Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 16:31, 10 lut 2014

gierczusia napisał(a)

Aniu .. Zmagalam się wiosną z takim samym pytaniem ... Jałowce są takie niebieskawe... Nie wiem jak będą " robiły " za tło....

Ja w sumie , mimo ,że tez mam malusio miejsca zdecydowałam się na zwykle cisy i będę je ostro cięła... Moja sąsiadka ma cisy kolumnowe , ale one już są trzeci rok po posadzeniu i dalej dziurska mają i nie można powiedzieć ,że tworzą gęsty , ładny żywopłot.. Pewnie pójdzie znależć takie dorodne i wypaśne cisy hicksii , ale przy ich raczej powolnym wzroście to nie wyobrażam sobie ich ceny.... Jak ich poszukiwałam, to w wielu miejscach mi powiedziano ,że z cisami jest obecnie problem , bo wiele plantacji cisów zniszczyły całkowicie opuchlaki ( to ich przysmak )....

Ale co by nie powiedzieć.....ja teź jestem za cisami

Ps.i ja teź mam cisy

Buziaki ... I nie morduj mnie , jeśli Ci namieszałam ..

Dzięki, nie namieszałaś mi w głowie, wręcz przeciwnie, im więcej na ten temat się dowiem tym lepiej.
Nie chcę zrobić kolejnego podejćia na chybił trafił, muszę to porządnie przemyśleć, żeby ucierpiało na tym jak najmniej posadzonych tam róż.

bociek napisał(a)
Nie no cisy to w ogole absolutny number one, tylko kwestia ekonomii

Otóż to właśnie.

gierczusia napisał(a)
Aaaaa....
Myślę o róży piennnej przy południowej stronie, ale musiałaby być w donicy , przy kratce.. Najchętniej biała, bądż w kolorze majtkowego różu ...i żeby długo kwitła.... Miałaby być z założenia główną ozdobą tarasu...
Doradż mi coś plizzz , albo napisz ,że to nie sa warunki na różę i mam ją sobie kategorycznie wybić z głowy

A jakbym mogła prosić o kopię odpowiedzi u mnie , to już bym była w siódmym niebie
Buziaki i z góry dzięki

Zacznijmy od tego, czy to ma być róża pienna czy pnaca, to dwie duże różnice.
Pienna to róża sztamowa, na pniu.
Myślę, że chodzi o pnącą, jeżeli ma być kratka?
Południowa ściana to najlepsza strona dla róż, poleciłabym Helle Kordes'a, New Dawn (ale w tym przypadku mówią, że wciaż trzeba sprzątać opadajace płatki kwiatów), Giardinę, Ilse Krohn Superior, Paul Transon.
AniaDS 16:37, 10 lut 2014

rozajerycha napisał(a)
Cisy drogie bo całe ogrodowisko szaleje i kupuje zaraz 2 metrowe egzemplarze. Co to za przyjemność mieć zaraz takie kolosy .
Młodsze okazy wcale nie rosną tak powoli jakby się wydawało,a poza tym adaptują się w nowych miejscach tak jak im daje miejsce i cieszą ,że rosną razem z nami .
Jakbym miała 100 lat to kupiłam takie po metr i pół ,ale puki co zakup 60 cm roślin jest ok .tylko na ekran do moich kwiatów targnęłabym się na większy koszt
Bociuś muszę poczytać więcej o Twoich planach,ale chętniej zobaczę obrazki już niedługo zdjęcia będą coraz ciekawsze i piękniejsze.Połechtaj moje podniebienie i zrób mi tę przyjemność ze "słowem obrazkowym"bo nie dam rady nadrobić wszystkiego.
Bywam tak rzadko na ogrodowsku,że nie wiem gdzie nos wetknąć .
Jeszcze raz tulę
martek

Takie cisy na 60 cm nie byłyby złe, to już zawsze jakieś tło. Tylko, żeby je dostać gdzieś, to już nie takie proste. Ostatnio jak kupowałam, to takiej wysokości były, ale w doniczkach, jak je wsadziłam do gruntu, to znikły mi z oczu.
Pozdrawiam Martek .

Sebek napisał(a)
Aniu... cisy byłyby fajne, ale cena większych okazów już mniej A graby? Da się je ciąć wąsko i cena jest w porządku - albo przytargasz sobie z lasu i będą za darmo

A graby??
A jak szerokie są te graby?
Pszczelarnia 16:41, 10 lut 2014

Aniu, nie wiedziałam, że opuchlaki lubią cisy..... .

