Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

kasik778 11:35, 24 paź 2012

zagłosowałam
AniaDS 11:46, 24 paź 2012

majkel0326 napisał(a)
Aniu,widzę,że sadzisz na całego Szałwie są super,sama mam i kwitną mi przez całe lato.Będziesz miała z nich pociechę

Juz nie sadzę, teraz będą tylko drobne poprawki .
Wychodzi na to, że szałwii mam wciąż za mało, na wiosnę jeszcze muszę dokupić kolejną partię.

popcarol napisał(a)

Tak, plac zabaw wymiata, a zwłaszcza kareta - różowa
Kostrzewę owczą dostałam od Agi, ma ok 30 cm, takie sinoniebieskie proste rozcapierzone "listki"
np tu:
http://www.sadowniczy.pl/data/gfx/pictures/medium/4/1/26214_1.jpg

Tak, po szaleństwie na placu zabaw rozłożyło młodego, kaszle go jak nie wiem co.
A dziś miał jechać na wycieczkę klasową.
Ale w zasadzie podejrzewałam, że tak będzie. Ciekawe czy Nadię też rozłoży. W końcu to październik, dużo nie trzeba, żeby się załatwić.

eliza3 napisał(a)
Aniu, a Ty cały czas pracujesz, ależ będzie pięknie, jak zakwitną róże, nie mogę się doczekać. Wszystko wygląda bardzo ładnie, więc tym bardziej jestem ciekawa efektów.

Dziękuję.
Pracy coraz mniej, w zasadzie teraz skupiam się na innych różach, trzeba je przygotować do zimy, na razie skubię chore liście, bo się zaniedbałam ostatnio troszkę pod tym kątem, idzie chłód, chociaż część róż trzeba będzie zabezpieczyć dołem.

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, chciałam jeszcze dopytać czy 'Iceberg cl' ma bardzo ostre i zaczepiające kolce - wygląda że ostre. Czy jednak Aloha 1949 albo Climbing Rosa mają delikatniejsze? To ma być na ścianie domu w ścieżce uczęszczanej - kolce mogą być ale żeby pędy róży nie wywijały się na ścieżkę tylko chciały przy tej kratownicy z drutu się trzymać. Nie mam absolutnie żadnego wyobrażenia o różach pnących choć oglądałam już tyle zdjęć ale ciągle nie mogę sobie wyobrazić przyczepiania róż pnących do podpór - czy się poddają?

Iceberg chyba najładniej się czepia, tutaj można zobaczyć ją przy podporze. Na dole artykułu.
http://www.rozarium.org/roze/r-a-iceberg-schneewittchen/
Aloha jest sztywniejsza.
Co do kolców - wszystkie trzy je mają, ale to nie powinno stanowić większego kłopotu przy odpowiednim podpięciu. Najważniejsze, żeby już młode pędy odpowiednio formować, te najlepiej poddają się takim zabiegom.

an_tre napisał(a)
Aniu zaglądam i szczerze podziwiam twoje samozaparcie w tych trudnych ogrodowych przemianach

Aniu, dzięki śliczne za wsparcie .

Monic napisał(a)
Dobrze, że wyprowadziłaś jukę - teraz jest dużo lepiej
Z tymi bukszpanikami to lepiej od razu kup całosć, skoro jest kolorowy, żeby kolejne byly takie same. Ładnie będzie z bukszpanikową obwódką. Gdybyś chciała ciemnozielony, to są bardzo duże sadzonki (naprawdę okazałe) po 7zł w ogrodniczym na Cezarówce Jaworznie. Kupiłam niedawno kilkanaście szt. Zostało jeszcze dużo, są piękne i zdrowe.

W tym roku już mnie nie stać na nic, na obwódkę potrzebuję przynajmniej 40 szt bukszpanu to spory wydatek.
Przez zimę będę ciułać grosza na bukszpany.
Te żółte, jeżeli ich już nie uda mi się dokupić, przeniosę gdzie indziej lub wymieszam z zielonymi.
AniaDS 11:47, 24 paź 2012

Evchen napisał(a)
Anuś, pięknie wyszło kółko i rabaty.. podglądam, bo z nasadzeniami nie doradzę Za zielona jestem

Cieszę się, że kółko dobre, bo ja wciąż mam co do niego wątpliwości. Ale może to się zmieni, gdy rośliny się rozrosną a róże zakwitną .

betysia napisał(a)
Anule...witaj poweekendowo!!!!!!
doczytalam o wyjezdzie i problemach zdrowotnych w rodzinie...przykre, smutne i wiem jak to jest...wiec duzo ciepleka przesylam i tule mocno....

