Podsadzanie tawułkami na mojej glinie też najbardziej się sprawdza ,przynajmniej stoją sztywno i nie zarażają róż choróbskami.Mam zamiar na następnej rabacie te szałwie zamienić na nie.
Piękna dorodna Anabellka ,ja też posadziłam dziesięć w szpalerze przy płocie no może są obecnie nieco mniejsze ale one szybko rosną.Chyba obecnie przerosną cyprysiki a mają być na ich tle.
Światło odbiera kolorom nasycenie barwy,ja też lubię oglądać róże w mniej intensywnym oświetleniu.Piękny ma kolor do kompozycji .Okrywowa czy rabatowa?
Rabatowa Aniu nie mam jescze okrywowych róż Pomyslałam nad okrywowym Klematisem miedzy różami on chyba byłby najodpowiedniejszy na taka rabatę.Pnie się po ziemi 10 metrów .Kilka szt wygladałoby chyba ładnie
Szałwie dzisiaj z różanki przesadziłam ,rozlazły się i pomimo ze kwiaty mają bardzo ładne to liście brzydkie .Też wolę tawułki sa właśnie takie sztywne zwarte i urocze .Aniu ta pierwsza róża nie jest Nahemą bo ją kupiłam jako pierwszą u Starkla,zgubiłam etykietkę ale wejdę na allegro i znajdę w swych zakupach jej nazwę To bardzo piękna róża lekko pachnie a kwiaty ma ogromne i bardzo długo się trzymają Austinki natomiast mnie zawiodły.Tak szybko opadają z nich kwiaty że nie zdążę się nawet nimi nacieszyć Naheme kupowałam w RosaPlant a mam jakiś kit.Mam jeszcze kilka róż w pąkach ale aż się boję bo jakoś mi inaczej wyglądają .No miałabym chyba pecha w ich zakupach .
Tak czasem bywa ,to bardzo wymagające damy ,zmienne w kwitnieniu i czasem nawet mało podobne do wzorca.To zależy od wielu czynników w każdym ogrodzie są nieco inne jak widzę.Trzeba też poczekać aż się dobrze zadomowią choć nie wszystkie mają takie same wymagania co do światła itd.dlatego ciągle z nimi eksperymentujemy.I to jest zabawa.Co roku nowe plany,tu dokupię tu wyrzucę .Ale nie jest to rozstanie takie proste i jest tak jak w moim przypadku różany misz-masz.
Czy cyprysy mają trujące jagody? chciałaby ze trzy stożki ale nie wiem z czego bo się nie znam .Aniu czy bukszpan może rosnąc w słońcu?Pytam bo te w cieniu sa sliczne a w słońcu nie bardzo i nie wiem czy to wina słońca czy inna przyczyna .Nie mam czym wykończyć brzegu rabat ,chciałam żwopłocik z bukszpanu ale u mnie wszędzie słońce a bukszpan drogi nie chciałabym wyrzucić pieniędzy niepotrzebnie Pytam więc o radę doświadczonego ogrodnika
Trzeba eksperymentować Danusiu,ale róże jednak muszą mieć przewiew dla zdrowia i nie trzeba mu zbytnio pozwolić zarosnąć.Na mojej glinie to pewnie by się nie sprawdziło ale na kamykach pewnie byłoby zdrowiej.
Taki różany misz masz jak u ciebie to ja bym sobie życzyła Masz wszystkie róże przepiękne bez wyjątku.Ostatnia w której się u ciebie zakochałam to ta biała które wygląda jak drzewo cała absypana kwieciem .Po prostu cudo ! Próbuj proszę z gałązką dla mnie może się uda Mam takie miejsce w którym wyglądałaby zjawiskowo
http://ogrodoweporady.blogspot.com/2012/02/trujace-rosliny-w-ogrodach5.html .Cyprysy mają takie szyszeczki jak jagody ,są w grupie bardzo licznej zresztą .Właściwie to wszystko może być trujące ,tylko warzywa i owoce nie.Dlatego mówimy -rośliny jadalne.
Najładniejsze stożki bez cięcia tworzy Swierk Conica.Albo cięte -cis.Bukszpan lubi stałą wilgotność ale nie przelewanie ani przesuszanie więc faktycznie w półcieniu o takie warunki łatwiej.Moje też na zacienionej nieco części łuku mają się lepiej.Trzeba by go b.gęsto sadzić a to kosztuje ,aby sam dla siebie stwarzał cień.Mżna taniej ,tujowe kulki http://iglaki.agrosan.pl/Thuja/thuocc.htm. Jeśli zimozielone to może Hoseri .Ja posadziłam na wejściu do różanki ,dlatego ,że nie muszę ciąć.