Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 13:53, 12 mar 2013

Joaska napisał(a)

Hmmm ja też ma Ciderelle Kordesa!!! ciekawa jestem jak przezimowała

No ja ciekawa jestem Twojego ogrodu w tym roku,bo zmiany były dość duże, ciekawa jestem jak wyjdą nowe kompozycje.

Moja jeszcze do mnie nie dotarła, zimuje u znajomej .
Jak patrzę na tą przemeblowaną część ogrodu to aż się trwożę co to będzie , wciąż mi to koło nie pasuje.. Ale zobaczymy efekt jak wszystko zakwitnie .

Evchen napisał(a)

Podpisuję się pod Rench Pokazywane przez Ciebie róże sprawiły, że odkryłam je na nowo albo raczej - próbuję odkrywać. Dotychczas teoria dot. róż była ograniczona - do tego, że jest i ma kolce i pachnie A moja Babcia miała zawsze róże - pnące na domu (teraz odkryłam, że to była New Dawn nazywana przez moją Mamę 'śmieciuchem", bo faktycznie obsypujące się płatki były kłopotliwe) i rabatowe na rabacie We wszystkich kolorach - fioletowe, różowe, białe, żółte, karminowe, bordowe, z aksamitnymi płatkami.. i wszystkie cudnie pachniały,... i ja też tak chcę!

Mój dziadek też tak miał, w tym samym ogrodzie. Choć to było bardzo dawno temu. Ale pamiętam to wciąż . Teraz ja robię powtórkę z historii, ale tym razem jest to bardziej świadome niż wtedy było .

majkel0326 napisał(a)
Aniu, wpadłam poczytać. Podziwiam Twoją wiedzę na temat róż! Pozdrwaiem Cię

Maju, witaj , bardzo Ci dziękuję i również pozdrawiam .
Urszulla 13:59, 12 mar 2013

Miałam oglądać Twój kwitnący parapet i co z nim
AniaDS 14:11, 12 mar 2013

grazyna napisał(a)
A moja Mama też miała tylko pnące róże, cudowne, zbierała nagrody za najpiękniejszy ogród na osiedlu (dawno temu) ale ja nie od Niej zaraziłam się tymi ksockami
Od Ani właśnie i Monic. Umieją zachęcić
Serdeczności

Grażynko, czasami miłość jest tak blisko nas a my jej nie widzimy..
I nie tylko tak jest, jak widać w miłości z drugą osobą, dotyczy to także roślin .
Ja pewnie troszkę naprowadzam, ale nie wszyscy to czują . Cieszę się, że choć troszkę naprowadziłam Ciebie .

popcarol napisał(a)
Cudnie pokazujesz i opisujesz te róże! Ciekawe czy moje angielki sadzone jesienią będą ok po zimie!! u nas śnieg
pozdrawiam!!

U mnie dopiero teraz zaczyna coś tam sypać, ale mróz był w nocy ok. -8 st , zaczynam się martwić o rośliny, niech coś nasypie tego białego, bo kołderki na razie brak .

Marzena2007 napisał(a)
Hi hi wirus różany nas teraz za sprawą Ani opanował

To jest tzw. różanoholizm, ciężka i kosztowna choroba, ale za to jaka przyjemna.. .

Edi00 napisał(a)
Taka choroba to sama przyjemność

O właśnie .

popcarol napisał(a)
trochę kolczasta, ale co tam

A nie wszystkie róże są kolczaste .
AniaDS 14:12, 12 mar 2013

Urszulla napisał(a)
Miałam oglądać Twój kwitnący parapet i co z nim

A muszę zdjęcie zrobić
agata_chrosc... 14:15, 12 mar 2013

Aniu bardzo dziękuję za kolejną cenną poradę Moje róże już puściły pąki i niektóre mają nawet takie malutkie listki. Jeśli ich ten mróz teraz nie pokona to nic nie będę ciąć. Tych nowych znaczy, bo zeszłoroczne jak najbardziej Pozdrawiam serdecznie
AniaDS 14:19, 12 mar 2013

Zrobiłam dziś pierwsze nie roślinne zakupy do ogrodu , zamówiłam asahi, mydło czosnkowe i Confidor, czyli biorę się w tym roku za pełną pielęgnację róż. Jeszcze potrzebuję korę i nawozy, ale to już kupię na miejscu.

A teraz wracam w końcu do moich planów zmian, część zrealizowałam wspólnie z Wami na jesień, teraz pora na kolejny kroczek. Tym razem mały kroczek, bo nie muszę nic przekopywać a tylko coś posadzić .
Idę szukać foty
AniaDS 14:26, 12 mar 2013

Tym razem męczy mnie to miejsce:

to południowa strona, trawę siałam już tutaj kilka razy, nie daje rady, wszystko schnie jak tylko robi się cieplej. Powstają wypalone placki i zostaje sam piach. Trawę w dodatku przerasta mi jakiś chwast, któremu ten skwar jest akurat jak widać bardzo na rękę. Jest niezniszczalny.
Ziemię przekopywałam kilka razy w celu pozbycia się tego czegoś a to jak feniks z popiołów..
W tamtym sezonie już w końcu odpuściłam, bo lepszy przycięty kosiarką chwast niż piach, który kurzy się na wszystkie strony.

Plan mam taki, żeby albo posadzić przy tej ścianie dwa drzewa o niedużych, zgrabnych koronach albo lawendę wzdłuż całej ściany (przed opaską żwirową), albo jakieś małe, okrągłe iglaki?
Poszukam jeszcze innych zdjęć.
AniaDS 14:42, 12 mar 2013

Widok od drugiej strony

i jeszcze raz od bramy wjazdowej

to stare zdjęcia, ale chyba nie mam nowszych, jak widać unikam tego kawałka ogrodu jak ognia..
AniaDS 14:43, 12 mar 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Aniu bardzo dziękuję za kolejną cenną poradę Moje róże już puściły pąki i niektóre mają nawet takie malutkie listki. Jeśli ich ten mróz teraz nie pokona to nic nie będę ciąć. Tych nowych znaczy, bo zeszłoroczne jak najbardziej Pozdrawiam serdecznie

Agatko, poczekaj aż mróz sobie minie i po kilku dniach możesz ciąć .
Pozdrówka przesyłam
AniaDS 15:12, 12 mar 2013

Jeszcze jedną fotkę mam, bardziej aktualną

Te ciemne pędy na przodzie zdjęcia to bez czarny Ewa, do przesadzenia, już widzę, że ma zbyt ciasno tutaj.

Kostka w planach.. może za rok