Ech,ta nasza młodość! A teraz....ogródki uprawiamy.Patrzymy,czy ślimaki sałaty nie wcinają wieczorową porą,pod naszą nieobecność w grodzie.Cóż.....taki czas na nas przyszedł. Starzyki my!
Starzyki ,Ale jeszcze jare. I jak dotąd widzę,że wiosna i lato jest nasze......
A co tam będę na ten temat rozpisywać! Właśnie na sen mam lampkęwinaze swego zbioru! Wasze zdrowie!Kto ze mną!Proszę do towarzystwa.
Cukinie sadzę najpierw w doniczki.Ponieważ jest to kilka krzaków/góra 5-6,to nie jest problem wysiać w kwietniu, wysadzić w maju,a jak mają być dni zimne, to pod włókniną wytrzymują spadek temperatury.Odmian nie wybieram,jakie są w sklepie,takie biorę,tylko żółtych nie ,bo te u mnie jakoś słabiej rosną.
Dynie- biorę nasionka z tych co jadłam jesienią.Dostałam też jakieś nasiona od koleżanki,jej tato krzyżowaniem dyń się podniecał.Więc co mi dodatkowo wyrośnie.odmienne od oryginału,to nie ma znaczenia,i tak zjadam.Przechowuję część w domu, część w mojej blokowej piwnicy,ale musi być przewiew i nieuszkodzona. Właściwie już koniec dyniowania,Została mi jedna.Na zapusty ją do gara wsadzę.
Inne dyniowate/kabaczki,patisony.jakoś mi nie podeszły,za mały owoc,za dużo miejsca zajmuje,
OgórkiMusowo siać,bo niema jak swoje.każdy przyzna.
A do ogórków koper,chrzan ,czosnek ,liście dębu i porzeczki czarnej.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie