Najbardziej lubię u dzieci ten wdzięk z jakim pałaszują swe jedzonko! Róże fantastyczne!Widać,że ,,rasowe"
Witaj Dajanko ,moja droga.Wczoraj się straszne spracowałam i też po części dlatego aby zabić tego mola co mnie gryzie w duszy.Tak że już wieczorem jak nigdy padłam już po 20 tej.Ale o tym możemy sobie pomeilować a tu wrócę do tematu hortensji.Moje piękne lawendy po silnym deszczu jeszcze pod koniec lata strasznie się wyłożyły a że mam glinę i ona długo utrztmuje wilgoć to szybko listki podgniły.Scięłam bardzo i kilka kszaczorków wypadło.W innym miejscu przez oszczędność wysiałam kocimiętkę i świetnie się ma.Ona jest uniwersalna i też dodaje niebieskości a po szybkim ścięciu tuż po pierwszym kwitnieniu zakwita ponownie.Właśnie jeszcze kwitnie.A nasinka to grosze i wszystkie schodzą na pewniaka.Po wysianiu jednego pakiecika/torebeczki/ mam kilkanaście kępek za kilka zł.a tyle sadzonek lawendy to ok100 zł.Tak samo z dzwonkiem karpackim.Swietnie wszchodzi.kępki ok.15 cm wys.białe i niebieskie.Wszędzie urośnie i tanie niebieskości zapewnione.A jak się rozsieje to cudnie po całym ogrodzie poroznosić.I co ważne jeśli nawet mają przerwę w kwitnieniu to zdrowe listki i ładne kępki też są ozdobą.Po 2-ch latach z jednej kępki w ogrodzie znajomej tak się rozrosły przez samosiew,że dostałam szklankę nasionek.Sypałam wszędzie gdzie mialam kawałek wolnego miejsca.Ciekawe czy będzie wymarzony efekt.Dobre są też bodziszki ale można jeszcze tanio wysiać lobelę błekitną i żeniszek/niebieskie pomponiki-podobały Ci się/.To tylko raz a potem same będą Ci się wysiewać albo pozbierasz nasiona i będzie pięknie za grosze i tak naturalnie jak lubisz.Sciskam Cię serdecznie i jeszcze raz -dużo sił życzę tak jak i sobie!
Moje Akanto kwiatuszki ta blondynka starsza wciąż ze mną pracuje w ogrodzie z własnej woli bez presji Ona to uwielbia co bardzo mnie cieszy Nawet wyhodowała pomidora w doniczce z własnego nasionka Wydał własnie owoce ileż ona ma radości Jak miło na takie szczęścia patrzeć..Zimno u mnie bardzo w nocy są przymrozki czy u ciebie też? jeszcze zostało mi skopanie połowy ogródka warzywnego i ustawienie drewutni drewno zamówione więc muszę się śpiszyć.Cieszę się że cię widzę ,jak zawsze zresztą
Przyszły moje bukszpany ,miały być spore kule a mam maleństwa .Są dobrze ukorzenione ,zdrowe ale maleńkie No cóż wsadziłam ale oczekiwałam zupełnie innych bukszpanów .Wiosną muszę zamówić następne .
Dajanko ja też dokupiłam kilkanaście bukszpaników i w końcu zrealizowałam ,no prawie do końca swoje zamierzenie sprzed lat,poprawienia nasadzenia przy szpalerze cyprysów.Wykopałam piwonie bo zbytnio zacieniały róże.Róże muszę wykopać i ponownie posadzić wymieniając ziemię.Już sie bardzo wyjałowiła co widać po słabej kondycji róż.Teraz będą bukszpaniki jako obwódka.A udało mi się je kupić po 4,zł .Są z gatunku dronolistnych i kulistych-niewiele korekty potrzebują i są mocno zagęszczone od dołu.Za nimi róże z kocimiętką i firletką.W ubiegłym roku kupiłam właśnie takie i tego roku tak równiutko rosły że wcale nie musiałam ich ciąć.Jak chcesz zobaczyć to dobrze je widać koło mojej różanki.Popatrz w necie -są różne gatunki w zależności od potrzeby.Pokaż gdzie posadziłaś bukszpaniki.