Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Pola 21:26, 27 sty 2013

dajana napisał(a)

Rocznik z limitowanej serii,to chyba ja jestem!Pozdrawiam!Jak się trafi na pokrewna duszę to można i bez trunków śpiewać całą noc......

Haniu a ja to co ? ta sama seria Ja nie jestem w ogóle trunkowa a zawsze bawię się świetnie Dzisiaj Haniu trudno o pokrewne dusze ,przynajmniej w realu Dziwny jest ten Świat jak śpiewał mój ukochany Niemen ale kiedy taką spotykamy to jak prezent od losu trzeba potraktować Cudownie mieć kogoś takiego ,nie oceni ,nie wyszydzi i rozumie To nawet piękniejsze od miłości Ona mija a pokrewna dusz trwa .W zimie zawsze mnie nachodzą takie poważne rozważnia .Latem cieszymy się chwilą a w zimie zastanawiamy nad nią .Niedługo wiosna Haneczko!! Nie mogę się doczekać swoich warzyw zapachu pietruszki koperku ,smaku mojej marchewki i lubczyku w rosole .O kwiatuszkach nie wspominam ..Muszę rozszerzyć ilośc swych warzyw,, nie miałam nigdy dyni ,kabaczka,cukini . Gdzieś na ogrodzie je posadzę tylko nie wiem jaki gatunek wybrać bo są różne Jaki byś poleciła ,taki smaczny pewniak .Haniu?

Dajana, przyszłam czytam twój wątek i muszę przyznać , bardzo mi się tu podoba, a przemyślenia masz bardzo głębokie, ludzie teraz mają mało czasu i dlatego to wszystko takie trudne.
Czytam , że warzywka sobie uprawiasz i to mnie bardzo interesuje, mam założony jesienią malutki warzywnik , narazie tylko M przekopał. Mam zamiar sobie posadzić, sałatę, rzodkiewkę cebulkę, ziółka groszek, i w planie też agreścik , malinki, porzeczkę. Muszę obejrzeć cały twój wątek bo widzę że masz już sukcesy w tej dziedzinie.
Niemena też uwielbiam, to moja młodość
hanka_andrus 21:54, 27 sty 2013

Ech,ta nasza młodość! A teraz....ogródki uprawiamy.Patrzymy,czy ślimaki sałaty nie wcinają wieczorową porą,pod naszą nieobecność w grodzie.Cóż.....taki czas na nas przyszedł. Starzyki my!
Starzyki ,Ale jeszcze jare. I jak dotąd widzę,że wiosna i lato jest nasze......
A co tam będę na ten temat rozpisywać! Właśnie na sen mam lampkęwinaze swego zbioru! Wasze zdrowie!Kto ze mną!Proszę do towarzystwa.
Cukinie sadzę najpierw w doniczki.Ponieważ jest to kilka krzaków/góra 5-6,to nie jest problem wysiać w kwietniu, wysadzić w maju,a jak mają być dni zimne, to pod włókniną wytrzymują spadek temperatury.Odmian nie wybieram,jakie są w sklepie,takie biorę,tylko żółtych nie ,bo te u mnie jakoś słabiej rosną.
Dynie- biorę nasionka z tych co jadłam jesienią.Dostałam też jakieś nasiona od koleżanki,jej tato krzyżowaniem dyń się podniecał.Więc co mi dodatkowo wyrośnie.odmienne od oryginału,to nie ma znaczenia,i tak zjadam.Przechowuję część w domu, część w mojej blokowej piwnicy,ale musi być przewiew i nieuszkodzona. Właściwie już koniec dyniowania,Została mi jedna.Na zapusty ją do gara wsadzę.

Inne dyniowate/kabaczki,patisony.jakoś mi nie podeszły,za mały owoc,za dużo miejsca zajmuje,
OgórkiMusowo siać,bo niema jak swoje.każdy przyzna.

A do ogórków koper,chrzan ,czosnek ,liście dębu i porzeczki czarnej.
Pola 22:04, 27 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)
Ech,ta nasza młodość! A teraz....ogródki uprawiamy.Patrzymy,czy ślimaki sałaty nie wcinają wieczorową porą,pod naszą nieobecność w grodzie.Cóż.....taki czas na nas przyszedł. Starzyki my!
A co tam będę na ten temat rozpisywać! Właśnie na sen mam lampkęwinaze swego zbioru! Wasze zdrowie!Kto ze mną!Proszę do towarzystwa.
Cukinie sadzę najpierw w doniczki.Ponieważ jest to kilka krzaków/góra 5-6,to nie jest problem wysiać w kwietniu, wysadzić w maju,a jak mają być dni zimne, to pod włókniną wytrzymują spadek temperatury.Odmian nie wybieram,jakie są w sklepie,takie biorę,tylko żółtych nie ,bo te u mnie jakoś słabiej rosną.
Dynie- biorę nasionka z tych co jadłam jesienią.Dostałam też jakieś nasiona od koleżanki,jej tato krzyżowaniem dyń się podniecał.Więc co mi dodatkowo wyrośnie.odmienne od oryginału,to nie ma znaczenia,i tak zjadam.Przechowuję część w domu, część w mojej blokowej piwnicy,ale musi być przewiew i nieuszkodzona. Właściwie już koniec dyniowania,Została mi jedna.Na zapusty ją do gara wsadzę.

