Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Gardenarium 10:44, 10 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
A teraz w temacie tego mojego niewydarzonego wrzosowiska:

Przespałam się z tematem i doszłam do wniosków następujących:

1. Miejsce na wrzosowisko nie nadaje się. W związku z tym wrzosy i wrzośce obecne (te, które się nadają) wędrują w inne miejsca ogrodu (słoneczne i bardziej im przyjazne).
2. Sosny czarne zostają, żółte zmieniają właściciela.
3. Pod sosnami będzie rosła irga, do tego cyprysiki (te śliczne żółte kudłacze, jak u Danusi na zdjęciu; tylko muszę ją zapytać o nazwę)
4. Sąsiad niech się martwi sam o przesłonę, jeśli mu będzie jej brakować. My w sumie rzadko tam jesteśmy, więc to bardziej jego problem niż nasz. Pożyjemy, zobaczymy. Na razie zostanie, jak jest.

Czyli sprawa wrzosowiska rozwiązana Bardzo wszystkim dziękuję za pomysły i podpowiedzi!!!

Kudłacze włosiaste nazywają się Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana" - cyprysik groszkowy - idealna roślina na zielonym tle ,bo jest ładnie żółta.

Dobra decyzja z sosnami, jak patrzyłam - to za dużo tam tych sosen i to wielkie drzewska są po latach
Na płot chociaż te wiciokrzewy???

Odnośnie mojego zdjęcia: tam rosną patrząc od najwyżezgo pietra przy płocie:
Picea omorika - świerk serbski lity żywopłot, potem ostrokrzewy jako punkty co 2 metry są posadzone. Na całości irga "Major" i po brzegu łukiem te żółte cyprysiki. Zapomniałam dodać, że krokusiki łanami tam są posadzone i wyłażą z irgi kolorowe poduchy, a potem ich zasychające listki giną i nie widać w irdze

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:48, 10 mar 2011

To nie pierwszy ogród, gdzie takie zestawienie wykonałam, a tutaj zupełnie inna aranżacja, a cyprysiki i irga Major też są

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 10:48, 10 mar 2011

No z tymi krokusami to super pomysł!!! Jak dojdę do tego zakątka, to też mu nawsadzam..... krokusików!!!

Danusiu, czy moje obawy co do sąsiedztwa choiny kanadyjskiej z sosnami czarnymi są słuszne? Może przesadzam? Wiesz... Sylwia kusi....

Myślę też o pomyśle z ostrokrzewami przy płocie. One szeroko rosną czy raczej tak kolumnowo?
Gardenarium 10:50, 10 mar 2011

Lepiej choiny, można wsadzić małe, a dociąć od razu i prowadzić w formie żywopłotu formowanego - ekranu. Jestem w razie co za choinami kanadyjskimi

Ostrokrzewy jako baryły- osobniki rosnące luźno. Żywopłot z nich może wyłysieć i zostaną gołe patyki.

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 10:50, 10 mar 2011

Rety, te trawy są obłędne!

Jak to jest, że czasem rośliny rozrzucone w pozornym nieładzie: to tu, to tam, sprawiają dobre wrażenie. Innym razem te same rośliny w podobnych zestawieniach wyglądają żałośnie i zupełnie bałaganiarsko? Gdzie tkwi sedno?
Gardenarium 10:54, 10 mar 2011

One pozornie nie są chaotycznie, one są po łuku na granicy pewnego obsadzenia.

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 10:56, 10 mar 2011

gardenarium napisał(a)
Lepiej choiny, można wsadzić małe, a dociąć od razu i prowadzić w formie żywopłotu formowanego - ekranu. Jestem w razie co za choinami kanadyjskimi

Ostrokrzewy jako baryły- osobniki rosnące luźno. Żywopłot z nich może wyłysieć i zostaną gołe patyki.

O! A ja posądzałam ostrokrzewy o zwarty pokrój. No proszę, znowu niespodzianka!

Sylwia ma u mnie poligon doświadczalny . Nie mam nic przeciwko temu (na szczęście Sylwia ma wyczucie), no i korzyści dla obu stron. I to w jakiej miłej atmosferze! Wszystko z uśmiechem na ustach!!!
Agnieszka 10:57, 10 mar 2011

No teraz widzę. Jednak pozory mylą! Trzeba tylko spojrzeć okiem "od góry"
Syla 11:06, 10 mar 2011

Choina kanadyjska
Choina kanadyjska 'Jeddenloh'
Barwinek pospolity w odm. biały, fiolet, lila, lub rumianka japońska
Z tej ostatnie roślinki można utworzyć takie placyki , wysypać resztę korą i będzie zagajniczek. Można jeszcze dodać poziomki ? gdzie niegdzie.

Gardenarium 11:22, 10 mar 2011

Sedno tkwi w z zadbanym ogrodzie i posadzeniu roślin z sercem, odwróceniu ich odpowiednią stroną do frontu, pochyleniu nieco do przodu, żeby wyglądały jakby nam się kłaniały.
Sedno tkwi też w samych roślinach. Jedne są okazałe i gęste, inne rachityczne i zaniedbane, po prostu trzeba wybierać ładne. Nie sadzić takich zasuszonych, a jak kupimy coś z przeceny, to zadbajmy - wtedy roślina nam wynagrodzi.
Sedno twki też w starannym wykończeniu, ładnym wyściółkowaniu, bez wystających mat, wyrównaniu między roślinami, ładnej korze, a nie czasem trafiają się śmieci a nie kora

To wszystko razem stanowi o uroku ogrodu. Czasem jedno drzewo na pięknym, zadbanym trawniku lepiej wygląda niż największa kolekcja, ale zaniedbanych roślin.

To tak w skrócie

Czasem wszystko niby tak samo, a wystarczy kanty w trawniczku przcyiąć i zruszyć rabaty i już inaczej - ładniej.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies