Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 16:35, 26 lip 2012

Moniko, przezimują pod jednym warunkiem, że nie włazi ci tam mróz.
Klamber 10:09, 27 lip 2012

Witam Was przepięknym porankiem u siebie.

Rano był piękny widok, cały las był spowity mgłą, uwieczniłem to dla Was.
Upał straszliwy ale u mnie dopiero trochę woda obeschła, więc pogoda dla mnie i roślin dobra.
Wczoraj się narobiłem, z synem schowaliśmy pod balkon 2 wywrotki zrębków to moja suszarnia. Niestety tonie koniec, jeszcze czeka 7 wywrotek gałęzi do mielenia. Zapraszam na wczorajsze zdjęcia.

Moja pierwsza ostróżka może jeszcze dwie zakwitną. Reszta jest jeszcze malutka.

Kleome ładnie się rozrosła.
Milka 10:21, 27 lip 2012

Pięknie, zdjęcia jak zwykle super!
Borbetka 10:36, 27 lip 2012

Klamber napisał(a)
Moniko, przezimują pod jednym warunkiem, że nie włazi ci tam mróz.

Ano wlaśnie, a tego teraz nie sprawdzę, bo garażu jeszcze nie mam he, he. Dzięki.
AgnieszkaBK 11:30, 27 lip 2012

Witaj Robercie, piękne zdjęcia.....mgła jest nastrojowa i tajemnicza...piękna.....pod warunkiem, że nie musimy w niej jechać samochodemSuper zdjęcia kwiatów. Mam jeszcze pytanie odnośnie mielenia gałęzi.... masz jakąś profesjonalną rozdrabniarkę, bo taką zwykłą, amatorską, to chyba nie da się takiej ilości przerobić. My tez planujemy kupić rozdrabniarkę, ale zastanawiamy się nad tym jaka będzie dobra.
Klamber 13:26, 27 lip 2012

Anieszko, mam dużego rębaka najpierw. Nie wiem do jakiego celu potrzebujesz, ja mam ogrzewanie na drzewo i potrzebowałem mielić na opał.
Najpierw zaczynałem od elektrycznego, Azgatec dobry rębak cichy a robota ubywa całkiem szyybko.
Potem potem wynajmowałem od znajomego coś takiego

ale on robi kiepskie wióry, które nadają się bardziej na kompost niż do ogrzewania

a póżniej zrobiłem takiego
tylko teraz przerabiam go na prąd, gdyż muszę pożyczać ciągnik a jest to kłopotliwe. Ten robi super

granulat tak jak ten elektryczny od którego zaczynałem, tylko nie mogę fotki znaleźć.
Klamber 13:29, 27 lip 2012

AgnieszkaBK 13:43, 27 lip 2012

No, to jestem pod wrażeniem, ależ Ty jesteś wszechstronny Robercie. Przecież to cały przemysł drzewny.
Zakładam, że taki opał drzewny wychodzi taniej niż węglowy, ale sporo pracy trzeba włożyć w przetworzenie tego, jednak jak się ma np.swój las to pewnie się opłaca. Ile w przybliżeniu m3 takiego granulatu spalasz w sezonie zimowym?Ja na razie rozglądam się za dobrą rozdrabniarką, ale do przetwarzania gałęzi, które wycinamy w ogrodzie. Do tej pory paliliśmy je , bo było ich niedużo . ale drzewa są coraz większe i można by było to jakoś wykorzystać, do kompostu czy ściółkowania. Jednak jak kupować takie urządzenie, to trzeba wziąć pod uwagę, że gałęzie z czasem będą trochę grubsze, no i żeby to dało radę ciąć, dlatego podpytuję się o firmę..... zawsze lepiej jak ktoś poradzi.
Milka 13:48, 27 lip 2012

Wynalazca i potentat z ciebie! ale to sobie zapisałam, róznie bywa, alternatywy trzeba mieć
monteverde 14:05, 27 lip 2012

Robert ładne zdjęcie cleome kiedyś pożyczałam taka rozdrabniarkę z wypożyczalni, ale największe gałęzie jakie mieliła to 4 cm i cały czas się psuła, koszt za 1 dzień 100 zł