Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 09:00, 31 lip 2014

BusyBee napisał(a)

Zgadzam się
Borbetko zaglądam do Ciebie od dawna po cichutku. Przejrzałam cały wątek i myślę, że Twój ogród to dla mnie wzór niedościgniony pod różnymi względami....Podziwiam Twoją konsekwencję i pracowitość wielka szkoda, że tak mało piszesz, ale rozumiem natłok innych zajęć. Sama fruwam tu i tam i bronię się przed swoim wątkiem, bo pewnie nie będę w nim na bieżąco.
Uczę się stale miłości do ogrodu- od Ciebie też
Pozdrawiam serdecznie- Kasia

BusyBee - fajny nick . Dziękuję Ci za te słowa. Mój ogród bardzo się zmienił, bo o roślinach wiedziałam sporo, ale nie umiałam ich zestawiać. No i kiedyś nie było forum i innych źródeł inspiracji.
Trzeba mieć jednak wyczucie w wybieraniu i budowaniu swojego otoczenia, żeby się czasem nie okazało, że sąsiedzi mają dokładnie to samo .
Czekam z niecierpliwością na Twój wątek. Nawet jeśli nie będziesz na bieżąco, nie szkodzi. Zmotywujemy Cię.

Bdan - pozdrawiam i zapraszam, pięknie dziękując.
Olga 22:01, 03 sie 2014

Masz jeden z najpiękniejszych ogrodów w ogrodowisku
Bardzo mi się podoba w każdym szczczególe
aage 11:05, 04 sie 2014

Moniś szperam na forum od dłuższego czasu i natknęłam się na twój "przystrzyżony" idealny ogród...cudownie.
Właśnie jestem na etapie czy ciąć Danici i widzę, że u Ciebie cięte wyglądają ślicznie. Powiedz mi tylko czy taką już 6-letnią da się w miarę wyprowadzić na proporcjonalną kulkę?
Mam również obawy czy to jeszcze czas na cięcie?

Pozdrawiam serdecznie
makkasia 14:29, 04 sie 2014

no to ja czekam na fotki
Margarete 16:53, 04 sie 2014

Ja tez czekam na fotki, podziawiając w miedzyczasie twoje perfekcujne ciecie tuji danica, je tez je mam w donicach na tarasie i 2 w gruncie, ciełam wiosna ubiegłego roku za twoim przykładem, lubie je bardzo, za bezproblemowość, za zielonośc i w ogóle za wszystko....
Jezówek w tym roku tez dosadziłam kilka bo tak jak u ciebie brakowało mi kwiatów - po 1. kwitnieniu róż a przed hortensjami w ogrodzie było pusto wiec jezówki dosadzone i chyba jeszcze dokupie żeby cieszyły oko zanim hortensje sie rozkreca lub róze powtórzą kwitnienie.
Twój ogród Borbetko uwielbiam ogladać, dlatego posiedze sobie tu po cichutku i poczekam na fotki
Ewik 12:13, 05 sie 2014

Ślicznie wygląda u ciebie a kulki idealne
Borbetka 10:17, 07 sie 2014

Aage - w sierpniu cięłam tylko dywany przy podjeździe, trzmielinę, jałowce i irgę, ale w tym roku kule danicowe muszę przyciąć. Ryzyk fizyk, mam nadzieję, że zdążą przed zimą się "zaleczyć". Radzę jednak zdążyć tak do czerwca, lipca z cięciem. Ja po prostu nie nadążam i muszę rozkładać robotę jak na skwerach miejskich niestety.
Dla odwiedzających wrzucam trochę zdjęć. Mój aparat po prostu "zżera" baterie. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Co chwilę kupuję nowe, a pstrykam mało.

Kulki przed domem rosną, ale brakuje im dużo jeszcze. Pusto mam i mnie to denerwuje. Kusi mnie, żeby posadzić zadarnienie, ale jak tam będę chodzić przy cięciu? Muszę jakoś to wytrzymać:

Późno wiosenna rabata bergeniowa bardzo mnie zadziwia. Tam jest dość mokro i bergenia najszybciej urosła w tym miejscu. Widocznie jej pasuje. Nie mogę się doczekać kwiatów i dużych Szmaragdów. Wreszcie, chociaż tu, pozbędę się niebieskiego żywopłotu:

A bukszpanom niestety nie pasuje to miejsce. Chyba zalewa je woda, za dużo cienia i ciągle mają grzyba. Nie wiem, co z tym zrobić. W sezonie i tak zasłania je lawenda, ale jak przekwitnie, to widać kule i nie chcę mieć tam pusto:

Borbetka 10:30, 07 sie 2014

Jeszcze trochę i pompa będzie zasłonięta. Kamienia we wsi w sklepie brak. Czekam już drugi miesiąc i tylko taką ściankę zbudowałam. Były jeszcze dwa cisy kupione w markecie, ale padły i czekam na jesień, żeby przesadzić zapasowe z innego miejsca:

Borbetka 10:35, 07 sie 2014

Rabata, nad którą pracuję. Już trochę się zmieniła, ale uzupełniam bylinami i czekam na jesienną "akcję" kolorów tej trawki:

Tutaj też chcę poutykać byliny, ale jak to zrobić? Nawet łopatki nie idzie wbić w ten gąszcz. Podsuńcie mi pomysł:

Jałowce jakoś mniej lubię, ale ten jest piękny:

Borbetka 10:40, 07 sie 2014

Jak widzicie, mam dużo iglaków i pracuję nad tym, żeby je trochę "schować". Są nieocenione, bo budują ogród zimą, ale brakuje mi kwitnących roślin, które próbuję przemycić. Może się uda. Trawy mnie kuszą i mam już ich trochę więcej niż np. 2 lata temu.

Tutaj chakone u dołu, a nazwę tej drugiej zapomniałam:

Buchananii:

Carex Evergold: