Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 03:17, 25 lis 2014

Witajcie, dziś bardzo ciepło było 15ºC, mogło by tak zostać ze dwa tygodnie. Dziś zacznę pokazywać fotki z północy, może uda mi się choć z 10 wkleić. Za dużo pisać nie będę, może następnym razem opiszę co widziałem.
Bogdziu, jak już pisałem była to moje jedna z fajniejszych wycieczek. Naprawdę wodospady powalały i ta sceneria w około i przepiękna pogoda, wszystko złożyło się na ten wspaniały spektakl. Dziś będę już pokazywał trochę inne widoki, sporo różniące się od tych tutejszych ale równie wspaniałych. Taką tablicę spotkać 5 tys. km od domu to powiem ci że serce się raduje. A wpis, po prostu trochę prawdy napisałem, pozdrówka.
Janinko, to dobrze że jeszcze zimy nie macie, chyba mało jest osób które lubią zimę. Jedyna zaleta to to że można trochę wyhamować i wolniej żyć a przy tym odpocząć, gdyby było lato na okrągło to bym się chyba zapracował na śmierć. Iglaki mają tę zaletę że cały rok są ładne a szczególnie gdy je śnieg przyozdobi. Powiem Ci że niektóre gołe drzewa też ładnie się prezentują. A ta ich zmienność też jest piękna. Może uda mi się na wiosnę podjechać, taki mam plan a co z niego wyjdzie się okaże. Dzięki za fotkę , muszę powiedzieć że te szyszki całkiem fajnie wyglądają. Jest tu bardzo dużo polaków, powiem że czuje się prawie jak w kraju. Można iść do polskiego lekarza, banku, sklepu, ubezpieczyć się, internet założyć, do kościoła iść, apteki, biura podróży, prawo jazdy zrobić, jest polskie radio i kilka gazet 5 jest darmowych i chyba 4 płatne i wszystkie z polski, ale drogie i ich nie kupuję.
Haniu, ciesze się że i Wam podobały się wodospady, choć zdjęcia do tego co wydziałem na żywo, nijak się mają ale lepszy rydz niż nic. Polacy są rozrzuceni po całym świecie, teraz zaczynam czytać książkę „Morskim szlakiem Polonii” ale to będzie temat na inny post, związany z moimi zdjęciami, które będę teraz pokazywał. Oczywiście ludzie szukają lepszego życia, nie chcą być, oszukiwani i okradani przez całe życie. Tu jednym się powiedzie, drugim nie, ale mało ludzi wraca. Z tymi co rozmawiam to mało osób chce wracać, powiem Wam że nawet ci co są już tu długo to nawet do polski nie jeżdżą, bo się nie mogą dogadać z rodziną. Teraz był jeden znajomy na weselu i powiedział, że już nigdy więcej nie poleci do polski. Tak samo nie chcą zapraszać tu ludzi z polski, przyjeżdżający mają zbyt wygórowane wymagania, myślą że jak już przyjechali do kanady to będą zasypywani prezentami a tu nie ma się nimi kto zająć bo trzeba iść do pracy i po takiej wizycie jest więcej kwasu niż radości. Już się nasłuchałem tych opowieści. Tu niestety gruszki na wierzbie nie rosną. Choć żyje się dużo lżej, niż w kraju, to trzeba zasuwać i to ostro. Miałem się nie rozpisywać i znów na machałem długi tekst a jeszcze fotki trza pozbierać.

janina_zawada 08:34, 25 lis 2014

Piękne leśne widoki .. Lubię szelest liści pod nogami ale i tak najpiękniej wygląda wiosna jak wszystko budzi się dożycia i pomalutku wychodzi z ziemi ..
Robert u nas jeszcze prawie wszyscy są rozszczeniowi, należy się i koniec . A jeśli komuś lepiej się powodzi to pewnie nakradł a nie na to zapracował .. A jak wyjechał za granice to już na pewno się dorobił i powinien pomagać rodzinie . Nikt nie myśli że tam trzeba dużo pracować aby coś mieć tak jak i u nas .. Choć pomału się zmienia bo młodzi już inaczej myślą o życiu i sami pracują na swoje utrzymanie ..
U mnie dzisiaj spał spory śnieg ale szybko się roztopi bo nadal jest ciepło .. Nadchodzi zima ..
Bogdzia 14:47, 25 lis 2014

U mnie jeszcze sniegu nie było ale jesień bardziej zaawansowana niż u Ciebie , wszystkie liście juz na ziemii i kolor już bez połysku , zbrunatniały.Kamienie z mchem pięknie wyglądaja , musi tam byc duża wilgotnośc. Pozdrówka.
hanka_andrus 16:14, 25 lis 2014

Robercie, czy to w Polsce, czy gdzie indziej pracować trzeba. I ludzie pracują. Istotne jest to czy za to wynagrodzenie da się godziwie żyć.
Niestety, u nas ta polityka pieniężna jest do d.
I stąd te wyjazdy za granicę. Sam tego doświadczasz.
Dobrze, że w całym tym ambarasie znajdujesz czas na odrobinę życia tak jak lubisz.
zawitka 17:34, 25 lis 2014

Witaj Robert ----przepraszam że ni zaglądałam do Ciebie ale miałam duże kłpoty ale powolutku wracam do życie choć to jeszcze potrwa .zajrzałam do ostatnich stron ale ogladanie nie najważniejsze .Ważniejsze jest to jak żyjesz i jak dajesz radę .Poczytam jeszcze do tyłu dziś chcę Ci przesłać pozdrowienia i powiedzieć że dzięki tobie zobaczymy trochę świata i poczytamy o nim Pozdrawiam cieplutko choć w W-wie deszczowo i chłodno
Milka 17:36, 25 lis 2014

Dziś i ja popatrzyłam, cudne wodospady!!!
Aura ciut gorsza, jak rok temu, a ty już na całość poszedłeś i chyba na dobre tam zacumowałeś
Uśmiałam się z rozpoznawania marki, którą pakujesz, pozdrawiam Robert
Borbetka 19:53, 25 lis 2014

Czytając Robert Twoje opowieści stwierdzam, że Polacy są wszędzie. Ciekawe tylko, czy każdy powiedziałby, że poza krajem mu lepiej jest. Warto by takie badania zrobić. Fotki oczywiście obłędne i te kolory. Oczy nacieszyłam, bo u mnie tylko szary kolor występuje póki co.
Mala_Mi 17:39, 27 lis 2014

Robert.. ja Cię przeczytam.. wszytko dokładnie i obrazki.. będzie co robić w długie zimowe wieczory.... ale teraz to tylko pozdrowienia zostawię.
hanka_andrus 20:12, 27 lis 2014

A ja czytam od Pierwszej litery do kropki. I zdjęcia oglądam z zachwytem, i zazdroszczę Tobie tej mobilności w terenie.
Miodek mi lejesz za każdym razem jak Twój wątek otwieram.
POzdrówka i zdrówka Tobie życzę, Zebyś jeszcze nie jedno indiańskie lato mógł oglądać i sił Tobie starczało..
Bogdzia 07:28, 30 lis 2014

Macham.