Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Syla 16:32, 10 mar 2011

Michael ale Aga nie ma wejmutki ja się pomyliłam patrząc wcześniej na Twój wątek
Syla 16:33, 10 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
Wiesz, Sylwia, jednak bardziej by mi zależało na tych sosnach czarnych niż żółtych... Może jednak ta wersja z sosenkami tak jak są w linii prostej, środkiem rabaty i choinami kanadyjskimi przy ogrodzeniu jest ok? Myślałam, aby to było coś takiego (z lotu ptaka )

Proporcje mocno zachwiane, bo choina wcale nie jest taka cienka.... No cóż.... Troszku mi brak wyczucia proporcji ... Ale nie rozmiar się liczy!
Chociaż w tym przypadku może i tak.....

Ktoś lubi symetrię
Syla 16:34, 10 mar 2011

Jeszcze raz, jakie rośliny chcesz posadzić na tej rabacie ?
Syla 16:40, 10 mar 2011

czyli : choina kanadyjska , sosna czarna i cyprysik i mamy jeszcze irgę i rumiankę .
Syla 16:45, 10 mar 2011

Sosna czarna jest również dużym drzewem. Jaka jest szerokość rabaty którą omawiamy ?
Syla 16:51, 10 mar 2011

Ja duże drzewa widzę w jednej linii. Od drewutni sosna a potem choina . Przed nimi upierała bym się przy choinie jeddenloh bo cyprysik groszkowy przy niedostatecznej ilości światła nie będzie się ładnie wybarwiał na żółto . Pomiędzy choinę jeddenloh, może być jak najbardziej irga np. Major

Agnieszka 17:12, 10 mar 2011

Syla napisał(a)

Ktoś lubi symetrię

A wiesz, że tak? I to bardzo. Dobrze się z tym czuję. Tylko w ogrodzie jakoś mi brak konsekwencji. Mam rozdwojenie jaźni Lubię kontrolowany nieład i super symetryczne kompozycje. Nie umiem się określić, a nie wiem czy da się takie dwa style pogodzić. Pewnie raczej trudno....
Michael 17:17, 10 mar 2011

O to ciężki orzech do zgryzienia ..."Mam rozdwojenie jaźni Lubię kontrolowany nieład i super symetryczne kompozycje." czyli jednym słowem miszmasz ...
Agnieszka 17:22, 10 mar 2011

Syla napisał(a)
Sosna czarna jest również dużym drzewem. Jaka jest szerokość rabaty którą omawiamy ?

No właśnie: ponoć średnica może dochodzić do 4m. Dlatego obawiałabym się sadzenia choiny kanadyjskiej "na plecach" sosny czarnej. Stąd pomysł z tymi "ekranami" z choiny przy ogrodzeniu, ale w prześwitach pomiędzy sosnami czarnymi.

Rabata w przybliżeniu ma wymiary 3x10m.

A jeśli chodzi o wybarwianie się cyprysików, to myślę, że dadzą radę, bo jednak trochę słońca tu jest (od wschodu do 13).
Agnieszka 17:37, 10 mar 2011

Czyli wyglądałoby to podobnie jak ten pierwszy rysuneczek, tyle że zamiast choiny w formie.... choinki, byłaby choina w formie takiego strzyżonego prostopadłościanu czy też ekranu. Pytanie czy by to grało? I czy jednak te prostopadłościany nie będą węższe? Tak z 1 szt. choiny...