..Witajcie
..tez mam kule danica...projektantka powiedziała mi że będą duże i muszę je przesadzić...jak patrzę na Twoje zdjęcia Borbetko to wiem że miała kobieta rację...a średnio jej wierzyłam bo jakoś opisy mówiły o mniejszych gabarytach tej tui... Twoje są piękne
Zaraz tam wariatka! Po prostu masz głowę pełną pomysłów i dużo zapału Ja tez ciągle coś zmieniam.Po prostu chyba to lubimy Wrzosy i żurawki piękne,jesiennie i kolorowo!
Borbetko bosko u Ciebie!!!
Pokażesz proszę bliżej świerka inversa? Ile lat go masz? Ciekawa jestem za jaki okres czasu będzie się pokładał po ziemi, mam pod nim róże... chyba je przesadzę.
pozdrawiam!
Karolina
Witam serdecznie wszystkich miłośników ogrodów! Od jakiegoś czasu obserwuję Wasze piękne ogrody i postanowiłam się przywitać. Sma jednak nie mam czym się jeszcze pochwalić, ponieważ dopiero pierwszy rok mam ogród (a raczej miejsce na jego powstanie i mam tyle opcji jak go zagospodarować, że nie mogę się zupełnie na nic konkretnego zdecydować. Tym bardziej, że tu sama roskosz dla moich oczu i tyle cudnych projektów. Dzisiaj, a raczej wczoraj "wpadłam " na Twój ogród Moniko (Borbetko) i mnie zatkało!!! Tak więc tkwię w tym stanie zauroczenia i idę już spać, bo baaardzo późno. Moniko pozdrawiam Cię serdecznie i cieszę się, że niedaleko mam taką miłośniczkę i mistrzynię ogrodu...
Borbetko, zgodnie z Twoją sugestią zdecydowałam się na posadzenie bluszczu pospolitego. Wczoraj przejrzałam kolejny raz fotki z Twojego ogrodu (tak mi się podoba...) i zauważyłam, że Ty też go masz. Ile sadzonek posadziłabyś pod 2,5 metrowy murek? Znalazłam fajne i już się palę do zakupu! . Myślałam o trzech.
Borbetko bosko u Ciebie!!!
Pokażesz proszę bliżej świerka inversa? Ile lat go masz? Ciekawa jestem za jaki okres czasu będzie się pokładał po ziemi, mam pod nim róże... chyba je przesadzę.
pozdrawiam!
Karolina
Karolino, świerk Inversa ma chyba ze 3 lata. Rośnie dość szybko, jest u mnie w słonecznym miejscu i ma wilgoć w glebie. Trochę przygięłam mu czubek, żeby bardziej się giął do dołu. Możesz to śmiało zrobić, kiedy chcesz, ale żeby miał miękkie gałązki. Ja zrobiłam to drutem przez jeden sezon, a za rok drut zdjęłam. Bardzo rozrasta się na obwodzie u dołu. Tutaj nic bym nie sadziła w promieniu 1m od niego. Wklejam zdjęcie:
Nie jest to niestety najlepsza kompozycja, ale wklejam to co mam. Postaram się zrobić fotki z bliska, ale dziś nie miałam już siły. Bukszpan, który widać na zdjęciu dał mi dziś popalić. Postanowiłam go przesadzić na rabatę bukszpanową i w życiu moim ogrodowym nie miałam do czynienia z tak upartą rośliną! Normalnie nie chciał się wykopać. Jeśli się nie przyjmie to się załamię. Jutro pstryknę cosik, jeśli pogoda pozwoli. Ma średnicę 1,6m i ledwo go dotaszczyłam na tę rabatę. M. mi pomógł, ale nagadał przy tym oczywiście, że starych "drzew się nie przesadza". Tradycjonalista jak nie wiem co.
Borbetka,Ty masz danice posadzoną co 1,5m i to jest dla niej ciasno? ooo to ja chyba musze swoje przesadzić, bo u mnie sporo mniejsze odległości,a nie chcę,żeby zatraciła swój kulkowy kształt ..
ja też planuję jeszcze jej dosadzić, bo jakoś boję się bukszpanu,wydaje mi się jakiś taki szlachetny, czytaj wymagający a ja w strzyzeniu nie jestem mistrzynią ...a tak w ogóle to Ty jesteś fryzjerką??? bo podstrzyżyny pierwsza klasa
Fryzjerką nie jestem, chociaż córkom włosy podcinam. Lubię ciąć rośliny i w ogóle przy nich majstrować po prostu.