....co do prac...ty wiesz,ze ja wiem,ze bedzie CUDNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
napracowalas sie bardzo tej jesieni ale warto i powinnas byc z siebie dumna!!!!!

p.s
bedzie latem podpatrywac swoje panny A.......juz sie nie moge doczekac!!!!!
tulisiam raz jeszcze...mocno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Betysiu, zawsze mnie podnosisz na duchu
Twoja energia dociera nawet przez monitor, bardzo Ci dziękuję za wszystko :***

EPODLAS napisał(a)
Aniu, napracowałaś się tej jesieni. Efekty będą na wiosnę. Kreatywna z ciebie osoba

Ta kreatywność to wasza zasługa Bożenko

marzena napisał(a)
bardzo fajne zmiany... podoba mi sie jukka bedzie miała tam dobrze i bedzie ładnie ozdabiać
ja też lubie jukki, mam już 6 szt - z podziału jednej, która kiedyś dostałam od Rodziców

No właśnie, nie wszystko co pasuje do ogrodu mogę wyrzucić, ta juka to jedna z pierwszych roślin w tym ogrodzie, mam do niej sentyment. Może jej spasuje to miejsce a jak nie to wiosną pójdzie dalej.

mira napisał(a)
Aniu zmiany wielkie już widać !, rozumię Twoje obawy o wytrzymanie zimy - ja tez wsadziłam nowe róże i teraz jak to wytrzymać tyle aż zakwitną ? trzeba wspominać te co kwitły
wypatrzyłam już nie wiem gdzie różę Caffe - wiesz coś więcej o niej slyszłaś?

Cafe to raczej kłopotliwa róża. Ja jej nie mam, ale czytałam, że choruje dużo. Za to kwiaty ma niezwykłe, naprawdę w kawowym odcieniu .
AniaDS 11:47, 24 paź 2012

kaisog1 napisał(a)
Ania ale żeś śmignęła te rabaty! No normalnie szok

He, he, sama się dziwię, że jakoś poszło .
Miałam w was motywację .

monteverde napisał(a)

eliza3 napisał(a)
Pozdrawiam pracowitą ogrodniczkę. Dobrze, że sezon się kończy, bo byś cały ogród przerobiła... Trzeba czasem złapać oddech...

Oddech właśnie łapię, czekając na resztę róż .
Ale co racja, to racja, gdyby nie oddech zimy na plecach pewnie i dalej brnęłabym w te zmiany, dużo mi nie trzeba .

Joku napisał(a)
Aniu, podglądam na bieżąco (niemal ). Trzymam mocno kciuki za efekt końcowy.

Jolu, serdecznie dziękuję .

kasik778 napisał(a)
Aniu działasz i działasz, ciekawe co będzie na wiosnę, pewnie totalne szaleństwo

przeczytałam, że byłaś w Zatorze, bardzo lubię to miejsce, zwłaszcza tego największego dinozaura, pryskającego wodą

No właśnie .
Nadusia cały czas mówi tylko o sikającym dinozaurze, to zapamiętała przede wszystkim z tego całego wypadu.

irena_milek napisał(a)
Zmiany, zmiany, ale tylko na lepsze, będziemy podziwiać! ale fajnie, że taka wena cię naszła

Irenko, wena mnie naszła dzięki wam, nie ma co ukrywać.
Chęci na zmianę miałam od dawna, tylko nie wiedziałam, na jaką zmianę. Brak wyobraźni u mnie pod tym kątem..
AniaDS 11:49, 24 paź 2012

paprotka napisał(a)

Możesz na mnie liczyć, "pszczółko"

Bzzzzyyyk...

baraga1904 napisał(a)

...serio, nie mam konta FB...

I tak dziękuję

kasik778 napisał(a)
zagłosowałam

Kasiu, cmokam w podzięce :**

AniaDS 11:55, 24 paź 2012

Kilka fotek z ogrodu, na dłużej wpadnę wieczorkiem, teraz obowiązki domowe wzywają.
Ech.. przydałaby mi się gosposia

gusiarz 15:57, 24 paź 2012

Aniu - kuknij do mnie jak dasz radę .
Co do szałwii wysieję wiosną i prześlę do Cię Jak nie zapomnę...
kasik778 16:01, 24 paź 2012

Piękne zdjęcia, ale chyba nie robiłaś dzisiaj, bo na fotkach słońce, a za oknem szaro, buro i ponuro...
Urszulla 16:02, 24 paź 2012

kwitnąco u Ciebie nie widać jesieni
eliza3 16:44, 24 paź 2012

Byłam, a Ty jak nie w ogrodzie to w domu szalejesz.... co Ty za witaminy łykasz???