Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Magara 22:42, 07 wrz 2025

Jola, jak ładnie u Ciebie Deficytów i nadmiarów nie widzę
ewsyg 22:57, 07 wrz 2025

Joku napisał(a)
Bardzo ładnie rośnie hakonechloa dostana kilka lat temu od Mirki. Jedna kępa powstała bodajże z pojedynczego źdźbła które żal mi było wyrzucić.

Faktycznie ładnie rosną. U mnie nie każda trawa chce rosnąć, dużo straciłam, ale chyba znalazłam dla hakonechloa dogodne miejsce. Saserie też tam rosną. Cieszy mnie to, bo podobają mi się te trawy.
Masz Jolu sporo kwitnących roślin.
Kordina 02:03, 08 wrz 2025

Hakonki to też moje ulubione, w tym roku rozrosły się bardzo deszcz im służy
Joku 20:21, 08 wrz 2025

Magarku, ogród dziękuję i ja też .

Ewa, u mnie też niektóre trawy były i przeminęły. Hakone bardzo lubię i seslerię jesienną. Cieszy mnie że ta pierwsza chce rosnąć bo pierwszą zakupioną straciłam. No ale jak mają nie rosnąć skoro sadzonki były wypasione .

Bożena, jak tu nie kochać takich wdzięcznych traw .
Wafel 07:53, 09 wrz 2025

W tym miejscu mam problem, szukam czegoś wyższego co stworzyłoby przesłonę. Miejsca niewiele, całość może 1 m kwadratowy, rośnie tam hortensja Vanile Fraise, dosadziłam powojnika Julie Correvon i szałwię Amistad. szałwia zimy nie przetrzyma, powojnik powinien się bardziej rozrosnąć. Może to wystarczy?

Lubię te słoneczka, choć u siebie nie mam żółtego koloru, dałam rudbekie na osiedlową, super kępa wyrosła i pięknie rozjaśniła.

Co do trudnego miejsca to właśnie mam takie, tam gdzie rośnie miskant a chcę posadzić róże. Długo kminiłam i posadziłam właśnie powojnika ale botanicznego Jak wysadzę miskanta to
mam nadzieję, że fajnie przesłoni. Mam w zanadrzu jeszcze jednego powojnika NN z wyprzedaży, zaraz powtórnie zakwitnie to będę wiedziała chociaż jaki ma
ma kolor
Hakonechloe u mnie też ładnie rośnie nawet w donicach, ale przy miskancie, prawie w ogóle nie zwiększa rozmiaru, podobnie jak jedna z kruszyn. Miskant chyba wyciąga wszystkie dobroci z gleby dla siebie.

Miło mi się patrzy na twój ogród, taka znajoma przestrzeń
Joku 20:51, 09 wrz 2025

Rudbekie mnie zauroczyły dawno temu, jeszcze przed Ogrodowiskiem. Nie pamiętam skąd się wzięły w obecnym ogrodzie. To skupisko to samosiejki, bezproblemowe.
To miejsce do osłonięcia jest w przejściu z podjazdu z boku domu do ogrodu, tam gdzie mam truskawki w kastrach budowlanych, może kojarzysz. Jak zakładałam ogród miałam inną koncepcje na to miejsce i tak jakoś goło wyszło. Dosadziłam powojnika, ale mam prowizoryczną podporę z kijków bambusowych. Muszę poszukać jakiegoś metalowego obelisku 2,5 m wysokości. O trawie tez myślałam, o wernonii ale one mają tę wadę że przez kilka miesięcy jest goło po wiosennym cięciu.
No i tak myślę, myślę i nic wymyśleć nie mogę.
Dopadła mnie kolejna plaga, wrócił kret . I kretowiska .
Wafel 21:12, 09 wrz 2025

Spróbuj z żywołapką, nic innego nie działa, żadne brzęczki itp. Łatwo namierzyć korytarz pomiędzy kopcami tylko potem trzeba sprawdzać rano żeby rzeczywiście to była żywo - łapka.
Joku 21:25, 09 wrz 2025

Patrzyłam dzisiaj na żywołapkę ale nie wzięłam. Wydawała mi się jakoś mało praktyczna w użyciu . Odnalazłam w czeluściach szopki brzęczyk, utknęłam w najbardziej okazałym kopcu a rano były kolejne kopce w sąsiedztwie. W południe jeden z moich kotów obserwował czemu trawnik zrobił się nagle nierówny ale chyba siedzenie na czatach mu się znudziło. Ciekawe jaki obraz ujrzę jutro.
Basieksp 21:59, 09 wrz 2025

Śliczne te rudbekie Do mnie też wrócił kret. Wczoraj powciskałam mu sierść Azy, kwiaty aksamitki i liśce czarnego bzu. Ale dziś nie miałam czasu zerknąć jak i czy to coś dało ? Rano zerknę, przed pracą.
Alija 22:20, 09 wrz 2025

He, he, też mam rudbekie i też mam krety. Chyba zaczął się sezon na krety