Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

hanka_andrus 22:29, 12 kwi 2013

Fajnie, że Tobie wszystko ładnie przezimowało.Ja też nie narzekam,chociaż jeszcze większość cebulowych pod ziemią. I niewiadomo jak nornice ze mną podzieliły.
Ja powoli juz zaczęłam porządki pozimowe,i dobrze, że deszczyk popadał. Będzie widać różnicę.Zacieniona strona dopiero wysycha.
Pogody na jutro Tobie życzę. Ja pauzuję do poniedziałku.

dajana 22:34, 12 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Dajano, masz jeszcze śnieg? U mnie w ogrodzie już nie ma, jest jeszcze w lesie (troszkę). Avatarek śliczny, ale wolałabym w nim więcej Ciebie. Serdecznie pozdrawiam

Niestety jeszcze mam śnieg Agusiu ale noce są ciepłe to jest szansa .Wolisz więcej mnie ?musisz poczekać aż się upodobnię do ludzi .Na pocieszenie może coś znajdę Idę się poszukać
monteverde 00:31, 13 kwi 2013

Dajanko ładny awatarek to ty tak ładnie galopujesz ?pozdrawiam z ta kroplówką to idzie załatwić

Martek 10:46, 13 kwi 2013

Witaj napisałam u Hani pod Twoim komentarzem przeczytaj nie będę pisać wszędzie z wiadomych powodów
Pozdrawiam serdecznie
Milka 12:18, 13 kwi 2013

dajana napisał(a)
Irenko a ja przed chwila byłam u ciebie Tyś chora? no nie!! zdrowiej pręciutko zwazywszy dokąd się wybierasz .Ty to masz wesołe zycie hi.Tak mnie widzisz? Juz coraz rzadziej mam te przyjemnośc jazdy, starośc nie radośc ale włoski to ja juz mam białe nie to co trzy lata temu Oj przygniotło mnie troszkę zycie przygniotło Teraz czas na regenerację chociaz częsciową .U mnie tez pada a tyle miałam planów na jutro .Zostanie mi kuchnia i tuczenie Juz przytyłam na szczescie .Miłego weekendu irenko i zdrówka dla ciebie i Waligury.Czy to mąż moze? hi,hi

Pochorowało się i mnie i mężowi, powikłane jakieś, ale już lepiej, oby całkiem odpuściło, bo zaraz wyjazd
Waligóra, to mój mąż, tak ochrzciła go Bożenka, fajnie i pasuje
Czy taki włos, czy inny, dusza u ciebie młoda i humor i siłą, a to najważniejsze, pozdrawiam i pogody życzę
zostawiam moje pierwsze krokusy
akanta 20:39, 13 kwi 2013

dajana napisał(a)
Mam jedna różę Aniu o nazwie klasztorna biała, miała mieć 2,5 m W ub. sezonie rozrosła sie ładnie ale nawet metra nie osiągnęła i w ogóle nie kwitła Liscie ma śliczne ciemnozielone i jest zdrowa tyle ze chyba mam inną różę bo na klasztorną to ona mi nie wygląda Pomylili etykietki Ciekawe co będzie z nią w tym roku Dlaczego nie kwitła,nie wiem .

Dajanko z różami tak bywa,trzeba im dać kilka lat na zadomowienie.Często się spotykam ,żę kwiaty odbiegają od wzorca.Z różnych powodów m.in.napewno zależy to od składu ziemi a i dominacji lub powrotu do cech matecznych dających początek nowym gatunkom.Bo jak widać ta moja róża każdego roku mnie zadziwia zmiennością i nie tylko bo każde kwitnienie w sezonie też bywa inne.Te stare gat.wyjściowe najbardziej są stabilne.
akanta 20:51, 13 kwi 2013

