Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Milka 18:53, 06 paź 2012

i mnie też, po prostu cud natury, ale musiałas miec do niej wielkie serce, bo tak pięknie sie odwdzięcza
Gabriela 21:01, 06 paź 2012

Nie widzę tu żadnej jesieni, uff. Wspaniałe róże i rabaty, cudnie i podoba mi się ciągle tak samo.
Mala_Mi 21:04, 06 paź 2012

Złodziej grzybów zaczaił się na moje z latarka..... pogoniłam w porę
barbara_kraj... 22:33, 06 paź 2012

Vivo, zajrzyj tu: http://www.google.ca/search?q=thalictrum+alpinum&hl=en&rlz=1T4ADRA_enCA425CA425&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=W3FvUMaBOKroiwKwuYHgCQ&ved=0CCEQsAQ&biw=1600&bih=716&fb_source=message#q=thalictrum+alpinum&hl=en&sa=X&rlz=1T4ADRA_enCA425CA425&tbm=isch&prmd=imvns&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=dff557f1f633090f&biw=1272&bih=459
EPODLAS 16:57, 07 paź 2012

Vivo, wróciłam z działki i wiadomo jesiennie jest. Kwitną marcinki, chryzantemy no i trawy mają swoje pięć minut. Ale jedna różyczka ta miniaturowa, kupiona w zeszłym roku, a wiosna wsadzona do grunt oblepiona jest kwiatami. Oby przetrwała zimę. Jest niesamowita. Pokaże ją w swoim wątku.
Elfik 18:05, 07 paź 2012

Och, Viva, przepiękna, zupełnie niejesienna ta Twoja jesień! Super wykadrowana jest fotka leżaczka przy "fontannie" z trawy... U Ciebie topografia ogrodu jest taka, że w którą stronę nie popatrzeć, to mi brakuje akomodacji oka... Widoki w nieskończoność... Ja to bym musiała z lotu ptaka zobaczyć, żeby ogarnąć... Te łany Bonici robią niesamowite wrażenie i właśnie gapiąc się na ten szpaler doznałam objawienia!!! , gdzie u siebie mogłabym Bonicę "wcisnąć" , bo od dawna mi się podoba... Poleciałabym z metrem, ale leje!
Bardzo Ci dziękuję Viva, za konsultacje u mnie, dorwę chwilkę, to opowiem, co zdziałałam...
Serdeczności!!!
Evchen 19:12, 07 paź 2012

Sebek napisał(a)

serce mi zadrżało...

Mi tak samo - to ma być październik?

Moje również... to już małe trzęsienie ziemi
betysia 12:37, 08 paź 2012

....i takiej uciechy dla duszy, oczu mi trzeba bylo....
no i swiat wyglada inaczej....twoje roze oszalaly....a wlasciwie to moze tylko dostosowuja sie do swojej wlascicielki bo innego wytlumaczenia byc nie moze!!!!!!!
dziekuje za wszystko i za bukiecik Pierr-a....tez......
sciskam strasznie mocno i buziaki zostawiam!!!!!!!!
Pszczelarnia 13:41, 08 paź 2012

Czy za leżaczkiem rośnie "zwykła" molinia? Ile ona ma wysokości? Bo pisałaś (i pokazywałaś), że 'Variegata' jest niższa.
Czy ta brama do "nowej" części jest składana z gotowych elementów? Jak głęboko są wmurowane jej boki u Was na piasku?

Vivo, inspirujesz nas, nawet nie wiesz, jak bardzo .
viva 22:34, 08 paź 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Basiu, dziękuję,... a tu zdjęcia tej rutewki, wygląda zupełnie inaczej niż orlikolistna, posadziłam ja przy liliach i razem wyglądają jak naturalny bukiet.
Na tych zdjęciach jest w fazie przekwitania, długi czas tak wygląda, gdy kwitnie jest to chmurka drobnych, niepozornych kwiatuszków, wysokości ok 80cm.
Może poeksperymentujemy razem ?

Vivo, a ty jesteś pewna, że to rutewka alpejska?
Bo są jeszcze inne uprawiane w ogrodach, np. żółta i wąskolistna. Może to któras z tych dwóch?
Ja swoja rutewką orlikolistną prawie się nie zajmuję. Pozwalam jej się trochę rozsiać, wiosną nowe, ładniejsze siewki wykorzystuję a resztę wyrzucam. I to wszystko

Basiu, byłam pewna ale się myliłam, po przeprowadzonym przez Was śledztwie okazało się, że jest to
rutewka mniejsza ,
uwierzyłam ogrodnikowi i nie byłam zbyt dociekliwa, by sprawdzać.
Basiu, Aniu..monte i Aniu..wu dziękuję
Nasiona zebrałam i będę siać... trochę teraz, a trochę wiosną, bardzo chciałabym aby mi się udało.