Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Celina 18:16, 14 gru 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Z dzieciństwa pamiętam bańki o różnych kształtach...były bałwanki, aniołki, diabełki, sopelki , muchomorki.......i te bańki mam do dziś i dzieci ubierają sobie w nie swoją choinkę...a i łańcuch robiony i inne cudeńka na niej są....mają wielką radość ją oglądać

Ula, a co to sa bańki? Czy to może regionalna nazwa bombek?

U mnie w domu też mówiło się bańki
agata_chrosc... 18:43, 14 gru 2012

Dzięki Dzidka za pochwałę podłogi Postaram się zwolnić Pozdrawiam ciepło
agata_chrosc... 18:45, 14 gru 2012

Celinko - a ja pierwsze słyszę, ale w końcu człowiek uczy się całe życie
Ozz 23:48, 14 gru 2012

Z dzieciństwa pamiętam bańki o różnych kształtach...
Ula, a co to sa bańki? Czy to może regionalna nazwa bombek?

Ula pewno z małopolskiego jest, to wiele wyjaśnia
Urszulla 23:59, 14 gru 2012

Ja nie z małopolskiego..............bańki to po prostu bombki.......nigdy się nad tym nie zastanawiałam.........to tak jak pójść na pole czy na podwórko.
agniecha973 00:08, 15 gru 2012

A ja uwielbiam jedno ciasto z przepisów p. Gessler. Nazywa się "Ciasto Marzenki", ale może jest dobre, bo z przepisu koleżanki

Nie, no pewnie jakieś realizowalne i dobre przepisy też ma. ALe takie wpadki jak ze skórką czy ciastem na uszka ni e powinny się takiej sławie zdarzać. A co to za ciasto to Marzenki? Może jakiś przepis podrzucisz?

Zaczęłam szukać tego przepisu w necie i nie mogę znaleźć.Ale... Uwaga! Pomyliłam dwie panie. Ten przepis nie należy do pani Gessler, ale do Ewy Wachowicz Wybaczycie mi pomyłkę? Ale na stronie tej drugiej pani też nie mogę go już znaleźć. Jutro wstawię przepis, najpóźniej w niedzielę.

Choinka żywa i wielobarwna musi być. Nigdy nie miałam w jednym kolorze.
monteverde 00:32, 15 gru 2012

U mnie bańki to były albo na mleko albo na stawianie na plecach od przeziębienia a bombki na choince a Gesslerowa więcej krzyczy niż gotuje, chce się upodobnić chyba do Ramzeia, ale jej daleko
Bogdzia 08:54, 15 gru 2012

A ja znam obydwie nazwy. Stosowane sa regionalnie jak wiele innych np pielenie , plewienie, wspomniany dwór czy pole .U mnie na choince wszystkie kolory , zreszta taka bardzo kolorowa choinka jest oficjalnie nazywana krakowską. Do tego słodycze dla dzieci i wszystko co się komu podoba i sprawi komus przyjemnośc powinno byc moim zdaniem bo o przyjemny nastrój i całkiem inny niż zwykle wystrój przecież chodzi.Pozdrawiam serdecznie.
Lena 09:17, 15 gru 2012

U mnie są na choince "bańki"
Pozdrawiam
JulkAd 17:19, 15 gru 2012

No i poczytałam trochę, nie cofnęłam się o te 20 stron, ale dyskusje na temat baniek , bombek , tudzież innych ozdóbek przerobiłam...i muszę napisać, że najmilej wspominam bombki robione przez mojego Tatę z....wydmuszek i kolorowego papieru.
A kolorowy łańcuch, robiony przez moje dzieci, to była podstawa ubiegłorocznych choinek . Ponieważ dzieci rosną, a do nich należy przystrajanie choinki, to sama jestem ciekawa jak będzie wyglądała w tym roku. Ja swoje poczucie estetyki zawsze mogę wyeksponoać na świątecznych stroikach
Pozdrawiam cieplutko i buziaki zostawiam