Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 13:53, 20 wrz 2013

Witajcie, rano wczoraj nie zdążyłem na pociąg, musiałem doładować kartę a przyszła przede mną jedna osoba i 10 s zabrakło. Więc poleciałem do pizzerni wysłać te 4 posty. Zauważyłem błąd ale już nie było czasu poprawić. Na budowie pracuje na powietrzu. Maluje gont, który chłopaki układają na dachu a przez cały dzień, przygrywają mi piechotki i cykady które w końcu zidentyfikowałem i sfotografowałem i gęsi mi gadają i latają nad głową ale z nich gaduły w parku jest ich dużo. Gdy lecą to słychać ich z daleka jak gęgają a jak lądują i startują to tak krzyczą jak by im pierze darł Super są te bernikle, w parku mają darmową kosiarkę, chodzą wkoło i wycinają źdźbła trawy. To chyba największe gęsi, tak mi się wydaje. Wrócę do cykad, ja słuchać cały dzień to można zwariować, gdy tu przyjechałem to od razu zauważyłem ten brzęk ale na początku myślałem że to w przewodach elektrycznych robi się jakieś przeciążenie ale jak zacząłem się przysłuchiwać jak nie raz zwalniają obroty to zauważyłem że to musi być owad ale nikt nie wiedział co to jest. Kiedyś jadłem śniadanie i spadł z drzewa do pudełka, od razu wiedziałem że to jest to. Już jak miałem zdjęcie to wiedziałem że go szybko namierzę. Dopiero wędkarz mi powiedział że to cykada. Straszny jazgot to robi a jest ich bardzo dużo po kilka na drzewie. Jak tylko jedna zacznie to zaraz papugują następne. Wyłazi z ziemi jak nasz chrabąszcz jest identyczna ale później wygląda jak wielka mucha. Dziś była znów przepiękna pogoda i gorąco więc poleciałem do ogrodu. Cdn.

Klamber 13:58, 20 wrz 2013

Te piękne drzewa i ta przestrzeń i gadające gęsi, kwiaty rozświetlone w słońcu i super zielona trawka, chyba tak jest w raju. I tak nie mogę przekazać Wam tego klimatu tych grających piechotków od których aż powietrze drży, wszystko to nagrywam na filmach gdyż sam obraz nie zawsze oddaje rzeczywistość
Bogdziu, chętnie bym tu został ale nie jest to takie łatwe. Przyjechać a zostać, to wielka różnica ale chciałbym to syna sprowadzić żeby się wyrwał ze swojej kochanej ojczyzny, która zarzyna swoich obywateli. Teraz nie jest łatwo tu zostać wszyscy z którymi się spotykam przyjechali za komuny a wtedy było łatwo nawet dostawało się pieniądze na szkołę i różne podstawowe rzeczy. Zarobki też były inne teraz Chińczycy zepsuli wszystko. Pracy jeszcze jest dużo ale to nie to co kiedyś. Jest tu tak pięknie że nawet nie tęsknie już do swojego ogrodu, chociaż wspominam go od czasu do czasu. Cdn.

Klamber 14:06, 20 wrz 2013

Haniu, orzechy zbieram dla Romana one ciężko się wyłupują i trzeba się nakombinować a on to lubi, tak tym swoim krzywym dziobkiem majdrować. A co większe zjem ja Listków już trochę mam ale to w następnym.
Moniko, Aniu, słonka na razie dużo ale w poniedziałek było zimno jak diabli, aż boje się pomyśleć co będzie za 2 miesiące a zimy są tu podobno paskudnie, dlatego że jest wilgoć. Są tu też burze śnieżne że nawet lotnisko jest zamykane, brr. Napiszę więcej ale ciągle nie mam czasu półgodziny w pociągu to za mało. Pozdrówka Wam przesyłam gorące.

Bogdzia 14:47, 20 wrz 2013

Byłam , podziwiałam, ślicznie jak zwykle. Jak Ty chcesz przywieźc orzechy dla Romana przecież za bagaż wiecej zapłacisz niż one kosztują?Pozdrówek mnóstwo zostawiam.
magdziam 18:41, 20 wrz 2013

Robercie pokazujesz nam piekne miejsca. Uwielbiam zwierzęta, którym robisz zdjęcia, szczególnie gęsi. Tylko czemu wszędzie tak pusto, bez ludzi?
Klamber 14:44, 21 wrz 2013

