Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Przetacznik 15:26, 26 wrz 2012

Borbetka napisał(a)
Monteverde - przyjechały cebulki i nawet dwie linijki firmowe do odmierzania odległości między cebulkami dostałam. Ot, takie niby nic, ale cieszyło. Cebulki w stanie superowym, zobaczymy jak będzie wiosną.

Lenko - dziękuję za uznanie. Jak patrzę na ogród to faktycznie tych iglaków za dużo mam. Teraz zaczynam to wyrównywać. Musi być więcej koloru.

Doradźcie, czy jeśli powsadzam żurawkę Marmelade pomiędzy te kulki w sadzie (zrobię taki pas szerokości kulek) to czy będzie to ładnie wyglądało? Nie wiem, czy nie przedobrzę.

Tutaj widok od strony płotu:

A tu od strony domu:

Patrząc od strony domu chyba fajnie się będzie komponował widok prawej i lewej strony.
Nie mogę się zdecydować

Chcesz wstawić między kule? Mi się podoba tak jak jest - elegancko i wyraziście widać wyraźnie kształty kul i nie jest :" naćkane" Ale masz świetnie zadbane te iglaki - takie gęste i soczysty kolor, pięknie

isia33 07:19, 27 wrz 2012

Ja mam podobny szereg bukszpanowy i też lampy, żurawki dałam tam, gdzie są lampy. Między kulki chyba faktycznie będzie za dużo, ale może taki pas z zatopionymi lampami będzie wyglądał dobrze. Najlepiej zrób jakąś próbę generalną, albo z roślinami albo narysuj to w paint.
Lena 07:35, 27 wrz 2012

Borbetko wiesz co? Ja dosadziłabym tam więcej kulek różnej wielkości - bukszpanowych lub z cisa . Będzie niezwykle orginalnie,elegancko i w kolorach czytej zieleni.
smska 00:29, 28 wrz 2012

Moje narzędzia pomocnicze ... sekator ... widać, że używany i przewodnik Edwarda Nożycorękiego:

co to za książka???właśnie szukam jak mam przycinać moją spiralkę przed domem
Borbetka 09:28, 28 wrz 2012

To "Zielone rzeźby" Denisa Retournarda.
Ginger 20:32, 28 wrz 2012

Witam, a może przy ,a raczej za ale pomiędzy (mam nadzieje , że zrozumiecie gdzie ) trawy pięknie by powiewały nad kulami ?
Borbetka 21:09, 02 paź 2012

Dziękuję Wam wszystkim za rady. Chyba jednak nic nie wstawię, bo nie mogę się zdecydować.
Trochę jesieni z mojego ogrodu za to Wam przedstawię:

I trawki takie ładne są:

Borbetka 21:13, 02 paź 2012

Ten berberys w tle zdjęcia pięknie się przebarwia:

A begonie to mus na przyszły rok:

I z kupą krecią ... ale o tym za chwilę:

Szkółka:

Borbetka 21:18, 02 paź 2012

Kret zrobił takie coś:

Ale go złapałam (pułapka pod kamieniem w trawie) ... ha, ha i już go nie ma.

A tutaj moja rabata wstępnie kulkowo zrobiona przed:

W trakcie pracy:

I po:

Borbetka 21:23, 02 paź 2012

Tutaj też po z drugiej strony. Na wiosnę kulki będą równiutko wykulkowane łącznie z jodłą, którą też eksperymentalnie chcę kulkować. Lawenda zakwitnie i mam nadzieję, że osiągnę zamierzony efekt. Grujecznik, gdy podrośnie da piękny kolor i wiosną i jesienią. Liczę, że duży bukszpan się przyjmie, bo dał mi w kość przy przesadzaniu.

Tutaj lej po bukszpanie z niespodziankami, jakie mam w ziemi ... czasem rurka, tudzież kabelek:

A na zakończenie, żeby wykopaliskami nie straszyć żurawka cudnej urody: