Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Syla 13:20, 10 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
Mówiąc o rogu rabaty z rozplenicami myślisz chyba o tym zakątku pod brzozą z 41 strony tego wątku. Tak?

Yes a choiny ładnie będą się prezentować z brzozą , rozplenicami i cyprysikiem groszkowym , te ostatnie można ulokować na żwirku + ciurkadełko jakieś .... tylko nie wiem gdzie masz taras , fajnie było by gdyby obrazek rzucał się z ciurkadełkiem na taras
Syla 13:29, 10 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
Sylwia, jak chcesz pogimnastykować umysł, to mam dla Ciebie taki oto zakątek. To jest w bezpośrednim sąsiedztwie rabaty (byłej wrzosowej ). Róg północno-wschodni naszego ogrodu.
Zakątek został ubiegłego lata rozkopany i zdemolowany, ponieważ trzeba było zakopać tam 200 l beczkę na wodę z rynny. Wcześniej były tak chwasty, ale przynajmniej było równo. Teraz trzeba tam zrobić porządek. Dzieciom bardzo się ten zakątek podoba, bo jest na uboczu, chowają się za paprociami i za tą brzozą pożyteczną. Bardzo ją lubię właśnie za to, że ma trzy pnie. Taką właśnie chciałam mieć.

Hmmm no to mój powyższy pomysł odpada hmmm....
Syla 13:30, 10 mar 2011

Do tego koncika można dojechać choiną a w drugą stronę pociągnąć cisa tylko nie wiem gdzie ten taras. Chodzi o widoki z tarasu ?
Syla 13:34, 10 mar 2011

Agnieszka napisał(a)
Gosiu, nie odpowiedziałam Ci na temat wymiarów tej nieszczęsnej rabaty. W przybliżeniu ma ok. 13 m długości, a w najszerszym miejscu ok. 9 m.
Dla przypomnienia kształtu:

Głowię się nad ładnym kształtem tej rabaty. Jak tu ładnie wciąć trawnik, żeby wyglądało naturalnie, aby stworzyć jakiś ciekawy zakamarek i osłonić nieco resztę ogrodu od wejścia przez furtkę. Nie chcę, aby po przejściu przez furtkę od razu było widać cały ogród jak na dłoni. Troszkę prywatności nie zawadzi...
Niestety zbyt urozmaiconej linii brzegowej też nie lubię, bo mnie męczy dynamiką )) Wolę łagodne kształty, płynne, wynikające z jakby "wylewania się" roślin z rabaty na trawnik. Kurcze, nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi.... To znowu też kontrolowany nieład, ale w formie łagodnej, nie jakiejś nerwowej....

Właśnie tego szukałam
Agnieszka 13:39, 10 mar 2011

Hi hi, taras w zupełnie innym miejscu Pamiętasz to zdjęcie?

Teren przy drewutni, pomiędzy niebieskimi liniami to zagajnik sosnowy czyli byłe wrzosowisko. W samym rogu, powyżej (limonkowa obwódka) to ta brzoza, za którą lubią chować się dzieci w paprociach.

Taras dla odmiany mamy od południowego zachodu, widzimy z niego czerwoną zjeżdżalnię (której też nie ma aktualnie).
Syla 13:46, 10 mar 2011

Tak , tak ... teraz jest wszystko jasne
Agnieszka 15:40, 10 mar 2011

Wiesz, Sylwia, jednak bardziej by mi zależało na tych sosnach czarnych niż żółtych... Może jednak ta wersja z sosenkami tak jak są w linii prostej, środkiem rabaty i choinami kanadyjskimi przy ogrodzeniu jest ok? Myślałam, aby to było coś takiego (z lotu ptaka )

Proporcje mocno zachwiane, bo choina wcale nie jest taka cienka.... No cóż.... Troszku mi brak wyczucia proporcji ... Ale nie rozmiar się liczy!
Chociaż w tym przypadku może i tak.....
Agnieszka 15:51, 10 mar 2011

A tak mogłoby to wyglądać patrząc z przodka (tu mała niespodzianka: choina kanadyjska przycięta geometrycznie w ekrany, chociaż nie wiem czy jest to wykonalne, może bardziej nadawałyby się cisy do takich zabiegów...)

I te żółte pompony cyprysików z przodu. Podłoże w irdze lub runiance.
Agnieszka 15:52, 10 mar 2011

Teraz jak tak patrzę, to wyszły mi bardziej świerki niż sosny, ale trudno. Czyli domyślnie są to sosny
Michael 16:20, 10 mar 2011

Sosnę wejmutkę można zastąpić himalajską...