Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Evchen 14:56, 10 lip 2012

Ano cicho...
przyjadę to zajmę się oświetleniem tarasu - a raczej szukaniem oświetlenia.
A może ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre oświetlenie punktowe..?...
Pszczelarnia 15:20, 10 lip 2012

Zaglądam do "galimatiasu" i czytam, jak dobrze Bociek i Madżenka radzą. Pod drzewkami owocowymi ... trawy, hosty .... .
Evchen 23:35, 10 lip 2012

Ewuniu, dziękuję za odwiedziny Bociek i Madżenka są nieocenione NIe tylko od porad ogrodowiskowych, ale i od poprawwy humoru
Lekarstwo na niepogodę wszelkiego rodzaju - to one

A Ty co sądzisz o moim projekcie? Oddzielać żywopłotem z grabu czy pergolą różaną?
anula_wn 12:48, 11 lip 2012

Ewa, tak na szybko !

1. grill dałabym z drugiej strony altanki , że być musi to wiadomo !
2. za pergolą dałabym nie kwiatki w donicy, choć to też fajne....a rzeczoną ścianę wodną jak nie grilujecie to "se" pluska i ładnie wygląda druga może być też bliżej tarasu, oczywiście
3. a propos tarasu i ściany wodnej, to można wymurować z krótszego, lewego boku, a za nią niech rosną rośliny. Wg mnie nie musi być wysokie , tnz. 80 cm nad tarasem byłoby też oki, nie wiem ile taras jest nad ziemią.....

jeszcze pomyślę, ale to tak na szybko było
betysia 15:15, 11 lip 2012

Witaj Ewus...oj jak sie stesknilam...
ale widze,ze projekty ida na calego ... oj cosz tego pieknego bedzie, na pewno!!!!!!
trzymam kciuki...i odpoczywaj kochanienka!!!!!
sciskam straszliwie mocno!!!!!
buziali
BD...
Mala_Mi 19:55, 12 lip 2012

Odp. d ooswietlenia tarasu.. .jak nie liczysz się z grosem..to rób cochesz.. a ja ksieliczysz to zainwestuj w oświetlenie które ma możłiwosć włożenia żarówek ledowych.. koszt żaróki w granicach 50zł.... (stosuj min. 4W. inne zaciemne).. i słowo 4W swoje znaczy.. będziesz mogłą oswietlać na okrągło..bez wpływu na rachunki... ja mam całe takei oświetlenie w ogrodzie i mam takie iluminacje....z kilkunastu?? lamp.. i świeci codziennie do północy.. i mma obraz za oknem nawet w nocy
Reszta t okwestia gustu, a ot ym się nie dyskutuje
Madzenka 21:09, 12 lip 2012

Evchen napisał(a)
Ano cicho...
przyjadę to zajmę się oświetleniem tarasu - a raczej szukaniem oświetlenia.
A może ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre oświetlenie punktowe..?...

Ja kupiłam w castoramie reflektor,i łączone szerogowo, przestawiam je teraz gdzie mi sie podoba
Madzenka 21:12, 12 lip 2012

asc napisał(a)
Odp. d ooswietlenia tarasu.. .jak nie liczysz się z grosem..to rób cochesz.. a ja ksieliczysz to zainwestuj w oświetlenie które ma możłiwosć włożenia żarówek ledowych.. koszt żaróki w granicach 50zł.... (stosuj min. 4W. inne zaciemne).. i słowo 4W swoje znaczy.. będziesz mogłą oswietlać na okrągło..bez wpływu na rachunki... ja mam całe takei oświetlenie w ogrodzie i mam takie iluminacje....z kilkunastu?? lamp.. i świeci codziennie do północy.. i mma obraz za oknem nawet w nocy
Reszta t okwestia gustu, a ot ym się nie dyskutuje

Dobrze piszesz Aniu ja mam oświtlenie na zewnątrz domu wyłącznie ledowe z czujnikiem zmierzchu, nie odzuwam różnicy w rachunakch mimo, że palą sie przez caly rok, każdej nocy!
Muszę jesze w lampie na tarsie wymienić
Evchen 23:03, 12 lip 2012

Anuś, Marzenko oczywiście, że myślę o ledowych. Wiem, że koszt teraz większy, ale przecież oświetlenie w ogrodzie zakłada się też po to, by pobawić się światło-cieniem, podkreślić to co piękne, a ukryć to co mniej estetyczne Jak makijaż u kobiety
Diana 23:16, 12 lip 2012

witam
włącze sie do oświetlenia.....na rabatach jeszcze lamp nie mam, lecz elewacja oświetlona jest 24 żarówkami ledowymi o mocy 4W.Moge powiedzieć tyle.....przez założeniem oświtlenia było ciemno....po zamontowaniu byłam poprostu w szoku!!!! efekt jest niesamowity i chodząc po ogrodzie łuna niesie się dośc daleko od elewacji i widać wszystko super ja mam akurat ledowe smd ( te z kwadracikami żółtymi) są o wiele mocniejsze niż te z "brzuszkami" testowaliśmy i daje słowo
I tak jak Marzenka mam czujnik zmierzchu i świecą się cały rok.....a rachunki nie wzrosły
fakt.....cena zakupu jest dośc wysoka,ale biorąc pod uwagę przyszłe rachunki to warto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies