Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Jagodaa 19:20, 22 paź 2012

Cześć Borbetko, chciałabym Cię podpytać o Lilaka Palibana. Masz taka piękną kulę. Kupiłam swojego dwa lata temu i ta pierwsza gałązka była faktycznie zwarta i widać było, że to karłowaty krzew, liście bardzo gęsto osadzone na łodyżkach. W tym roku natomiast krzew wypuścił sporo pionowych, długich, nierozgałęzionych gałązek (ok 50-60cm), takie wydają mi się wybujałe, bo to aktualnie pojedyncze patyczki, liście jakieś większe i dość rzadko rozłożone na łodygach. No i sama już nie wiem, czy to normalne, czy jednak on jakoś zdziczał. Czy u Ciebie też wypuszcza takie długie pędy i to że jest zwarty, gęsty to kwestia przycinania, czy on sam z siebie powinien tak się rozgałęziać. Kwiaty na tej pierwszej gałązce miał palibanowe .
grembosia 19:46, 22 paź 2012

Pięknie u Ciebie
A te białe begonie rzeczywiście zachwycające, chyba też się na nie skuszę w przyszłym sezonie, ale żeby był efekt potrzeba ich bardzo dużo. Czy da się je przed sadzeniem podzielić, czy lepiej tego nie robić? Masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie?
Borbetka 09:06, 23 paź 2012

Jagodaa napisał(a)
Cześć Borbetko, chciałabym Cię podpytać o Lilaka Palibana. Masz taka piękną kulę. Kupiłam swojego dwa lata temu i ta pierwsza gałązka była faktycznie zwarta i widać było, że to karłowaty krzew, liście bardzo gęsto osadzone na łodyżkach. W tym roku natomiast krzew wypuścił sporo pionowych, długich, nierozgałęzionych gałązek (ok 50-60cm), takie wydają mi się wybujałe, bo to aktualnie pojedyncze patyczki, liście jakieś większe i dość rzadko rozłożone na łodygach. No i sama już nie wiem, czy to normalne, czy jednak on jakoś zdziczał. Czy u Ciebie też wypuszcza takie długie pędy i to że jest zwarty, gęsty to kwestia przycinania, czy on sam z siebie powinien tak się rozgałęziać. Kwiaty na tej pierwszej gałązce miał palibanowe .

Jagódko, nie mogę sobie przypomnieć tak w 100% co z nim robiłam przez te lata, ale coś mi dzwoni, że ze 2 razy go przycinałam, bo stykał się z innymi roślinami. Jednej wiosny zmarzł i też poobcinałam mu gałązki. Ja bym chyba wybujałego poobcinała, mnie zawsze ręce świeżbią tylko już nie teraz. Musisz zdecydować, czy na przyszłą wiosnę, bo jeśli przed kwitnieniem, to po kwiatkach będzie .
Jeśli jest rzadki i mało kwiatków, to obetnij wczesną wiosną.
Borbetka 09:09, 23 paź 2012

grembosia napisał(a)
Pięknie u Ciebie
A te białe begonie rzeczywiście zachwycające, chyba też się na nie skuszę w przyszłym sezonie, ale żeby był efekt potrzeba ich bardzo dużo. Czy da się je przed sadzeniem podzielić, czy lepiej tego nie robić? Masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie?

Grembosiu, kupiłam begonie na giełdzie kwiatowej. Nie był to taki wielki koszt, a radości tyle miesięcy i nic z nimi nie robiłam. Ani nie musiałam listków obrywać, a kwiatków to już w ogóle. Samoobsługowa ozdoba ogrodu. Polecam, naprawdę warto.
Borbetka 19:37, 24 paź 2012

Przepiękna sobota minęła pod znakiem spaceru w Wielkopolskim Parku Narodowym. Pomyliłam daty i targi gier planszowych, na które mieliśmy pójść, będą w ten weekend. Takie są widoki u nas:

Rodzinka tyłem :

A tam ktoś "kuka":

Taki sobie spacerek, a tyle radości z 2 godzin bez mgły.
wiunia 01:06, 25 paź 2012

ślicznie
Przetacznik 09:33, 25 paź 2012

bardzo pięknie, świetliście, fajnie się tak przenieść w inną atmosferę za pomocą zdjęcia. pozdrawiam Borbetko
majkel0326 11:35, 25 paź 2012

Borbetko,widzę,że i Ty wyciągnęłaś rodzinkę na leśny spacer Mam nadzieję,że ze zdrówkiem juz w porządku.Pozdrawiam Cię gorąco
anna_studio 12:52, 25 paź 2012

Borbetka napisał(a)
Monteverde - przyjechały cebulki i nawet dwie linijki firmowe do odmierzania odległości między cebulkami dostałam. Ot, takie niby nic, ale cieszyło. Cebulki w stanie superowym, zobaczymy jak będzie wiosną.

Lenko - dziękuję za uznanie. Jak patrzę na ogród to faktycznie tych iglaków za dużo mam. Teraz zaczynam to wyrównywać. Musi być więcej koloru.

Doradźcie, czy jeśli powsadzam żurawkę Marmelade pomiędzy te kulki w sadzie (zrobię taki pas szerokości kulek) to czy będzie to ładnie wyglądało? Nie wiem, czy nie przedobrzę.

Tutaj widok od strony płotu:

A tu od strony domu:

Patrząc od strony domu chyba fajnie się będzie komponował widok prawej i lewej strony.
Nie mogę się zdecydować.

...ach !!! te Twoje poduchy....nic tylko się przytulać i przytulać...

...moim zdaniem przedobrzysz...uzasadnione obawy...ONE mają swoją klasę!!! Nic więcej nie trzeba,
przyćmisz ich blask...
...ale Ty tu rządzisz...
Pozdrawiam...
anna_studio 12:52, 25 paź 2012

....spacerek cudny...