Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

wiunia 01:53, 22 wrz 2012

Borbetka napisał(a)

Witam serdecznie wszystkich miłośników ogrodów! Od jakiegoś czasu obserwuję Wasze piękne ogrody i postanowiłam się przywitać. Sma jednak nie mam czym się jeszcze pochwalić, ponieważ dopiero pierwszy rok mam ogród (a raczej miejsce na jego powstanie i mam tyle opcji jak go zagospodarować, że nie mogę się zupełnie na nic konkretnego zdecydować. Tym bardziej, że tu sama roskosz dla moich oczu i tyle cudnych projektów. Dzisiaj, a raczej wczoraj "wpadłam " na Twój ogród Moniko (Borbetko) i mnie zatkało!!! Tak więc tkwię w tym stanie zauroczenia i idę już spać, bo baaardzo późno. Moniko pozdrawiam Cię serdecznie i cieszę się, że niedaleko mam taką miłośniczkę i mistrzynię ogrodu...

Ale teraz mam do myślenia ... że blisko ... że niedaleko. Pokaż co masz, a wszyscy tu na pewno pomogą.

Borbetko mam mały problem techniczny aby dodać zdjęcia ale mam nadzieję, że niedługo to się zmieni no i nie mam jeszcze własnego wątku ale tuż, tuż jestem bliska realizacji tych zaległości , póki co zagladam tu i ówdzie i nie mogę oczu nacieszyć.....Pozdrawiam serdecznie
wiunia 03:48, 22 wrz 2012

O! już się coś udało, tylko nie wiem czy działa mój link w podpisie? Spróbuję dodać jakieś zdjęcie w moim wątku
Pozdrawiam gorąco...
Borbetka 15:36, 22 wrz 2012

wiunia napisał(a)
O! już się coś udało, tylko nie wiem czy działa mój link w podpisie? Spróbuję dodać jakieś zdjęcie w moim wątku
Pozdrawiam gorąco...

No, nie działa coś. Spróbuj jeszcze raz.
grama 15:39, 22 wrz 2012

No nie! Co z poznański perfekcjonizm, porządeczek w każdym kąteczku!
Pięknie jest!
Borbetka 15:40, 22 wrz 2012

Jagodaa napisał(a)

Jagódko, ja posadziłabym 1 szt. na pół metra. I w ogóle im gęściej tym lepiej dla bluszczu. Będziesz miała szybciej zieloną ścianę. Ja jutro wymaszeruję za mój płot, gdzie bluszcz włazi bez sensu do rowu. Wezmę łopatę i go wykopię po prostu. Będę miała sadzonki na moją rabatkę bukszpanową, z którą się męczę już 3 tygodnie.

Ok, wychodzą mi 4 sadzonki na jedną stronę w takim razie - dzięki za podpowiedź. U mnie też przeróbka ciągnie się, jak dla mnie w nieskończoność, a to dopiero tydzień A taki pikuś miał być!

No właśnie ... pikuś u mnie też miał być, a ja ledwo żyję. Wczoraj przesadziłam wielkiego bukszpana i okazało się, że muszę go przesunąć do przodu. No więc dzisiaj wzięłam się za niego i nie mogłam go ruszyć. W końcu mi się udało, ale nie wiem, czy się przyjmie. Przy okazji od wysiłku chyba migrena mnie dopadła i jestem jak obuchem walnięta. Przeceniłam swoje siły niestety. To jest chyba ostatnia roślina, którą przesadziłam. Nie daję rady z wielkimi roślinami, zdecydowanie wolę małe.
Borbetka 15:42, 22 wrz 2012

grama napisał(a)
No nie! Co z poznański perfekcjonizm, porządeczek w każdym kąteczku!
Pięknie jest!

No tak całkiem to nie wygląda . Dzisiaj może popstrykam trochę, to bałagan się ujawni. Pozdrawiam po burzy.
majkel0326 16:35, 22 wrz 2012

Borbetka napisał(a)
Majka, ja mam pomysły, czasami bez sensu! Tak jak dzisiaj z tym wielkim bukszpanem, ale dałam radę z pomocą mojego kochanego, bręczącego M.

Uśmiałam się Mój M też zawsze musi pobręczeć Oni chyba tak mają
monteverde 01:55, 24 wrz 2012

Borbetko możesz kupować, maja prykaz nie dać plamy też u nich biorę
Lena 08:41, 26 wrz 2012

Nie jest to niestety najlepsza kompozycja, ale wklejam to co mam. Postaram się zrobić fotki z bliska, ale dziś nie miałam już siły. Bukszpan, który widać na zdjęciu dał mi dziś popalić. Postanowiłam go przesadzić na rabatę bukszpanową i w życiu moim ogrodowym nie miałam do czynienia z tak upartą rośliną! Normalnie nie chciał się wykopać. Jeśli się nie przyjmie to się załamię. Jutro pstryknę cosik, jeśli pogoda pozwoli. Ma średnicę 1,6m i ledwo go dotaszczyłam na tę rabatę. M. mi pomógł, ale nagadał przy tym oczywiście, że starych "drzew się nie przesadza". Tradycjonalista jak nie wiem co.

Podziwiam - z tak ogromnym bukszpanem to nielada wyzwanie było
Bardzo podoba mi się świerk Inversa - a przyznać muszę że powoli otwierają mi sie oczy na iglaki - no wstyd przyznać ale nie przepadałam za nimi....Im dłużej ogladam Twój ogród tym bardzioej przekonuję sie do zwiększenia "igiełek" w moim ogrodzie

Borbetko zachwyca mnie Twój ogród !!!!!!!
Borbetka 14:19, 26 wrz 2012

Monteverde - przyjechały cebulki i nawet dwie linijki firmowe do odmierzania odległości między cebulkami dostałam. Ot, takie niby nic, ale cieszyło. Cebulki w stanie superowym, zobaczymy jak będzie wiosną.

Lenko - dziękuję za uznanie. Jak patrzę na ogród to faktycznie tych iglaków za dużo mam. Teraz zaczynam to wyrównywać. Musi być więcej koloru.

Doradźcie, czy jeśli powsadzam żurawkę Marmelade pomiędzy te kulki w sadzie (zrobię taki pas szerokości kulek) to czy będzie to ładnie wyglądało? Nie wiem, czy nie przedobrzę.

Tutaj widok od strony płotu:

A tu od strony domu:

Patrząc od strony domu chyba fajnie się będzie komponował widok prawej i lewej strony.
Nie mogę się zdecydować.