Inne dyniowate/kabaczki,patisony.jakoś mi nie podeszły,za mały owoc,za dużo miejsca zajmuje,

No Hanusiu, dziękuję za informację przyda mi się, a tak wogóle to lecę poczytać do Ciebie
dajana 22:30, 27 sty 2013

Pola jak ty lubisz Niemena ,,,to ja już cię lubię!!!! A warzywka polecam ,,prędzej z kwiatów zrezygnuję ale nie z warzyw .Każdego roku poszerzam o następne Fasolkę szparagową mam az trzy razy do samej jesieni .Sałatę przeniosłam w pojemniki ,rzodkiewkę również mam teraz więcej miejsca na marchew której smak nie da się porównać z żadną kupioną w sklepie Porzeczki agrest jabłka i inne owoce też mam w planie Póki co mam borówkę amerykańską jeden krzaczek agrestu bezkolcowego poziomki i truskawki .Planów to ja mam moc ale najpierw muszę skończyć porządkowanie ziemi i projekt jakiś ,abym nie zrobiła z ogrodu dziwadła Wszystko w swoim czasie zatem .Pozdrawiam serdecznie
an_tre 22:35, 27 sty 2013

Dajanko to tak a propos waszej powyższej dyskusji
Ta nasza młodość...
http://www.youtube.com/watch?v=BdiMTnMe8Yk

pozdrawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Pola 22:35, 27 sty 2013

dajana napisał(a)
Pola jak ty lubisz Niemena ,,,to ja już cię lubię!!!! A warzywka polecam ,,prędzej z kwiatów zrezygnuję ale nie z warzyw .Każdego roku poszerzam o następne Fasolkę szparagową mam az trzy razy do samej jesieni .Sałatę przeniosłam w pojemniki ,rzodkiewkę również mam teraz więcej miejsca na marchew której smak nie da się porównać z żadną kupioną w sklepie Porzeczki agrest jabłka i inne owoce też mam w planie Póki co mam borówkę amerykańską jeden krzaczek agrestu bezkolcowego poziomki i truskawki .Planów to ja mam moc ale najpierw muszę skończyć porządkowanie ziemi i projekt jakiś ,abym nie zrobiła z ogrodu dziwadła Wszystko w swoim czasie zatem .Pozdrawiam serdecznie

Dajanko, stronek nastrzelanych u Ciebie moc, czy gdzieś mogę obejrzeć twój zagonek warzywek
Pola 22:38, 27 sty 2013

an_tre napisał(a)
Dajanko to tak a propos waszej powyższej dyskusji
Ta nasza młodość...
http://www.youtube.com/watch?v=BdiMTnMe8Yk

pozdrawiam

Aniu to też, w mym guście , kurcze ale mnie na wspomnienia wzieło
dajana 22:44, 27 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)

Pal licho młodośc Haniu aby zdrowie było Uwierz mi że gdybym miała przeżyć to samo i byc teraz młodą to wolałabym dodać sobie kilka lat Teraz jest mi dużo lepiej pomimo zawirowań losu .Ja te uprawę warzywek uwielbiam i wszystko co ma związek z moja ziemią .Ślimaków na szczęście u mnie nie ma ani jednego ,,nie mam też krecików które tak lubię Za dużo kamieni nie mają gdzie ryc korytarzy Za to mrówek to ja mam różnej maści a przez nie mszyce ale biedronki je dziesiątkują i jakoś dają radę.Do ogórków liście czarnej porzeczki to wiem Moja mama zawsze dawała ale dębu? tego nie wiedziałam Dziekuję Haniu za rady,zastosuję zgodnie z tym co napisałaś .
hanka_andrus 22:45, 27 sty 2013

Aniu,To najlepsza piwnica pod słońcem! ........\Grajmy Panu na harfie!/

Dzięki!
Pola 22:48, 27 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)
Aniu,To najlepsza piwnica pod słońcem! ........\Grajmy Panu na harfie!/

Dzięki!

O to, to Haniu boskie........