Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

justi 21:10, 09 lis 2012

Fajnie że wstawiłaś zdjęcia z rozmnażania lawendy. Zawsze mam problem kiedy ścinać sadzonki, żeby się ukorzeniły. Albo za wcześnie, albo za późno je ciachałam i nie ukorzeniły mi się.
maj, maj , maj ... zakodowałam
Bogdzia 21:38, 09 lis 2012

Piękne sadzonki Ci się udało wyhodowac i jak szybko zakwitły. To się nazywa miec dobrą rękę do kwiatów.Pozdrówka.
ewalm 21:51, 09 lis 2012

Moniko, lawenda - brawo!
monitka 22:20, 09 lis 2012

Dianko fajnie że jesteś tak się właśnie zastanawiałm gdzie tak długo się podziewasz...

Justi to był juz naprawdę ostatni dzwonek na granicy ryzyka. W przyszłym roku ciachnę ciut szybciej Moje wcześniejsze próby ukorzeniania też były nieudane bo za duże gałązki pchałam do doniczki...myślałam że dużą gałązkę dam to szybciej bedzie okazała a tu niestety nie tędy droga

Bogdziu no tak eksperymentuję bo mi szkoda wyrzucać tyle materiału w tym roku udało mi się jeszcze ukorzenić tawułę Goldmound. Zobaczymy czy przeżyje zimę.

Ewciu dziekuję
beta 17:40, 10 lis 2012

monitka napisał(a)
Obiecałam Beatce, że pokażę proces rozmanażania lawendy. Zaczęło sie od rozważań czy ściąć (dość późno) krzak , który dość mocno oberwał po wiosennych przymrozkach. Wyglądał tak:

jak widać wiele do stracenia nie było więc ciachnęłam ale żal było wyrzucić tyle gałązek... a że kilka dni wcześniej trafiłam na forum na instrukcję Pwl dot. rozmnażania laweny postanowiłam spróbować.

Instrukcja: https://www.ogrodowisko.pl/watek/344-lavandula-lawenda?page=10

Sadzonki zrobiłam w maju a w połowie czerca wygladały tak

w połowie lipca już tak

Byłam bardzo zdziwiona kwitnięciem tych maleństw. Wydawało mi się to wręcz niemożliwe...a jednak prawdziwe

Po przekwitnięciu przesadziłam je do gruntu w zaciszne miejsce i podcięłam troszeczkę. Teraz wyglądają tak:

Krzew matka też ma się dobrze chociaż były obawy że już za późno na cięcie i mogę mu zaszkodzić. Nic takiego się nie stało lawenda pięknie się zagęściła i kwitła dwa razy.
Sadzonek zrobiłam kilka małych doniczek (nie wiem ile sztuk w nich było) przyjęło sie i zagęściło ok. 20 szt. Jak przezimują to będzie dla mnie wielki sukces

a więc to tak z ta lawendą

śliczne te maleństwa i niesamowite że zakwitły, kwiaty większe od gałązek

dziękuję Moniczko

spróbuję ze swoją na wiosnę

ale zdaje mi się że Justyna to dzieliła normalnie przez podział, hmm?
monitka 11:38, 11 lis 2012

Beatko próbuj napewno się uda
Poczytaj wątek o lawendzie, tam było trochę o rozmnażaniu. Podziału nie próbowałam (tak jak nie dzielę tawuł, krzewuszek, berberysów) jedynie z gałązek i okładów ale niestety nieskutecznie. Dopiero tą metoda mi się udało
nieszka 21:51, 15 lis 2012

Nic tak nie cieszy jak własne sadzonki. Nie dość że "tymi rencami" to jeszcze darmo
monitka 21:22, 19 lis 2012

Nieszko cieszy i to bardzo oby tylko przezimowały...

Korzystam z chwilowej łączności bo komputer coś nam szwankuje i chyba bez wymiany się nie obędzie... Niestety nie mam nawet jak zgrać i pokazać Wam fotek które ostatnio zrobiłam...ale pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie bo nie wiem czy dam radę zajrzeć do wszystkich ogrodów do których bym chciała
beta 08:24, 20 lis 2012

buziam wtorkowo
AniaK 11:43, 20 lis 2012

Ja też pozdrawiam słonecznie i mam nadzieję, że komputer da radę i zdjęcia niedługo się pojawią .