Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Sebek 15:41, 02 sie 2013

Martika - miskant jest po prostu trochę zasuszony - nic mu nie będzie

martika 21:19, 02 sie 2013

Sebku dziekuję, to mnie pocieszyłeś. nedawno go posadziłam do gruntu, może trochę wczesniej w doniczce podsechł...uratowany
aleksandra_g 11:48, 04 sie 2013

Pytałam już w innym wątku co może być przyczyną ale nie dostałam odp, więc próbuję tutaj bo sprawa wygląda coraz gorzej co to może być? i co robić z drzewkiem? czy to może zarazić inne? Drzewka są zasłoną warzywnika więc wolałabym chemią nie pryskać, oprysk z czosnku nie pomógł.Drzewka sadzone jesienią, wiosną zdjęłam włókninę i zobaczyłam, że coś się dzieje nie tak a teraz jest już tylko gorzej...
Gardenarium 13:03, 04 sie 2013

Zajrzyj mu u podstawy pnia, może może zobaczysz czy nie ma czasem zgnilizny opieńkowej, jak tutaj

Instagram Ogrodowiska
aleksandra_g 16:18, 04 sie 2013

wydaję mi się, że nie było bo oglądałam właśnie pod tym kątem ale obawiam się, że moje laickie oko mogło tego nie rozpoznać :/
aleksandra_g 21:27, 04 sie 2013

zajrzałam i wygląda tak :

nie jest chyba źle?

ale co dziwne bez problemu mogłam drzewko ''wyciągnąć'' i jego korzenie wyglądają tak:

nie znam się ale wyobrażałam sobie to troszkę inaczej....
zastanawia mnie co jest przyczyną, drzewko mi tam jakoś specjalnie nie szkoda ale ciężko będzie mi teraz dobrac takie same tego samego rozmiaru :/ a chciałam żeby było ładnie równiutko... pozostałe mają się dobrze. Te felerne posadziłam spowrotem ale czy ma to sens? da się uratować? czy wyrzucić w cholerę?!
goniak 07:57, 05 sie 2013

Moim zdaniem wyrzucić, bo on sie nie ukorzenił i usycha.
To samo zaczyna się dziać ze świerkiem serbskim, którego pokazywałaś wcześniej.

Mazan 09:48, 05 sie 2013

Witam

Aleksandro_g, to co widać przeczy Twemu mniemaniu. Poczytaj trochę o fytoftorozie u iglaków lub o chorobach szyjki korzeniowej i nasady pnia. Usuń chore rośliny, natomiast miejsce, gdzie była i sąsiednie rośliny podlej roztworem Aliette 80 WP. Swierka nie widziałem, ale proponuję to samo.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
euro 14:13, 07 sie 2013

Witam
Bardzo prosiłbym o pomoc w zakresie Magnolii parasolowatej (tripetala), którą posadziłem w ogródku tej wiosny. Pojawia się choroba atakująca liście w nerwie głównym od spodu, potem przenosi się na wierzchnią warstwę liścia. Zdjęcia
Mazan 12:21, 08 sie 2013

Witam

Objawy podobne do bakteryjnej plamistości liści. Spryskaj miedzianem 50 WP, zwróć uwagę żeby nie poparzyć.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek