Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 17:39, 10 mar 2011

Michael napisał(a)
O to ciężki orzech do zgryzienia ..."Mam rozdwojenie jaźni Lubię kontrolowany nieład i super symetryczne kompozycje." czyli jednym słowem miszmasz ...

Tak, to się nazywa brak konsekwencji Uprawiam to w ogrodzie od 5 lat. Teraz chcę to zmienić. Dlatego rozmawiamy tutaj. Przynajmniej ktoś pilnuje, abym wytrwała w postanowieniu. Z czegoś na pewno trzeba będzie zrezygnować... Ale da się zrobić!!!!

A poza tym kobiety potrafią godzić w sobie różne rzeczy i upodobania!!! Pod tym względem jesteśmy niedoścignione!!!
Michael 17:48, 10 mar 2011

Z pewnością co zapał to zapał a Ty już najlepiej powinnaś wiedzieć jak do tego się zabrać...
Syla 18:16, 10 mar 2011

Jeśli Ci się podoba taki układ to ok. Ja jednak zostanę przy swojej wersji

Cytuję : Ja duże drzewa widzę w jednej linii. Od drewutni sosna a potem choina . Przed nimi upierała bym się przy choinie jeddenloh bo cyprysik groszkowy przy niedostatecznej ilości światła nie będzie się ładnie wybarwiał na żółto . Pomiędzy choinę jeddenloh, może być jak najbardziej irga np. Major

Jeśli twierdzisz , że jest dużo światła to jak najbardziej cyprysik , wtedy można zrezygnować z choiny jeddenloh

Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana - polecana jest do małych ogrodów, skalniaków i alpinariów. Wymagania glebowe przeciętne.

Michael 18:22, 10 mar 2011

Gdybym miał coś doradzić :
Szczerze mówiąc jestem za propozycją Sylwi stanowcze TAK
Syla 18:29, 10 mar 2011

Dzięki Michał za poparcie , ale wydaje mi się , że jest to za wąska rabata , żeby duże drzewa sadzić dwoma rzędami .
Michael 18:31, 10 mar 2011

Dwoma rzędami to w ogóle nie da rady starajmy się o miejsce ... pamiętajmy rośliny się rozrastają... a sekator nie zawsze pomoże ...
Syla 18:39, 10 mar 2011

Aguś nie gniewaj się za nasze naciski że upieramy się przy jednej linii I tak zrobisz jak zechcesz.
Michael 18:46, 10 mar 2011

Agnieszko my tylko proponujemy decyzja należy do Ciebie nie przejmuj się my tylko tak takie zboczenie ogrodnicze.... sam szukam pomocy u innych chociaż coś tam wiem ale inne pomysły są dobre...
Sam szukam inspiracji u innych...
Agnieszka 07:42, 11 mar 2011

Wybaczcie, że dopiero teraz odpisuję, ale wczoraj dużo ganiałam, wróciłam do domu o 22 i już pomyślunku nie miałam.

Teraz tak:

Już przy rozmowie z Danusią sygnalizowałam, że chcę zostawić sosny czarne, żółte wyrzucić. Najchętniej też zostawiłabym je bez przekopywania. Stąd była rozmowa o pnączu na siatce. Wtedy pojawiła się propozycja z choiną kanadyjską (którą uwielbiam ze względu na pokrój i miękkość igiełek ). Była też wzmianka o formie strzyżonego żywopłotu z choiny. Wg mnie ilość miejsca jest ograniczona i sosna czarna docelowo i tak zajmie prawdopodobnie cały pas ziemi, jaki tam jest. Taki też był mój pierwotny zamysł.

Wczoraj rano napisałam wnioski "po przespaniu się z tematem". Na stronie 41-42 widać, jak rozwijała się ta dyskusja

Dla mnie zostają w takim razie dwie wersje do przemyślenia: ostatnia Sylwii, bo podoba mi się powrót do idei zagajniczka i moja, w której przestaję się przejmować sąsiadem. Moja wersja ma przewagę o tyle, że wymaga mniej pracy, a czasu mam niewiele. Z kolei mogę też odłożyć przeróbkę tej rabaty na czas po Komunii i wtedy zrobić Twoją wersję, Sylwio. To też może być dobry pomysł. Pomyślę, bo jednak na Komunię ta rabata musi jakoś wyglądać... Zobaczymy jak z czasem będziemy stali, czy się ze wszystkim wyrobimy.
Agnieszka 08:57, 11 mar 2011

Syla napisał(a)
Aguś nie gniewaj się za nasze naciski że upieramy się przy jednej linii I tak zrobisz jak zechcesz.

Ale ja się nie gniewam! Jak mogłabym się gniewać za rady, o które sama Was proszę!!! To już byłby absurd!!!

Ja też myślę, że jedna linia tu wystarczy. Kombinowałam z tą choiną, bo podążałam za tokiem myślenia z forum. Dlatego też myślałam o fragmentach choiny w przerwach pomiędzy sosnami, od strony ogrodzenia, a nie o pełnym żywopłocie na całej długości. Usilnie też chciałam zachować ten rząd z sosnami czarnymi tak, jak rosną obecnie. Ale przemyślę dokładnie Twoją propozycję, obiecuję, bo też mi się podoba. Twój zestaw roślin jest bogatszy i bardziej praco- i czasochłonny. Dlatego muszę się zastanowić spokojnie, co wybrać. Wiesz, jaką mam sytuację.