Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Madzenka 22:39, 25 sty 2014

Ja tam zawsze za bukiem głosuję nieobiektywna jestem
Nati 22:57, 25 sty 2014

a tutaj dalej lato, jak miło!!, buziaki zostawiam cmook!!
ZbigniewG 09:01, 27 sty 2014

Borbetko nie wiem czy sprawdzałaś wątek schody a ja też stawiam na buka Purple Fountain
Nikita 21:00, 30 sty 2014

Zaglądam, pozdrawiam i melduję ….50 dni do wiosny… jakoś chyba wytrzymamy….
Jagodaa 11:24, 06 lut 2014

Borbetka napisał(a)

Oj, nie wiedziałam że najsłynniejszy .
Jagodo, nie robiłabym żwiru na małych rabatach. W sadzie mam owocowe drzewa i nie jestem w stanie wszystkich liści wyzbierać mimo, że mają dość duże rozmiary i bardzo dużo się wciąga do odkurzacza. Brzoza ma delikatne listeczki i nie ma szans, żebyś posprzątała dokładnie. I będzie tak: nie wyzbierasz, bo nie jesteś w stanie, liście będą się rozkładać powoli i żwirek już nie będzie spełniał całkiem swojej funkcji, będzie przybrudzony, zaczną się wsiewać chwasty i po zawodach. W sadzie mam już miejsca, które wymagają dosypania kamieni. Granulację mam dość dużą. Małe kamyki odkurzacz wciągnie.
Suma sumarum, pod brzozy dałabym korę, jeśli nie planujesz tam zadarnienia jakiegoś.

Takiej odpowiedzi niestety się spodziewałam... Dziękuję, bo nie wszystkie złe strony dostrzegłam. Trochę szkoda, ale nic straconego, żwirek może w innym miescu gdzieś zrobię. Będzie pewnie zadarnienie, tak jak planowałam na początku. Turzyce w dużej masie mi się podobają i do cienia dobre, ale kto to wie.
Borbetka 08:21, 07 lut 2014

Jagodo, żwirek ma swój urok naprawdę. Chociaż w tym roku muszę coś zrobić wokół drzew w sadzie, odsunąć kamień, dodać kompostu i wzruszyć glebę, bo tam klepisko jest. Trochę się boję tego.
Co do buka - to myślę.
Schodki cyknę dziś.
Zielona 10:39, 07 lut 2014

You know...
Aneczka 12:26, 07 lut 2014

No właśnie taka ściółka z kory czy kamyczków jest fajna, bo zielsko tak nie rośnie itd, ale nie ma jak dodawać kompostu, trzeba wszystko wybierać, żeby można było coś zrobić przy roślinkach. Miałam moje rabaty zasypać korą, ale teraz się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast korą to kompostem? Tylko że chyba wtedy za zielskiem nie nadążę. Jak jest z zielskiem na tym rozłożonym kompoście Borbetko? Hamuje troszkę zielsko czy wręcz przeciwnie?
ewa004 15:55, 07 lut 2014

Borbetko a jakiego żwirku używasz na rabaty
Takiego zwykłego kamyczka czy kupujesz grys ?
Borbetka 07:28, 08 lut 2014

Aneczka napisał(a)
No właśnie taka ściółka z kory czy kamyczków jest fajna, bo zielsko tak nie rośnie itd, ale nie ma jak dodawać kompostu, trzeba wszystko wybierać, żeby można było coś zrobić przy roślinkach. Miałam moje rabaty zasypać korą, ale teraz się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast korą to kompostem? Tylko że chyba wtedy za zielskiem nie nadążę. Jak jest z zielskiem na tym rozłożonym kompoście Borbetko? Hamuje troszkę zielsko czy wręcz przeciwnie?

Aneczko, zależy jak duże masz rośliny na rabatach. Jak są malutkie, a rabaty duże, to lepsza kora, bo nie dasz rady z plewieniem. To akurat piszę ja, która ma duży ogród. Gdybym miała mniejszy, to bym dała radę, bo jestem wariatka, co nie usiedzi. Jeśli jednak rośliny są większe i masz czas, to syp kompost. Mnie osobiście się to podoba, widziałam róże podsypane kompostem w Anglii. No na zdjęciach .