Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 13:50, 15 lip 2013

Witaj Irenko ! chciałabym aby to byl drobiazg .Trzy dni temu odkopałam wejscie z kanalizacji wyjełam korek, faktycznie detergenty utworzyły taką maż która zatkała odpływ .Dwa dni bylo w porządku Wczoraj wylewała sie woda gorą przez pokrywę .Odkopałam drugą stronę wyjęłam następny korek a tam jak nie chlusnie fontanna do góry to az uciekłam. Z tej dziury wylałam 20 kilka wiader wody nie zupełnie czystej .Pan od oczyszczalni przyjedzie dopiero w środę Do środy prysznic pod chmurką a toaleta ? jesli zatkały sie kanały odprowadzające czystą wodę go gleby to niestety trzeba odkopac maty i sprawdzic co jest przyczyną .Nie chciałam oczyszczalni biologicznej Zdecydowałam sie na skandynawską bezobsługową a tu taki placek Nic to Irenko ten typ tak ma wiecznie cos i moje tylko dwie łapki .SErdecznie cię pozdrawiam Irenko i dziekuję za pochwały mojej trawusi
AgnieszkaW 14:40, 15 lip 2013

Dajano, czytałam wcześniej o tej oczyszczalni i rzeczywiście coś jest na rzeczy. Zastanawiam się, czy i jak często dajesz do niej bakterie i czy wylewasz do zlewu kuchennego wszystko, np, tłuszcze, oleje po smażeniu, fusy z kawy, herbaty. Ja tego nie robię u siebie, tłuszcze wylewamy w inne miejsce, tak samo fusy z kawy, herbaty, bo to zatyka oczyszczalnie. Świetnie sprawdzają się emy, czyli specjalne bakterie, które my dajemy systematycznie. Trzeba wiedzieć, że działanie emów czy innych bakterii przyspieszających rozkład niwelują zażywane antybiotyki (np. po kuracji antybiotykowej powinno się uzupelnić bakterie). To tyle na temat oczyszczalni. Mam nadzieję, że sytuacja się wyjaśni i nie trzeba będzie zrywać tego pięknego trawnika. Jeśli chodzi o róże, to masz piękne. Zostawiłabym te młodą gałązkę, która wyrosla z boku i czekała. Są dwie opcje: albo to jest jakas róża, która odbiła z korzonka, albo dziczka od róży szlachetnej - i wtedy tę dziczke trzeba usunąć, odrywająć z tzw. piętką (odkopuje się delikatnie miejsce jej wyrośnięcia z korzenia głównego i jednym ruchem odrywa się tę dziczkę od pnia). Pozdrawiam Cię Dajano serdecznie
Milka 14:57, 15 lip 2013

dajana napisał(a)
Witaj Irenko ! chciałabym aby to byl drobiazg .Trzy dni temu odkopałam wejscie z kanalizacji wyjełam korek, faktycznie detergenty utworzyły taką maż która zatkała odpływ .Dwa dni bylo w porządku Wczoraj wylewała sie woda gorą przez pokrywę .Odkopałam drugą stronę wyjęłam następny korek a tam jak nie chlusnie fontanna do góry to az uciekłam. Z tej dziury wylałam 20 kilka wiader wody nie zupełnie czystej .Pan od oczyszczalni przyjedzie dopiero w środę Do środy prysznic pod chmurką a toaleta ? jesli zatkały sie kanały odprowadzające czystą wodę go gleby to niestety trzeba odkopac maty i sprawdzic co jest przyczyną .Nie chciałam oczyszczalni biologicznej Zdecydowałam sie na skandynawską bezobsługową a tu taki placek Nic to Irenko ten typ tak ma wiecznie cos i moje tylko dwie łapki .SErdecznie cię pozdrawiam Irenko i dziekuję za pochwały mojej trawusi

Musisz do środy wytrzymać, ale nowe rozwiązania też nie zawsze są udane, jednak ja optymistka, liczę, ze to będzie drobiazg, szkoda twoich łapek i poczynań; oprócz trawki masz piękne róże i całe otoczenie bajkowe juz tworzysz
dajana 18:22, 15 lip 2013

Agusiu do mojej oczyszczalni nie uzywa się bakterii Biologia sama się tworzy poprzez maty pod ziemią Nie wrzucam fusów ani z kawy ani herbaty One idą pod róże( podobno to lubią)Tłuszcz byc może się dostaje kiedy myje patelnię ale to jedyny Nie będę cię męczyć moją oczyszczalnią wszystko się okaże w środę.Tymczasem idę odkopać rózę i zobaczę dokąd poprowadzi mnie młoda gałązka .Pomogłaś mi bardzo i jako jedyna przeczytałaś dokładnie wszystko skoro dałaś mi tak praktyczne wskazówki Kiedy wrócę to ci powiem albo zrobię zdjęcie
dajana 18:58, 15 lip 2013

