Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Ana 15:31, 27 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)
ta sama rabata bukszpanowa z drugiej strony

]

Piekna!!! I już tak gęsta i dojrzała...no bardzo mi się ten zakątek podoba...no i OCZYWIŚCIE hortensjowo-hostowa rabata wymiata! (a ja nie czuję, że rymuję)
agata_chrosc... 18:28, 27 cze 2012

Ana - wierszem też może być! Dzięki!
andziulka 18:41, 27 cze 2012

Agatko, masz urocze zakątki w swoim ogródku. Miło odpoczywać w takiej oazie spokoju
agata_chrosc... 19:28, 27 cze 2012

Witaj Andziulka! Na razie jeszcze nie udaje mi się odpoczywac w ogrodzie bo albo zimno, albo leje. Może teraz? Podobno ma być lepiej.
Przetacznik 19:55, 27 cze 2012

Podoba mi się ta gra różnych zieleni w Twoim ogrodzie i równowaga między jak to nazwę - dzikością, swobodą a ładem i zamierzoną formą. Akurat.
Jakie drzewo rośnie w "miejscu nietkniętym łopatą" , jabłoń? Jestem ciekawa, zamierzasz ją wyciąć? Fajnie wygląda, ma ładny kształt i możnaby koronę od góry równać, w linię, co dawałoby ciekawy efekt...
bociek 20:01, 27 cze 2012

Alez piekne zestawienie. A hortensja w pelni rozkwitu jest przecudna Agatko, jaka to?

Za to ten zakatek jest taki elegancki i stonowany Klimatyczna cegla i na tym kratka dla rozy. Bomba
TheMagda 20:03, 27 cze 2012

Agato skąd Ty masz takie dorodne hortensje??? Jestem w szoku!!
agata_chrosc... 22:27, 27 cze 2012

Przetacznik napisał(a)
Podoba mi się ta gra różnych zieleni w Twoim ogrodzie i równowaga między jak to nazwę - dzikością, swobodą a ładem i zamierzoną formą. Akurat.
Jakie drzewo rośnie w "miejscu nietkniętym łopatą" , jabłoń? Jestem ciekawa, zamierzasz ją wyciąć? Fajnie wygląda, ma ładny kształt i możnaby koronę od góry równać, w linię, co dawałoby ciekawy efekt...

Weronika - cieszę się, że zauważyłaś te moje wysiłki, aby częściowo cywilizować, a częściowo puszczać na żywioł. Własnie o to mi chodzi, bo tak szczerze to nie przepadam za takim ustawianiem wszystkiego pod sznurek - to stoi w całkowitej sprzeczności ze mną samą
A drzewo to jabłoń i absolutnie nie zamierzam jej wycinać! Została jesienią dość mocno przycięta, bo jednak strasznie zacieniała, ale nie my pierwsi ją cięliśmy. Czubek i kilka gałęzi były już wcześniej cięte. A teraz ma strasznie dużo takich pionowych odrostów czyli wilków i az mi się słabo robi jak sobie pomyślę, że to znowu trzeba wycinać!
kaisog1 22:30, 27 cze 2012

Agata no u Ciebie tak klimatycznie się robi, że nie mogę
agata_chrosc... 22:33, 27 cze 2012

Boćku - cieszę się , że wpadłaś z rewizytą. Niestety odmiany tej hortensji nie znam bo była tu juz kiedy kupiliśmy dom i jako jedyna ostała się w przedogródku prawym (bo jest jeszcze lewy, z różami), bo reszta to był podagrycznik. No i zaczęłam tę hortensję dopieszczać i w tym roku całkiem zwariowała i jest prawie dwa razy większa niż w ubiegłym! Na dodatek zmieniła kolor na zdecydowanie mocniejszy, a miejscami niebieścieje. To oczywiście od nawozu, ale także od mojej mieszanki firmowej, którą serwuję wszystkim kwasolubnym i w nieco innych proporcjach mniej kwasolubnym. A jest to 1/3 mojej gliniastej ziemi, 1/3 torfu kwaśnego i 1/3 przekompostowanej i zmielonej kory z drzew iglastych. Rosną na tym jak głupie rh, hortensje, hosty, żurawki, paprocie, pierisy etc. Polecam!
I bardzo dziękuję za miłe słowa pod adresem moich skromniutkich rabatek