Witajcie, Dziś u mnie bardzo ciepło, tak jak wczoraj, tylko nie było słońca, nie zabrałem aparatu bo miało padać a szkoda, mogłem zrobić kilkanaście fotek a tak nazbierałem znów z 5 kg orzechów. Bogdziu, najcięższe są te zielone łupiny a ja jeszcze wysuszę i wszystkiego nie zabiorę tylko to czego nie dam rady zjeść. Za 3 paczki 20 kg zapłaciłem 140 $ , teraz będę ich używał jako wypełniacza w paczkach. Dziś nazbierałem najwięcej do tej pory, nie mogłem wejść do pociągu taki miałem ciężki rower że przednie koło mi podnosiło do góry. Nie mogę sobie poradzić z małymi rudymi wiewiórkami. Jeszcze ich nie pokazywałem, dopiero tu na budowie ich poznałem. Postawiłem orzechy na takiej metrowej stalowej rurze a ona z ziemi tam wskakuje i kradnie mi orzechy. Skubana jest taka przebiegła i szybka że sobie trudno z nimi poradzić. Nie dość że jest taka sprytna , to jeszcze bezczelna, nawet kradnie orzechy gdy stoję obok, normalnie masakra. Dobrze że u nas takich nie ma. Bajka o wiewiórkach Chip i Dale to nie o Chipmunkach, tylko o nich. Chipmunk przy nich to aniołek.

Klamber 14:53, 21 wrz 2013

Danusiu, dziś pokaże orzechy o które pytałaś. Danusia to moja Koleżanka ze starego forum, która zagląda do mnie ale piszę na pocztę. Wczoraj w parku widziałem dużo kolibrów, zrobiłem kilka zdjęć, jest tam też dużo zajęcy, widziałem wczoraj i przedwczoraj. Zrobiłem kwitnące banany i znalazłem swojego klona skrętnokorego. Czegoś takiego nie widziałem, cudo normalnie. Mój się przebarwia najładniej ze wszystkich drzew, ciekawe co ten pokarze a jest dosyć spory, ze 4 m ma na pewno. Piechotki grają jeszcze bardzo ładnie ale cykady już przysiadły warczą tylko pojedyncze sztuki. Po niedzielnym deszczu i zimnym poniedziałku nie mogą się pozbierać może kończą już sezon. Po każdym większym deszczu dużo ich leży na ziemi i zawsze jest jeden dzień spokoju, pewnie muszą się wysuszyć. Jest tam duży cypryśnik błotny i mata sekwoja są duże judaszowce i wielki grujecznik japoński, oczywiście nie mogło zabraknąć orzechów . Jak jest ciepło to inne życie, jak w poniedziałek wracałem z roboty, to w moich szmaciakach mi nogi zmarzły. Przyjechałem nad Ontario na początku lata i już mam koniec lata, przelaciało, nie wiem kiedy, jak błysk spadającej gwiazdy. Jest już ciemno i coraz chłodniej ale nadal ciepło a dziś mokro w nocy była burza i się zaniosło ma być tak cały dzień, na razie tylko kropi a ja jadę do pracy, mam nadzieję że nie zmoknę. Zrobiłem sobie 4 wielkie stoły to mogę malować w środku.

Klamber 14:56, 21 wrz 2013

Magdziu, jestem zafascynowany tutejszą przyrodą, zwierzaków jest dużo i to takich co u nas nie ma a na dodatek w ogóle się nie boją. Samych wiewiórek poznałem już 5. Rudej złodziejki jeszcze nie pokazałem, gdyż nie zrobiłem jej zdjęcia, na razie mam tylko filmy ale na pewno ją cyknę. Szopów jest też bardzo dużo ale one grasują tylko nocą, biegają po mieście w małych stadach od 3-7 sztuk ale pojedynczo też widziałem, obrabiają tutejsze śmietniki. Jak na razie zrobiłem tylko ślady łapek na mojej dachówce. Co do ludzi to są ale ja czekam aż zejdą mi z pola widzenia. Nawet jak byłem w czwartek to byli chyba sami Polacy. Cały czas słyszałem jak mówili po polsku. Pozdrawiam.

janina_zawada 16:29, 21 wrz 2013

Ale pięknie , u nas już są oznaki jesieni ,liście już ładnie ścielą ziemię ..Orzechy duże to i wiewiórki je podkradają , Po co mają zbierać jak mają na kupce .. Piękne trawki i to czarne wewnątrz a klon ładne ma liście nie klonowe a wierzbowe ..
Borbetka 18:53, 21 wrz 2013

Dom z ogromniastymi kulami zrobił na mnie wrażenie wielkie. Widać dojrzałość ogrodu, a kant trawnika przy tej rabatce powyżej ... miodzio. I nie ma kory na rabacie. Dzisiaj usunęłam ją przy moich "płotkach" bukszpanowych. Chorują mi te żywopłociki i próbuję znaleźć przyczynę. Usunęłam korę i dosypałam kompostu z gałązkami, nie przesiewałam go i wygląda jak prawie Anglia. Chyba będę stosowała wyłącznie drobno mieloną korę i kompost. Piękne zdjęcia ... jak zawsze. Macham do Ciebie.