Miałaś rację Agusiu choć rosła tak daleko była niestety dziczką macierzystej róży Oderwałam tak jak pisałaś ale nie wyrzuciłam bo miała ładny korzonek Posadziłam w innym miejscu Ciekawe co z tego wyrośnie .Czy ten przyrost mógł mieć wpływ na wygląd róży ? To miała byc Nahema może zacznie pachnieć co? hi,hi Głuptak ze mnie ale tak chciałam mieć Nahemę.Ta róża będzie wielka bo ma bardzo gruby pień i grube odnogi ,ale co dziwne niektóre gałązki są delikatne, a inne masywne Tak jakby były w niej dwie rózne róże ,nawet różnią się listkami Coś z tą różą nie jest tak , niech rośnie moze coś się z niej wyklaruje fajnego.Robota wykonana Aga ,dzięki tobie i to mnie cieszy
dajana 19:14, 15 lip 2013

Irenko ty zawsze miła, uśmiechnięte i życzliwa Bywam u ciebie ale dopchać się nie mogę tyle masz fanów.Stoję więc z boku i podglądam cichaczem .Kiedy oglądałam twoją hortensję pnącą w rozkwicie to o mało nie spadłam z wrażenia z krzesła Taka pięknośc że aż mnie nerwy na moją wzięły Poszłam do mojej bo nie wytrzymałam, zagroziłam że jeśli nie zakwitnie mi w następnym sezonie spotka ją zły los i nie będzie litości o nie Ciekawe czy podziała ,siedzi w ziemi co najmniej trzy, bądż cztery lata pięknie rośnie to fakt, ale nie kwitnie skubana Kupiłam ją dla tych białych kwiatów a ona na złość mi robi .Twoja jest pokazowa ,prześliczna Ogród masz sliczny i fajną budę do której wchodzisz ha,ha .Nowej nie widziałam ale pamiętam jak szukałaś narzędzi w budzie Bardzo mi się to podobało .Na wspominki mi się zebrało co? Ze mną tak już jest albo milczę albo gadane mam jak na jarmarku Miłego wieczoru Irenko
Kasiek 19:43, 15 lip 2013

Witaj Dajanko....wieki cale mnie tu nie bylo ,ale juz jestem,droge odnalazlam Powoli nadrabiam zaleglosci,ale przyznaje sie bez bicia ze bardziej te obrazkowe niz .... Lejcie narody jak w mokre zboze Stesknilam sie za Wami,za roslinami i pieknymi ogrodami,czasem,ukradkiem zagladalam,ale czuje niedosyc ,ktory musze szybciutko zlikwidowac

FrancoPolo 21:45, 15 lip 2013

dajana napisał(a)
Witaj Franiu w moich skromnych progach ! Hura!!!A to mi niespodziankę sprawiłeś stary druhu Wiem że mówiłes ale nadal twierdzę że mój kamień nie da się zagospodarować Agnieszka ma wapień ale twardy jak skała Mój niestety jest miękki i żółty ,pod wpływem wilgoci maleje Owszem kupę wapień ale nie ten z mojej działki on się nie nadaje Franiu .Pokaż nam swój ogród proszę,masz co pokazać będziemy wspólnie podziwiać twoje dzieło .Nie daj się prosić zbyt długo,,, proszę! taki masz piękny ogród to grzech nie podzielić się z innymi tym pięknem I ja cię serdecznie pozdrawiam nawet ściskam po koleżeńsku odezwę się jutro .
Witam.Są już dwa wątki patrz w wizytówkach i ogród moje hobby .Pozdrawiam i niezapracowuj się.
FrancoPolo 21:55, 15 lip 2013

dajana napisał(a)
Miałaś rację Agusiu choć rosła tak daleko była niestety dziczką macierzystej róży Oderwałam tak jak pisałaś ale nie wyrzuciłam bo miała ładny korzonek Posadziłam w innym miejscu Ciekawe co z tego wyrośnie .Czy ten przyrost mógł mieć wpływ na wygląd róży ? To miała byc Nahema może zacznie pachnieć co? hi,hi Głuptak ze mnie ale tak chciałam mieć Nahemę.Ta róża będzie wielka bo ma bardzo gruby pień i grube odnogi ,ale co dziwne niektóre gałązki są delikatne, a inne masywne Tak jakby były w niej dwie rózne róże ,nawet różnią się listkami Coś z tą różą nie jest tak , niech rośnie moze coś się z niej wyklaruje fajnego.Robota wykonana Aga ,dzięki tobie i to mnie cieszy
Danusiu jeszcze raz przyjrzyj się listkom tej róży czy są też tam takie pędy jak te co już wyciełaś. Miałem podobnie aż 3 odnogi puściła z podkładki
Bogdzia 21:57, 15 lip 2013

Dajanko wspólczuje problemów z oczyszczalnią, moja na bakterie wiec nic nie wymyslę co Twojej dolega.Pozdrawiam i mam nadzieję ze kłopoty szybko sie skończa.