ....więc na nią wlazłam i już Byłam wyżej niż bociany Nawet bidoki się nie obcięły, że ja je obserwuję.......
My polowaliśmy na sówki...bo o 22 znó zaczęły swoje iiii...iiiiii.........iiiiiiiii
agata19762 22:40, 15 cze 2012

Aniu zakupy superaśne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mala_Mi 22:42, 15 cze 2012

jotka napisał(a)
Więc jestem
No, no, no ....

Jola, ja swoją próbowałam przetrzymać co roku....najpierw w gruncie, a cześć w piasku w grażu...... w gruncie przedobrzyłam i miała za sucho..i uschła.... w piasku zimowałą super...do momentu, aż o niej zapomniałam...też uschła
Następna zimę..... już próbowałam przy odwilżach podlewać... też zdechał
Kolejna zima..... przeniosłąm na rabatę i zabezpieczyłam agro..... na przedwiośniu sprawiałą wrażenie, że przeżyła..... niestety tylko wrażenie....
W zeszłym roku obsadziłam delospermą skalniak, który świeżo zrobiłam..na zimę przykryłam podwójną agrowókniną i zapomniałam o niej.... z wszystkich krzaczków, a miałąm ich kilka..tylko jedna częsciowo nie przeżyła zimy....znadowała się na linii spływu wody ze skalniaka.....
Piszą w necie, że się ładnie ukorzenia z gaąłzek..mozesz kraść d owoli..... już jest tego dużo, a do sierpnia zawładnie mi połową skalniaka..ona bardzo szybko rośnie
Szukałąm zdjęcia delki z zeszłego roku..i znalazłam skalniak z końca maja 2011..delosperma jest posadzona przy tych jednorocznych po prawej w kolorze różowym..... (jest podsypana korą), a teraz ją widziałaś... a ja szukam foto skalniaka z tego roku ..... patrzę na to co posadziłam i miałam prawo sądzić, że wcale za gęsto nie sadzę..... a jużczęść wyeksmitowałam.. wszustkei inkarwille wymarzły...
jotka 22:44, 15 cze 2012

asc napisał(a)

Więc jestem
No, no, no ....

Ze zgodą to już nie kradzież ..... Musi Jola potajemnie...

Przyjadę z M. On będzie odwracał uwagę a ja ... zrobię swoje (jak w moim ulubionym filmie "Strach na wróble")

Hosty na onuce przepiękne
agata19762 22:45, 15 cze 2012

Aniu cudne te Twoje ostróżki.....
pozdrawiam Cię gorąco, zapowiadają upały u nas na Podkarpaciu...
ciekawe tylko na jak długo..........bo mam już dość deszczu............już wolę z konewką biegać
viva 22:51, 15 cze 2012

asc napisał(a)
Wielkość i jakość żurawek oceniam na 6. Dla porównania kubeczek po kawie..to miałąm pod ręką........ żurawki dopiero ropakowane wiec liście nieco sfatygowane..ale szybko się naprostują.... ani jeden listek się nie ułamał i nie pogiął...
A teraz 3 rodzaje zamówionych host ..wielkosć nie powaliła może na kolana...ale mieszczą się w standardzie.. mogę mieć powalony gust, bo u mnie w szkółce sa dość duże sadzonki.... ale niestety tych odmian nie mają..dlatego zaryzykowałam.....

Jedyna rzecz która mnie niepokoi, to na funkii JUNE są rdzawe plamki.... jak się przyjrzeć to widać.... ale poza tym wyglądają ok.... chyba dostaną jakieś lekarstwo anygrzybowe, bo niestety pogoda sprzyja chorobom.... Gdyby nie te plamki też dałabym ocenę 6..a tak ..wstrzymam sie z oceną. Pozostałę domiany host bez żadny niepokojących oznak..

Aniu, rzeczywiście ładne te sadzonki.
Ta jasna hosta z trzeciego zdjęcia to jaka odmiana?. Potrzebuję taką jasną do ciemnego kąta i ta odpowiadałyby mi; czy ona nie zielenieje w cieniu. Wiem, że uzyskiwałaś szczegółowe informacje od pana.