Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 09:01, 11 mar 2011

Michael napisał(a)
O to ciężki orzech do zgryzienia ..."Mam rozdwojenie jaźni Lubię kontrolowany nieład i super symetryczne kompozycje." czyli jednym słowem miszmasz ...

Michael, zmusiłeś mnie tą uwagą do chwili zastanowienia i doszłam do wniosku, że lubię super symetryczne i geometryczne kompozycje, ale u innych. Lubię na nie patrzeć, oglądać z każdej strony, podziwiać ład i konsekwencję stylu. Ale w moim ogrodzie wolę kontrolowany nieład, aby mieć złudzenie dzikości natury w namiastce chociaż. W takim ogrodzie mi dobrze.

Chciałabym być super poukładana, ale nie jestem, więc nie ma się też co silić na taki styl w ogrodzie .
Syla 10:46, 11 mar 2011

Agnieszka napisał(a)

Aguś nie gniewaj się za nasze naciski że upieramy się przy jednej linii I tak zrobisz jak zechcesz.

Ale ja się nie gniewam! Jak mogłabym się gniewać za rady, o które sama Was proszę!!! To już byłby absurd!!!

Ja też myślę, że jedna linia tu wystarczy. Kombinowałam z tą choiną, bo podążałam za tokiem myślenia z forum. Dlatego też myślałam o fragmentach choiny w przerwach pomiędzy sosnami, od strony ogrodzenia, a nie o pełnym żywopłocie na całej długości. Usilnie też chciałam zachować ten rząd z sosnami czarnymi tak, jak rosną obecnie. Ale przemyślę dokładnie Twoją propozycję, obiecuję, bo też mi się podoba. Twój zestaw roślin jest bogatszy i bardziej praco- i czasochłonny. Dlatego muszę się zastanowić spokojnie, co wybrać. Wiesz, jaką mam sytuację.

Zrób sobie na razie porządek z tymi roślinami które już masz , a całą resztę rozłożysz sobie na etapy w zależności od dysponowanego czasu, siły i finansów. Dywagacje są po to żeby coś zaplanować a z realizacją przecież nas nikt nie goni . Wszysto przed nami Ja również u siebie będę robić etapikami nawet, bo mój prawie już 6-latek robi za czworo i chwilami to mam niewyróbkę Jak siedzę w ogrodzie to co chwilunię muszę na niego zerkać bo bym domu nie poznała To jest męczące ale w ten sposób uczę się cierpliwości Choć silniejsze jest zrobić już wszystko i teraz , zaraz
Agnieszka 13:37, 11 mar 2011

No właśnie dlatego teraz wyciągam wszystkie swoje zakamarki problematyczne, bo teraz mam czas pomyśleć. Potem będzie pewnie panika i robienie tego, co najpilniejsze i co się da. Sytuacja ostygnie w czerwcu. Chwilę wytchnienia w wakacje, wtedy też można coś zrobić.

Teraz jednak chcę jak najwięcej zaplanować, pozatykać wszystkie dziury, poprawić na papierze wszystkie wpadki. A realizacja w kolejności od najpilniejszych. Taki jest mój plan.

W kolejce czeka jeszcze kilka miejsc
Michael 18:08, 11 mar 2011

o proszę a jakie to miejsca ? widzę, że ostro zabierasz się do pracy i to w najlepszym słowa znaczeniu
Czyli pierw planujesz i projektujesz -> -> ->oceniasz -> -> -> realizujesz ....

Tak trzymać... nic na siłę i na łapu capu ...
Agnieszka 18:49, 11 mar 2011

Michael napisał(a)
o proszę a jakie to miejsca ? widzę, że ostro zabierasz się do pracy i to w najlepszym słowa znaczeniu
Czyli pierw planujesz i projektujesz -> -> ->oceniasz -> -> -> realizujesz ....

Tak trzymać... nic na siłę i na łapu capu ...

Michael, do końca maja mam czas na najpilniejsze rzeczy (Komunia córki). Resztę będę na spokojnie robiła przez resztę lata. Natomiast obmyślam wszystko teraz. Wiem, które miejsca chcę zmienić, wiem, gdzie mi kompletnie brakuje pomysłów, widzę, gdzie rośliny się męczą. Dlatego teraz korzystam z pomocy forum, bo sama mogę znowu popełnić błąd. Tych miejsc jest sporo, ale myślę, że pomału da się to ogarnąć. Staram się nie panikować mimo, że czas ucieka....
Michael 18:58, 11 mar 2011

A cvzyli chcesz poprawić wizerunek ogrodu przed komunią córki ?
Agnieszka 19:00, 11 mar 2011

To mi dało porządnego kopa i zastrzyk energii. Pewnie bez tej motywacji też bym się do tego zabrała, ale pewnie w ślimaczym tempie, bez tej werwy i nie z takim rozmachem
Gardenarium 19:59, 11 mar 2011

Fajnie, że jesteście tak pogodnie nastawieni do pracy ogrodowej

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 20:04, 11 mar 2011

Przykład idzie z "góry"
Agnieszka 16:48, 14 mar 2011

No, dzisiaj zaszalałam: wszystkie krzewy przycięte elegancko, jak trzeba. Gałęzie zmielone w rozdrabniaczu. Kiszą się i czekają na swoją kolej: będą ściółką. A ponieważ jest sporo gałęzi derenia, więc wiórki są w dużej mierze czerwone Będzie kolorowo! Grubsze konary w drewutni, przydadzą się jesienią do ogniska, a jak nie, to zimą do kominka

Wszystkie suche pozostałości po jeżówkach, rudbekiach, gailardiach, marcinkach, odętkach, szałwi, itp pozrywane.

Gałęzie berberysów po wiosennym cięciu czekają jeszcze grzecznie na taczce. Moje plecy odmówiły posłuszeństwa, więc zostawiam to już mojemu Szanownemu

Jutro zacznę wykopywanie roślin, które zawędrują do przedszkola chłopców. Tam chętnie biorą wszystko, co wykopię, bo ogród mają ogromny, z potencjałem, a kasy brak (przedszkole państwowe).

Pięknie jeszcze nie jest, ale widać już nieco więcej w ogrodzie. Oby pogoda dopisała, bo coś mi się obiło o uszy o załamaniu pogody: jakiś śnieg z deszczem, czy cuś.... brrrrr!!!!