Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Anda 08:59, 04 wrz 2015

Pięknie w Twoim ogrodzie. Śliczne kompozycje na rabatach. Będę podglądać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Borbetka 09:32, 04 wrz 2015

Kasiu, kombinuję jak mogę .
Halinko, też mam mniejsze prześcieradło do ścinek. Nawet stołeczek do siedzenia mi M. zrobił, ale rzadko korzystam. Dużo przysiadów przy tym cięciu robię. Nie opłaca się siadać. Zapraszam ponownie jakby co .
Borbetka 09:34, 04 wrz 2015

Anda napisał(a)
Pięknie w Twoim ogrodzie. Śliczne kompozycje na rabatach. Będę podglądać

Dziękuję bardzo. Zapraszam .
ren133 10:41, 04 wrz 2015

Borbetka napisał(a)
Renato, wiem że lepiej nie ciąć już roślin, ale jestem jak ogrodnicze służby miejskie. Robię w ogrodzie kiedy mam czas, bo areał duży. Ryzykuję po prostu, wcześniej się nie dało. W te upały też nie jest dobrze ciąć, bo się wszystko żółte robi. Jakie jest wyjście? Wczoraj Danica była cięta.

Violinku .

No faktycznie ... ciąć w takie upały to ryzyko ... to ja też przytnę na dniach swoje jak już jest teraz chłodniej Pozdrawiam
Dawno tu nie zaglądałam ... muszę nadrobić
MirellaB 11:02, 04 wrz 2015

Borbetka napisał(a)
Violinku, tutaj pokazywałam cięcie thui: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj?page=202
Mirelko, chętnie się dzielę doświadczeniem, ale chyba mnie przeceniasz . Znowu mi chodzą zmiany po głowie. Rabata rozchodnikowa jest za krótka, wszystko się dusi i za duży gąszcz. Jest jednak ale ... rozchodnika długo nie widać i nie wiem z czym go zestawić, aby zawsze coś było na rabacie. Lubię formy, a nie lubię pustych rabat. Rozchodnik piękny z rozplenicami, a ich też nie ma długo. Puste poletko ... nie dla mnie. I klops, będę myśleć jak nastanie zima.

No i znowu masz rację odnośnie rozchodników i rozplenic. A ja całą moją największą rabatę nimi obsadziłam i co teraz? Kurcze nie pomyślałam Faktycznie cała wiosnę i do lipca to nic nie będzie. Ale zła jestem na siebie, że tak szybko uległam fascynacji nie przemyślałam co jak i kiedy.
Też będę myślała co tam posadzić, żeby zawsze coś było i nie świeciło golizną. A myślisz, że raczej jednoroczne sezonowe rośliny?

Twoje cięte tuje w kulki to mi się bardzo podobają. I znowu napiszę, że mi nie wychodzi tak ładnie. Może przyjedziesz do mnie i mi naocznie pokażesz jak to ciąć. Nie mam ich dużo trzy tujki i sześć trzmielin na pniu
ren133 11:16, 04 wrz 2015

MirellaB napisał(a)

No i znowu masz rację odnośnie rozchodników i rozplenic. A ja całą moją największą rabatę nimi obsadziłam i co teraz? Kurcze nie pomyślałam Faktycznie cała wiosnę i do lipca to nic nie będzie. Ale zła jestem na siebie, że tak szybko uległam fascynacji nie przemyślałam co jak i kiedy.
Też będę myślała co tam posadzić, żeby zawsze coś było i nie świeciło golizną. A myślisz, że raczej jednoroczne sezonowe rośliny?

Twoje cięte tuje w kulki to mi się bardzo podobają. I znowu napiszę, że mi nie wychodzi tak ładnie. Może przyjedziesz do mnie i mi naocznie pokażesz jak to ciąć. Nie mam ich dużo trzy tujki i sześć trzmielin na pniu

Ja myślę, że cebulowe mogłyby załatwić sprawę
Jadwiszka 13:07, 04 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Ja myślę, że cebulowe mogłyby załatwić sprawę

cebulowe, najpierw tulipany albo narcyzy,a później czosnki główkowate na poczatek lipca i będzie pięknie

a rozchodnik - co jak co, ale on startuje wczesnie, bo kapustysa już zimą i później przyrasta i idzie w siłę - owszem, nie jest od razu wysoki, ale nie ma pustostany w tym miejscu - za to rozplenice są faktycznie późne.
Margarete 14:31, 04 wrz 2015

Borbetka napisał(a)
Renato, wiem że lepiej nie ciąć już roślin, ale jestem jak ogrodnicze służby miejskie. Robię w ogrodzie kiedy mam czas, bo areał duży. Ryzykuję po prostu, wcześniej się nie dało. W te upały też nie jest dobrze ciąć, bo się wszystko żółte robi. Jakie jest wyjście? Wczoraj Danica była cięta.

Violinku .

Ja też dopiero po nbiedzieli dokoncze ciecie moich bukszpanów i zywopłotu z ligustra, trudno sie mówi, nie dałam rady wczesniej - albo miałam inne plany albo było tak upalnie że kapał i pot z czoła przy najmniejszym ruchu...trudno będą sobie musiały poradzic

Borbetko - sliczny ten twój ogród, i nie pisz że nic sie nie dziej bo juz sam busz u ciebie jest cudny, i te smaczki w postaci kulek, nizszych i wyższych zielonych pięter, traw...bardzo ładnie masz i tyle
Milka 17:41, 04 wrz 2015

Dawno nie wrzucałaś nic, ale jak wrzuciłaś, od razu dech zapiera
Mam nadzieję, że i twoje problemy zdrowotne się skończyły. Forum tak się rozrosło, że nie da się wszędzie zajrzeć, pozdrawiam
wietrzyk 18:11, 05 wrz 2015

Przyszłam powiedzieć, że z tym beztalenciem w kuchni przesadziłaś
Pomidorki podsmażam na odrobinie oliwy z oliwek i potem gotuję, aż ilość soku zredukuje się o połowę. Przecedzam przez sito i gorące jeszcze zamykam do słoików. Jest gotowa baza na zupy i sosy.

ps ja mam rozchodniki ze stipą
proszę o radę, przygotowałam kółko wokół buka. chciałam tam dać hortki Little Lime i po zewnętrznej trawki Beatles, co kupowałyśmy razem. Tylko...tam póki co jest cały dzień słońce. Nie wiem czy horti dadzą radę. Co może być innego? Nie za duże kwitące. Róże aspirynki lub... co?