O Gertude nic nie wiem. Widziałam ją na żywo - piękna róża ale z takich wsiowych (mocnych, pachnących, dziarskich). Zawsze u niej mnie zadziwia jej różowy kolor kwiatów i jednak jasna zieleń liści. Nietypowe jak dla mnie. Eve ją ma i u niej to duża róża a ja myślałam, że to raczej jakaś rabatowa jest.

Zakupiłam dla samej nazwy. Ten róż daje po oczach. Prawdziwa różowa róża. Sama Gertrude chętnie sadziła różę typu r. alba - ciekawy ten świat preferencji i upodobań różanych.

Ja np. miałam Pastellę - ale nie podbiła mojego serca (kolor i ukształtowanie kwiatu). Pomponella też nie do końca. Ale Mary Rose tak!

Milka 16:43, 10 lut 2014

A ja w tej róży Gertruda zakochałam się od razu za jej dziarskośc i wszystko chyba
AniaDS 16:53, 10 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Cisy będa niezawodne, ja kupilam zwykłe hicksi 10 szt na 6 m żywopłotu po 45 zł za sztuke a miały po ok 60-70 cm. Aktualnie po 3 latach maja ok 1,1 m wiec wcale nie rosna wolną a zaczynają tworzyc piękną zwartą ciemnozielona ściane. Jednakże wszystko zaleźy od czasu po jakim chcesz mieć piekny żyopłot.
Jałowcow nie polecam, u mnie padły po kilku latch gdy już byly niemal 2 m i do tej pory nie wiem dlaczego. Wolalabym tuje, pieknie strzyzone w wąskie ekrany. O grabach nie wspomnę

Jałowce u mnie też padają, kolumnowe pierwsze poszły.
Ja chyba też potrzebuję 10 szt conajmniej, więc to spory wydatek (nie wiem, czy żon przyjmie to do wiadomości..), tuje wyszłyby mnie pewnie taniej, o grabach nie wspomnę .
Ale.. co jest najwąższe??

barbara_krajewska napisał(a)
A nie pomyślałaś o zwykłym bluszczu? On zimozielony i przyrosty ma spore. W trzy lata zarośnie Ci całą ścianę!

Bluszcz musiałby się po czymś piąć. Tu jest taki kłopot, że nie chcę zasłaniać siatki, bo za nia rosna róże, które będą kiedyś, kiedyś żywopłotem od drugiej strony. Nie moge im zabrać słońca, bo rosna od wschodu i bluszcz od drugiej strony dałby im za dużo cienia.
Druga sprawa jest taka, że między siatką a rabatą mam wkopany beton, tam jest rów przeciwpowodziowy, to jego muszę zasłonić.
Tutaj dobrze widać jak zeszpecone jest to miejsce przez ten beton

Mala_Mi napisał(a)
Anuś.. jesteś młoda.. posadź cisy... jałowce szybko robią sie brzydkie.. poszukaj okazji, może coś sie trafi..
A rabatki wyglądają po przebudowie lepiej niż myślałam.. nie jest tak źle... szybko Ci urosło wszytko.. jednak byliny potrafią zrobić cuda ww kwestii zapychania rabat

Anuś, walczę z tym moim ugorem już 6 lat, zrobiłam wielki błąd, że nie zaczęłam od tego co najważniejsze, czyli od tła.
Ale byłam w temacie ogrodniczym zupełnie zielona, zamiast iść w drzewa i w iglaki wzięło mnie na róże i tyle.
Będę szukać okazji, ale to nie ława sprawa, na wyrośnięte juz cisy mnie nie stać, za dużo ich potrzebuję a małe znowu będą dłuuuugo, długo w zasadzie nie widoczne .

paniprzyroda napisał(a)
Witam. Miałam podobny dylemat, zdecydowałam się na cisy, malutkie, ale przecież urosną. Wg znawców potrafią przyrastać do 30 cm rocznie, to wcale nie jest mało

nad tym targaniem grabów z lasu to bym się zastanowiła

To zależy które cisy, ja posadziłam kolumnowe, po roku nie ma ani trochę różnicy w ich wysokości, nic a nic.