dajana napisał(a)
To jestem zaskoczona Aniu bo piszą że ma mieć co najmniej 2, 2,5 m buu Kupię na pewno ale wygląda na to ze inne miejsce jej przeznaczę Groszek pachnący mówisz ? tylko że on chyba jak się nie mylę ma różnokolorowe kwiatuszki a ja mam mieć tylko cztery kolory ich odcienie .Biel róż niebieski i liliowy .Masz New Down? wiem że to róża dla początkujących i podobno bezproblemowa .Tez mi się podoba Miałam piękne Nahemy ale te barany budowlane wszystkie mi zniszczyli .Pnących róz potrzebuję duzo będą miały gdzie się piąć sporo u mnie takich punktów dla nich będzie Powiedz mi Aniu czy liguster szybko rośnie i czy może rosnąc w cienistej częsci? Muszę zrobić 30 metrów zwartego gęstego żywopłotu wysokiego na 2 metry Wszystkie samosiejki z lasu do mnie wędrują i pełno lisci śmieci i jakis kolczastych kłączy Rady już sobie z tym nie daję Poza tym ciekawscy chodzą mi za płotem i podglądają od strony tarasu.Musze czymś obsadzić ale to jest miejsce raczej cieniste przy lesie Liguster jest sztywny gęsty ,miododajny i ma owoce cenne dla ptaszków Poza tym troszkę podobny do bukszpanu Jest też zimno zielony a ja takie kolory lubię Nigdzie nie piszą ile roczny przyrost i czy moze rosnąc w cieniu Miejsce jest cieniste ale nie mroczne Chciałam załozyć nowy wątek żywopłoty ale nie umiem nie wiem gdzie sie go zakłada dlatego przynudzam Już cie nie męczę Dzisiaj wyjątkowo gadatliwa jestem hi.

Dajanko liguster rozsiewają mi po ogrodzie ptaki.Tępiłam dotychczas uporczywie jeszcze małe sadzonki.Ale kilka w różnych miejscach zostawiłam i dalej będę to robiła. Widzę ,że dobrze też rosną pod koronami drzew.Wszystkie żywopłoty muszą mieć jednak bardziej zasobną ziemię,przez to,że rosną w dużym zagęszczeniu szybciej ją wyczerpują,a po cięciu są bardziej żarłoczne.
dajana 21:37, 13 kwi 2013

Dzięki Aniu za wyczerpujące informacje w sprawie róż i żywopłotu. Dzisiaj to szalałam w ogrodzie Ostrzygłam wszystkie tuje Miałam przyciąć a ostrzygłam aż mnie łapka boli, sekatorem ręcznym krótkim 55 tujek przyciąć to bez odczucia zmęczenia dłoni nie było możliwe. Róża natomiast tak mi wbiła kolec że musiałam opatrunek założyć. Usuwałam gałęzie sosnowe, wyrywałam chwasty, grabiłam, a słońce przygrzewało. Potem spadł wielki grad i słońce wyszło ponownie. Ach jaki był piękny i pachnący dzisiaj dzień Aniu

Wiosenne kiełkowanie. Inni już mają kwiatuszki a u mnie dopiero wychodzą

Coś nie chce mi się zdjęcie załadować chyba wkleję póżniej.

Pola 21:40, 13 kwi 2013

dajana napisał(a)
Dzięki Aniu za wyczerpujące informacje w sprawie róż i żywopłotu. Dzisiaj to szalałam w ogrodzie Ostrzygłam wszystkie tuje Miałam przyciąć a ostrzygłam aż mnie łapka boli, sekatorem ręcznym krótkim 55 tujek przyciąć to bez odczucia zmęczenia dłoni nie było możliwe. Róża natomiast tak mi wbiła kolec że musiałam opatrunek założyć. Usuwałam gałęzie sosnowe, wyrywałam chwasty, grabiłam, a słońce przygrzewało. Potem spadł wielki grad i słońce wyszło ponownie. Ach jaki był piękny i pachnący dzisiaj dzień Aniu

Wiosenne kiełkowanie. Inni już mają kwiatuszki a u mnie dopiero wychodzą

Coś nie chce mi się zdjęcie załadować chyba wkleję póżniej.

Dajanko też dziś pociachałam w ogrodzie sporo bukszpanki lawendę, rąk nie czuję. jutro będę dalej porządkować bo deszcz mnie zgonił. ale jak cudnie było... kurcze jak mało do szczęścia nam trzeba
dajana 21:41, 13 kwi 2013

No udało się