Mala_Mi
13:49, 15 lip 2012

O w morde..... mi też takiego spisu brakuje..... muszę t ojakoś zarchiwizować, bo mi dalej niz 4 stronki nie chce sie cofac.....
A teraz wyjasnienie zagadki białej szmaty.....
To jest cieńka agrowółknina, przez którą przelatruje woda i promienie słoneczne, natoamiast słoneczko nie spali swoim ciepłem..... dlatego pod nią szybciej i lepiej rośnie.... a to mi mi własnie chodzi.... oczywiscie najszybciej rosna pod nia chwasty...
Tak ,że punkt 3 jest najbliższy prawdy, a nawet jest prawdziwy... bo ksieciunio oraz cała reszta dwunożnych która jeszcze sie tłucze po ogrodzie, bo musi dojsć do innych miejsc prac w ogrodzie ( i tu prawidłowy kawałek drugiego warinatu) rozdeptałaby nasionka, rozniosła i rosło by nierówno lub wcale..a że to glina to lepi sie jak przysłowiowa glina.....
Diałą agro najcieńsza kupiona przez internet w belce..wyszła ok. stówki z przesyłką... i teraz same zalety:
-trawa szybicje rośnie , bo ma lepsze warunki d orozwoju
-woda z podłoza nie paruje szybko..wystarczy podlac rano i cały dzień jest wilgotno.... (zysk na koszcie wody do podlewania a trawka szybciej rośnie bo nie ma sucho jak pieprz.... inaczej musiałabym podlewac cały czas.. z powodu upałów to niemożliwe.. i po pół godzinie miałąbym sucho...przez co trawa by nieskeiłkowała, a jak by skeiłkowała to przy tych upałach co były od razu by zdechła)
- ptaki nie wydziubią nasion
-człowiek i pies nie rozniesie nasion na butach/łapach
-w takei upały trzeba się liczyć z gwałtownymi burzami... juz raz nam zmyło cała posianą trawę.... taka agro zabezpiecza nasiona przed wymyciem w przypadku burzy
-można chodzić po tak posianej trawie bez większego uszczerbku dla niej.... a um nie ciagle trwaja prace wiec łazi sie po tym cały czas.....
Włąsnie M poszedł zdjąć cześć agro.... i przełozyc tam gdzie brakło.. bo tam gdzie nie ma agro to nawet nie skeiłkowałą...a tak gdzie była szmata.. juz zieloniutka szczotka..
Ni teraz ja sie opisałam.... uffff Idę sprawdzić keidy trawa byłą siana.. i ile potrzebuje czasu aby siezazielenić.... jeszcze rzadka, ale z boku zielonkawo ...