Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

hanka_andrus 15:12, 24 wrz 2013

Pozdrawiam grzybowo!
Klamber 13:51, 25 wrz 2013

witajcie,
Pokazałem jak wygląda cykada., jak chcecie posłuchać to w necie jest głos, patrzyłem ale nie mam możliwości podać linku. Na jednym zdjęciu jest jak wychodzi z poczwarki, jak nasz chrabąszcz. Nad rzeką byłem ale ryb jeszcze nie ma, nie płynęły, rozmawiałem z gościem co też przychodzi co rok oglądać. Woda zmącona i duża a była jeszcze metr większa, widziałem po mule. Znalazłem dziwnego orzecha wielkości dużego laskowego ale rośnie i wyglada jak włoski, próbowałem i gorzki był. Nie wiem jak się nazywa. Pokazałem jeszcze kasztana, mały bez kolców, wielkości żołędzia, ma kształt piłki do rugby i jest tylko jeden w łupince. Liście podobne tylko mniejsze i przebarwia się na żółto. To już trzeci kasztanowiec którego widziałem. Na kładce wypijam herbatkę z wami, Tam tez zjadłem, posiedziałem, popatrzyłem na okolicę i przejeżdżające obok pociągi, odpocząłem, zrobiłem fotkę kaczuchom i ruszyłem do ogrody James ale tam nie zajeżdżałem. Pokazałem łapki szopa na mojej dachówce pomalowanej.
Haniu, zazdroszczę Ci tych grzybów, bardzo lubię las i spacer po nim z koszykiem. Ja życzę Wam żeby było cieplej jak najdłużej, sam nie znoszę zimna, więc wiem co czujecie a jak ciepło to wiadomo że i grzybki rosną. Teraz dopisuję, bo wcześniej miałem napisane. WOW!!!!!! ale naciachałaś czerwoników, Ja się zawsze bardzo cieszę, gdy znajdę czerwonego, bardzo ładny i raczej rzadki a rośnie zawsze w ładnym otoczeniu. Zrobiłaś mi radochę tym zdjęciem ja pokazuje czerwone liście , Ty grzyby .

Klamber 13:59, 25 wrz 2013

Bogdziu, byłem ciekawy czy zwróci ktoś uwagę na jarzębinę. Ma tak piękny kolor że z daleka ją zobaczyłem, w słońcu się mieniła jak klejnot. Zdjęcia z koliberkiem nie są najlepszej jakości ale na mój sprzęt było już za ciemno i to był najkrótszy czas na jakim mogłem robić. Koliberek jest tak fantastyczny że wszystkie sobie zostawiłem nawet te trochę rozmazane. Gdy robiłem te zdjęcia przyszła młoda para z dwoma fotografami z super sprzętem i żadnemu się nie udało zrobić fotki, mówili że za szybki był. Jak widzisz lilie jeszcze kwitną i mnóstwo kwiatów i jeszcze jesieni jako takiej nie widać. A tych kolorowych liści musiałem się naszukać. Jeszcze jest wielka przewaga zieleni. Kania nie odwiedziła Cię w tym roku? Pokazałem gęsi którym słońce podświetliło kupry na pomarańczowo
Halino, cieszę się że się tak rozpisałaś. To już był kanadol, jego dziadek był z polski a on już tylko nazwisko i kilka słów. Podobały mu się zdjęcia i dałem mu telefon w busie, był pod wrażeniem i zaczął mi mówić gdzie jechać, potem się spytał skąd jestem i tak żeśmy pogadali, sam zaproponował że mi w mailu napisze, gdzie jechać na ptaki. Powiem Ci że za każdym razem mnie zaczepiają i jak jadę w swoim mundurku i pytają się czy robię ptaki. Gdy jechałem rano to pani mnie zaczepiła i pokazałem jej fotki to kazała mi też jechać na półwysep. Gdy byłem nad rzeką i fociłem czaplę, zatrzymał się facet i pyta się skąd jestem , też powiedział że jego dziadek pochodzi z polski ale on już ani słowa nie znał. Jeżeli bym miał taką możliwość zostania to bym się nie zastanawiał. Tu najbardziej podoba mi się podejście do człowieka. Zaglądałem na tę stronę przed wyjazdem, nie jest łatwo, trzeba mieć kasę i pisać że chce się tu zainwestować w jakiś biznes, albo mieć jakiś super zawód albo dobry pomysł który by ich przekonał, lub być kawalerem i się tu ożenić. W Polsce gdzie nie pójdziesz to mają cię za złodzieja i musisz udowadniać że nim nie jesteś. U nas jak by tak było z biletami tak jak pisałem wcześniej, to połowa ludzi by jeździło na gapę. Ja znam słabo angielski ale jakoś sobie radzę, nawet mnie podziwiają że wszędzie dotrę i umiem sobie załatwić różne sprawy. Tu mi się nie podoba to, że tak są wszyscy mili i jest OK ale gdy chcesz żeby coś pomóc, już nikogo nie ma. Tu bardzo dużo żyje polaków widać to nawet na cmentarzu i słychać na ulicy. Widoki są tu bajkowe, te piękne domy i otoczenie zielone, super robi to wrażenie. Co do bocianów, to niestety nie ma ich tu. Podobno w stanach już są.

Kondzio 14:02, 25 wrz 2013

No w końcu jesień widzę
Klamber 14:06, 25 wrz 2013

Weroniko, sadzą marcinki ale nie jest ich dużo, może jeszcze nie sezon na nie. A wiadomością o Irence zdenerwowałem się, ja już taki mam charakter że wszystkim się przejmuje. Jak mówisz o szpitalu to chyba było poważnie. Pracowałem dwa lata na sali operacyjnej na urazówce to wiem coś na ten temat. Muszę napisać do niej. Orzech wygląda podobnie jak nasz włoski ale nie ma takich zwojów mózgowych jest bardziej gładki i szary. Pozdrawiam u mnie ciepło i słonecznie.

magdziam 20:29, 25 wrz 2013

I ja jesiennie Cię witam

marzena 20:31, 25 wrz 2013

Klamber, oglądam i podziwiam Twoje piękne zdjęcia
no, teraz masz to co lubisz
Borbetka 21:21, 25 wrz 2013

Znowu się naoglądałam. Piękności!
Bogdzia 22:33, 25 wrz 2013

Dziś to już nie wiem co pochwalic bo tak dużo cudnych zdjęc jest , wszystkie bardzo ciekawe, wszystkie dokładnie obejrzałam i nie wiem jak Ty z tego raju wyjedziesz, przyroda jest cudna i na wyciągnięcie eki nie trzeba parków narodowych szukac by było co oglądac.Pozdrawiam serdecznie.
weronika77 23:07, 25 wrz 2013

Robert, chyba i ja muszę do Kanady, już tęsknota mnie dopada coraz częściej, może wiosną dotrę.
Tymczasem z ciekawością oglądam Twoje zdjęcia i czytam ciekawe opisy. Pozdrawiam.