Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 18:27, 10 kwi 2013

irena_milek napisał(a)
Mira, aż mnie zatkało, wiosna to mało powiedziane, na każdym odcinku!!![/quote

Irenko wiosna, wiosna w całym ogrodzie bo dziś już śnieg się wytopił prawie całkiem i czekam na osuszenie rabat - własnie przeleciał wiosenny deszcz
pozdrawiam
mira 18:36, 10 kwi 2013

KasiaBialofiolet napisał(a)
Ale dziś u nas ciepło Mirko! Ja pierwszy raz od piątku wyszłam z domu i aż mnie nosiło żeby coś kupić do ogrodu. Na szczęście się powstrzymałam, bo jeszcze do sadzenia się nie nadaję.[/quote

Kasiu dziś to była przepiękna pogoda, idealna do prac porządkowych - właśnie to wykorzystałam i teraz ledwo dycham, ja dziś robiłam prace porządkowe w przedogródku, wygrabiłam trawnik, przyciełam to i owo i róże i wrzosy i dałam nawóz pod iglaki i właśnie spadł mocny deszcz na 15 minut - nie zamawiałam

na razie nie wchodzę na rabaty bo musi się osuszyć a do szkółek boję się zajechać bo wczoraj byłam w dobrym sklepie z nasionami i kolejne torebki mam - kupiłam białą szałwię rabatową - jak mi się uda to Ci przywiozę -
oj żeby mi ten zapał nasionkowy się udał

pozdrawiam
Bogdzia 22:13, 10 kwi 2013

Miruś zaglądam co u Ciebie a Ty piekne roslinki już masz i krokusy kwitną. U mnie to ciagle sprawa przyszłści. Pozdrówka zostawiam.

Dzięki za zdjecie z Holandii w moim wątku.
marzena 22:14, 10 kwi 2013

Mira, bardzo pięknie Ci wszystko kwitnie i rośnie
pozdrawiam
KasiaBialofi... 08:43, 11 kwi 2013

To ja się podzielę fioletową jesli mi nie zmarnieje w tej doniczce, bo o pikowaniu ciągle pomarzyć mogę.
Basia_1987 11:41, 11 kwi 2013

Kasiu szałwie siałam z nasion i raczej jest bezproblemowa,ładnie rosły.
AniaDS 22:18, 11 kwi 2013

Jak miło zobaczyć wiosnę, krokusy i słonko na zdjęciach .
Już tegoroczne, aktualne .
Gabriela 22:45, 11 kwi 2013

mira napisał(a)
zastanawiam się co za czar ma ta maleńka roślinka / werbena/ , że tak wszyscy ją chcą i jest praktycznie niedostępna na rynku - tylko na ogrodowisku na szczęście - ja kilka lat temu wypatrzyłam ją w magazynach ogrodniczych i dopiero teraz dzięki Gabrysi i Aldonce mam szansę na kwiatek w ogrodzie i sprawdzenie jak wygląda w rzeczywistości - bo co potrafi maga foto to wiem

Bo ona jest świetna do wypełniania rabat, jest dość mocnym akcentem przez wysokość, a jednocześnie delikatnym. Zobaczyłam ją po raz pierwszy w' połowie lat dziewięćdziesiątych w programach Gardeners' World, prowadzonych przez G. Hamiltona i zachwyciła mnie. Dowiedziałam się o niej tylko że nie zimuje u nas, a i tak nie było co o niej marzyć. A nasiona są już u nas do kupienia, widziałam torebeczki, ale nie pamiętam której firmy.
Widziałam też w Parku Mużakowskim rabaty obsadzone całymi łanami tej werbeny, miały charakter naturalistyczny, też wyglądały świetnie. Zdjęcia wkleiłam kiedyś tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1024-bad-muskau-park-muzakowski-niemcy-i-polska
Są jeszcze inne odmiany werben i nie mówię tu o balkonowych, ale np. o werbenie rigida, nie kupiłam sobie jej nasion, ale wiem kto kupił i je zbierze jesienią.
danuta_szwajcer 09:15, 12 kwi 2013

Mi udalo sie kupic nasiona i bardzo szybko zaczely wyrastac ale teraz tez sie zastanawiam kiedy pikowac? bo nie mam doswiadczenia a mam juz wieksze niż Twoje a Ty juz wiesz?Pozdrawiam
EPODLAS 18:05, 12 kwi 2013

Miro, pięknie u ciebie, a mój M byś we wtorek na działce i był jeszcze śnieg. Wiem, że dzisiaj śniegu nie ma, ale na pewno nie jest jeszcze tak kolorowo jak u ciebie. Zazdroszczę.