Marzena2007 napisał(a)
Aniu czytałam, że cis kolumnowy ci nie przyrsta. Mój teź po 5 latach może urósł z 10 cm....a hicksi przyrasta o 20-30 cm rocznie.

To jest duża różnica, a jak z szerokością tego hicksi?
AniaDS 16:59, 10 lut 2014

irena_milek napisał(a)
Aniu, czyli dalej przymiarka stawiam na cisy, młoda jesteś, urosną ci w try miga

No niby tak, ja też najbardziej jestem za nimi.

popcarol napisał(a)
Cisy! A graby -jeśli graby - ze szkółki leśnej. Trzeba się zorientować gdzie leśnicy hodują i kupić od nich Znajoma mi mówiła że po 50 groszy za sztukę kupowała (na Podlasiu).

pozdrawiam!!

Wow, to jak za darmo. Ale.. znowu ale .
Graby chyba rosną aż tak szybko, że trzeba je często ciąć, żeby utrzymać nad nimi kontrolę?
I jak szeroko?

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, nie wiedziałam, że opuchlaki lubią cisy..... .

O Gertude nic nie wiem. Widziałam ją na żywo - piękna róża ale z takich wsiowych (mocnych, pachnących, dziarskich). Zawsze u niej mnie zadziwia jej różowy kolor kwiatów i jednak jasna zieleń liści. Nietypowe jak dla mnie. Eve ją ma i u niej to duża róża a ja myślałam, że to raczej jakaś rabatowa jest.

Zakupiłam dla samej nazwy. Ten róż daje po oczach. Prawdziwa różowa róża. Sama Gertrude chętnie sadziła różę typu r. alba - ciekawy ten świat preferencji i upodobań różanych.

Ja np. miałam Pastellę - ale nie podbiła mojego serca (kolor i ukształtowanie kwiatu). Pomponella też nie do końca. Ale Mary Rose tak!

Mary Rose też jest w moim typie, Pastellę mam, no bo mam, ale to nie ten typ.
Najbardziej porywają mnie jednak te wielkie róże, ale na nie znowu trzeba mieć miejsce.
Gertruda od dawna za mną chodzi, ten pokrój i obfitość kwitnienia jest niezwykła .
Opuchlaki.. też nie wiedziałam, że lubią cisy.

irena_milek napisał(a)
A ja w tej róży Gertruda zakochałam się od razu za jej dziarskośc i wszystko chyba

O własnie, właśnie.
ewa004 17:22, 10 lut 2014

Aniu zobacz na ta różowa różę
Z 15 lat temu dostałam od sąsiadki patyczek ,ukorzeniłam i miałam piękna różę .
Po 10 latach zmarzła ale wcześniej z gałązki wsadzonej do wazonu ukorzeniłam następną .
Jest nieśmiertelna ,pięknie kwitnie aż do przymrozków ,a ja nie wiem co ona za jedna
Ale będzie to chyba róża pienna bo rośnie jak wysoki krzak .
Może ją Aniu rozpoznasz ?
Sebek 17:58, 10 lut 2014

Graby będą tak szerokie jak je przytniesz Jednak żeby tworzyły dość gęstą ścianę powinny mieć pewnie co najmniej 40 cm szerokości
ewsyg 18:22, 10 lut 2014

Aniu, cieszę się, że jedziesz do Pisarzowic, będzie okazja poznać się i pogadać. Ja też szukam czegoś na żywopłot i wybrałam tuję Szmaragd. Przemówiła do mnie cena. Znalazłam takie w doniczkach 40 cm za 3,50 zł. Coś mi się to tanio wydaje, ale jak się okaże że to prawda to kupuję tuje
AniaDS 18:45, 10 lut 2014

ewa004 napisał(a)
Aniu zobacz na ta różowa różę
Z 15 lat temu dostałam od sąsiadki patyczek ,ukorzeniłam i miałam piękna różę .
Po 10 latach zmarzła ale wcześniej z gałązki wsadzonej do wazonu ukorzeniłam następną .
Jest nieśmiertelna ,pięknie kwitnie aż do przymrozków ,a ja nie wiem co ona za jedna
Ale będzie to chyba róża pienna bo rośnie jak wysoki krzak .
Może ją Aniu rozpoznasz ?

Ewuniu, potrzebuję kilka zbliżeń na kwiaty, masz może?