Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 22:08, 25 sie 2012

Ten wykopany dół jest pod drugaąhortensję .Z tą rabatką nie mam problemów gdyż panuje na niej półcień .Rośnie tam róża która ma się wyjątkowo dobrze,hortensje będą już w większym słońcu ale nie upalnym .Jeszcze nie wiem co dosadzę .Posiadam żurawki i sporo host Na obrzeza planuję żywopłot z bukszpanu .czy to dobry pomysł?Mam pytanie co wysypać na ziemię nie używając włókniny aby chwasty nie zagościły na niej zbyt obficie?Potrzebuję coś niebieskiego a właściwie coś chabrowego tylko co?Same pytania a miałam nie mieć problemu
Sebek 22:13, 25 sie 2012

Obwódka bukszpanowa to dobry pomysł

Kory po prostu możesz nasypać grubszą warstwę, chwasty na pewno się pojawią, ale w mniejszej ilości

Coś chabrowego....

Może ostróżki?

Albo trzykrotki - kwitną od wiosny przez całe lato

dajana 22:21, 25 sie 2012

Druga rabata jest dla mnie trudna ,niestety to południe ,,słońce grzeje przez cały dzień .Jakie rośliny przetrwają w pełnym słońcu? Przed tą rabatą będzie chodniczek z kamienia ,a przed chodniczkiem po prawej stronie tarasu fontanna Ogromne ciurkadełko .Przy samym tarasie tez będa rośliny .jeszcze nie wiem jakie z uwagi na upalne słońce Czy ktoś mi pomoże je wybrać .To ma być romantyczne miejsce pełne pachnących kwiatów .Róże mają tu zbyt gorąco Co prawda dwie mi rosną ale jakoś marnie

Sebek 22:25, 25 sie 2012

Róże się zaaklimatyzują i będą dobrze rosnąć. Możesz je podsadzić np. taką niską kocimiętką??Ona na pewno zniesie upał - i szybko rośnie

dajana 22:27, 25 sie 2012

Trzecia ,już ostatnia ,najlepsze zachodnie miejsce dla roślin z tego co zauważyłam .

dajana 22:38, 25 sie 2012

Nie ma na niej zbyt dużo miejsca choć jest długa .Po prawej stronie widac róze one będą pięły się po pergoli az na scianę ,dosadzę clemtisy Te róże które nie są pnące przesadzę.Dalej jest okno od jadalni i tam nie może być pnączy Zaplanowałam jedynie hortensje .Widać ile ziemi muszę nawieśc aby teren się zrównał Po lewej stronie prze płocie rosną thuje Czekaja na obrzeza ale to grubsza robota .nie wiem czy w tym roku zdążę .Nie wiem też z czego zrobić obrzeża przy rabatach .Przy nich będzie trawa a w niej kamienne dróżki .Wszystkie rabaty się łączą ze sobą ,,zrobione są wokół jadalni .
dajana 22:47, 25 sie 2012

Sebek napisał(a)
Róże się zaaklimatyzują i będą dobrze rosnąć. Możesz je podsadzić np. taką niską kocimiętką??Ona na pewno zniesie upał - i szybko rośnie

Dziękuję Sebek ,myślałam o kocimiętce tylko czy wszystkie koty z okolicy nie będą mi miauczały pod oknem?hi.Jeden mnie odwiedza ,przychodzi wieczorem na michę .A czy szałwia omszona rośnie w pełnym słońcu ?.twoja rabata wygląda ślicznie a róże maja sie dobrze Pocieszyłes mnie bo juz się martwiłam .Dosadzę więc jeszcze róz kilka
dajana 22:53, 25 sie 2012

Sebek napisał(a)
Obwódka bukszpanowa to dobry pomysł

Kory po prostu możesz nasypać grubszą warstwę, chwasty na pewno się pojawią, ale w mniejszej ilości

Coś chabrowego....

Może ostróżki?

Albo trzykrotki - kwitną od wiosny przez całe lato

Jedne i drugie piękne Ostrózki są wysokie prawda? ale pomiędzy roże i hortensje mogłabym ..Fajnie mi doradzasz ,ciesze się bo nie znam zbyt wielu roślin .Wielkie dzięki
Sebek 22:58, 25 sie 2012

U mnie koty nie przychodzą na niej leżeć

Szałwia też będzie dobrym towarzystwem dla róż

Ostróżki rosną wysokie i trzeba je podpierać - no i nie kwitną tak długo jak trzykrotki
dajana 22:59, 25 sie 2012

Sebek napisał(a)
Kotki przeurocze

A na tak przygotowaną ziemię nic tylko sadzić - najprzyjemniejsza czynność dla nas

Ziemia jest dobra bo z nawozem po pieczarkach,nawóz ma ok 6 lat wiec nie jest zbyt mocny .Wybierałam łapkami ten diabelny perz Ile tego było to się w głowie nie mieści Spaliłam te kłącza aby się nie rozrósł ponownie .Czy kora ma być sosnowa czy z innego drzewa?