Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z perspektywą na przyszłość

Ogród z perspektywą na przyszłość

noemi 17:46, 17 cze 2012

kwiatholandii napisał(a)
Konstancjo, dla Ciebie przesyłam zdjęcie rabaty przy murze

Donice obmierzę jutro i podam jakie są wymiary

Moniko ptaszki są Twojego autorstwa ? ... wyglądają świetnie
kwiatholandii 07:57, 18 cze 2012

Leno, planuję posadzenie Ambrowca, ale widziałam go wczoraj i juz sama nie wiem. Byłam przekonana, że ma lekkie wybarwienie na bordowo, tak jak w jednym z projektów Danusi. Jest jednak taki dopiero pod koniec września. Miłorzab jest piękny, ale u mnie jest tyle zieleni, że chciałam przełamać go ostrzejszym kolorem.

Magda, ptaszki moje Już nie mogę się doczekać kolejnych prac. Planujemy wizytę u teściów w sierpniu, więc będzie relacja z ich ogrodu i z prac nad nowymi rzeźbami Może i z Agatą uda mi się spotkać

Wczoraj posadziłam 17 żurawek, a M rozpoczął robienie kancików. Ma doświadczenie, więc idzię mu to bardzo szybko.

kwiatholandii 08:03, 18 cze 2012

A wczoraj pięknie bylo. Padał deszcz i świeciło słońce. Dawno nie czułam tak świerzego powietrza Dodatkowo deszcz posprzątał po naszych pracach i już jest czyściutko.

ps. hortensje przekwitają Będzie mi ich brakowałą. Rozglądam się nad nowymi kwiatami na to miejsce. Chyba, że znajdę jeszcze jakieś piękne hortensje.
Ana 09:51, 18 cze 2012

A może buk purpurea pendula, nie dawalby mocnego cienia na tarasie tylko taki koronkowy, no i wygląda obłędnie w purpurze i płaczącym pokroju

tu watek ogrodowiskowy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=8
Domi 10:09, 18 cze 2012

Ana napisał(a)
A może buk purpurea pendula, nie dawalby mocnego cienia na tarasie tylko taki koronkowy, no i wygląda obłędnie w purpurze i płaczącym pokroju

tu watek ogrodowiskowy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=8

Aniu, dokładnie o tym samym pomyślałam! Moniko, wstawiam link do stronki mojego wątku, gdzie widać to drzewko, żebyś rozważyła naszą propozycję:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=4

Polecam to drzewo każdemu, bo jest bardzo dekoracyjne.
kwiatholandii 10:15, 18 cze 2012

Ana, taki kolor właśnie by zagrał świetnie w tym miejscu, ale musi być na nodze, bo w tej małej obwódce z cisa i bukszpanu, byłoby wszystkiego za dużo.
Opcją jest jeszcze posadzenie czegoś zielonego a zagranie kolorem u dołu.
Domi 10:40, 18 cze 2012

Wieloszka ma u siebie pięknego buka o kulistej, bordowej koronie. Też by pasował.
A Mężowi przekaż, że wszyscy podziwiamy piękne kanciki! Właśnie zastanawiam się jak powiedzieć po angielsku zdanie: "Idź do ogrodu i zrób Danusine kanciki" i jedyne, co mi przychodzi do głowy to" obrzeża trawnika"
Wieloszka 11:22, 18 cze 2012

Moniko, kanciki Twój mąż robi REWELACYJNE!!! Oj, musze mojemu pokazać, bo u nas kancikowanie kuleje Muszę mu wjechac na ambicję
A na rabatce na froncie też bym widziała drzewo o bordowych liściach, lub ewentualnie złocistych. Mam u siebie klona o kulistej bordowej koronie, a ostatnio kupiłam buka Rohan Obelisk - ale on jest kolumnowy, nie wiem, czy taki pokrój Ci odpowiada. Ambrowce są piękne, ale kolorowe dopiero jesienią.
kwiatholandii 12:31, 18 cze 2012

Dziś spacerowałąm po naszej wsi, gdzie tylko jedna Pani ma "zrobiony ogród". Widziałam u niej piękny klon o barwie czerwonobrunatnej. Sama już nie wiem. Kiedyś nawet zastanawiałam się nad platanem, ale boję się, że nie opanuję przyrostów. Teściowa uważa, że w tym miejscu, przed samym wejściem powinno być coś zimozielone. Zastrzelona jestem i po tym spostrzeżeniu nie wiem nic

A kanciki M robi naprawdę superowe. Po cichu mierzyłam czas, hihi. około45 metrów robił 20 minut!!!! Ma facet sposób. Ja kupiłam u Danusi szpadelek Bentleya, a on przywiózł z Holandii taką haczkę, ale nie taką zakrzywioną, tylko prostą. Zaraz zrobię fotkę. Praca idzie bardzo łatwo,bo z góry tnie szpadelkiem i podcina całość tą haczką.

agata_chrosc... 12:51, 18 cze 2012

Teściowa trochę racji ma, ale jak zimozielony to nie kolorowy. A jak kolorowy to może np. berberys kolumnowy czyli orange rocket na przykład - całkiem spory rośnie. Albo klon taki o białoobrzezonych liściach (kiedyś Ania Monteverde mi go polecała - piękne drzewo) ALbo klon japoński aureum - u mnie w okolicy ludzie mają w przedogródku taki ok.3m - coś pięknego! No ale musiałabyś kupić od razu duży czyli drogi bo inaczej na emeryturze będziesz zanim on taki urośnie. Ja mam taki malutki i od zeszłego roku nie urósł moim zdaniem nawet o 1 cm! Ale ten wielki no mówię Ci - cudo! I z tymi żurawkami byłby piękny. No a co może być zimozielone? No już pisac mi się nie chce bo mam klawiaturę na tych literach powycieraną!