Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

JulkAd 20:12, 19 sie 2012

No Anitko wypieki rewelacja. Ja tylko chałkę piekę od czasu do czasu jak dzieci marudzą. U mnie ciasta piecze mój syn (chociaż ja też umiem) uwielbia wręcz bawić się w takie rzeczy, obiad też ugotuje, ale raczej taki wymyślny, a nie taki tradycyjny.

Zdjęcia ogodowe super. Czekać będę zatem na Twoje ogrodowe zwierzęta jak się lepciejszego aparatu dorobisz
baraga1904 21:03, 19 sie 2012

Anito witam po urlopie...
Zdjęcia z ogrodu super i zwierzątka również - kochaśne...
No ale chlebki i wypieki pierwsza klasa - u nas w domku piecze chlebek mąż - na przepisie swojej mamy, czyli mojej teściowej... i po tej hotelowej kuchni, taki świeży pachnący z masełkiem...ach sama rozkosz...mnie wystarczy z samym masłem żeby zwariować...

Ps. Ciekawe co by mąż powiedział na rogaliki...hihihi?
agata_chrosc... 21:13, 19 sie 2012

No całe szczęście, że powzięłam nieodwołalne (tym razem) postanowienie powrotu do normalnej figury. Bo gdyby nie to, to juz bym przepisik w kuchni testowała. A tak to tylko smakiem się obejdę WYgląda to bardzo pysznie! Te Twoje bułeczki i rogaliki znaczy
Enya73 21:39, 19 sie 2012

Ja niestety też bardzo lubię jeść i w dodatku mam tendencje do tycia, dlatego ciągle się ruszam
Rano oczywiście upiekłam świeże bułeczki, zjedliśmy je w mgnieniu oka (obiecuję, że w najbliższym czasie wszystkie przepisy wrzucę do wątka kulinarnego
Dlatego potem długi spacer z psem, a potem rower. Pojechaliśmy nad zalew do Chechła. Fajna trasa, droga prowadzi przez okoliczne pola i lasy.

Najbardziej lubię tę część leśną. Ten zapach lasu jest cudowny. A w dodatku przy dzisiejszym upale w lesie było znacznie przyjemniej

Enya73 21:40, 19 sie 2012

Witam Cię Agnieszka! Gdzież Tyś się podziewała, jak Cię nie było? Miło, że już jesteś. Brakowało mi tutaj Ciebie Już niedługo się spotkamy!
popcorn 21:41, 19 sie 2012

Ale fajnie! Gdzie ten czarny Śląsk? Nie widać wcale

pozdrówka!!
Mala_Mi 21:52, 19 sie 2012

Enya73 napisał(a)

Jak widać, bardzo lubię, jak różne rośliny wzajemnie się przenikają. Nie przepadam za pustymi przestrzeniami w ogrodzie.

Podczytuję po kawałeczku... czasu brak na więcej.. wiec wybacz, że tak wyrywkowo.... pięknie masz w ogrodzie, zwierzaki cudne (mój pies nie cierpi wody..uraz z młodości)...ale t ozdanie któe cytuję bardzo mi się podoba... ja też nie lubię pustych przestrzeni w ogrodzie.....
Enya73 21:52, 19 sie 2012

Tyle tu pochwał i zachwytów padło pod adresem naszego ogrodu, to pokażę Wam w końcu, że nie jest jeszcze tak idealnie. Są miejsca jeszcze nieskończone. Ale wszystko w swoim czasie
Pokażę, ta pusta wąska rabata pod płotem sąsiada czeka na obsadzenie. Sąsiad od swojej strony posadził dość chaotycznie żywopłot z pęcherznicy kalinolistnej w 2 odmianach, berberysa i tawułę. Niestety jego krzewy tak się rozpanoszyły, że przechodzą przez siatkę na moją stronę. W dodatku sąsiad jakoś nie zabiera się do tego, aby je od góry chociaż wyrównać.
Od mojej strony na razie mam, pstrego klona jawora, migdałka i oczara omszonego, który kwitnie na różowo, jak jeszcze śnieg leży. I co tu posadzić. Miejsca niewiele, a widok na tę nieszczęsną rabatę mam wprost z tarasu. :

No i ten trawnik na schodach do ogrodu, z siewu, nie bardzo nam wyszedł. Do poprawy.

A druga jest rabata żwirowa. W tym miejscu rosła nieszczęsna katalpa, którą mi połamało w zeszłym miesiącu. Posadziłam tam na próbę pstrą odmianę runianki. Nie wiem, czy ją zostawić i dokupić resztę sadzonek, czy też przesadzić w inne miejsce, a tam zrobić coś zupełnie nowego.

Są jakieś propozycje?
popcorn 21:56, 19 sie 2012

Kurcze chyba bym pogadała z sąsiadem żeby dosadził pęcherznice i je jakoś ogarnął Albo ze swojej strony posadź coś w formie żywopłotu? Jakie tam jest nasłonecznienie?
Napisz też jakie warunki są na rabacie żwirowej, sucho, słonecznie czy wręcz przeciwnie? To będziemy myśleć
pozdrawiam!
Enya73 21:56, 19 sie 2012

popcarol napisał(a)
Ale fajnie! Gdzie ten czarny Śląsk? Nie widać wcale

pozdrówka!!

No właśnie chodziło mi o taki przekaz, że ten "czarny Śląsk" wcale nie jest taki czarny Stąd nazwa wątku. Moja dzielnica i okoliczne miasta i wioski są naprawdę zielone.
Dziś przejeżdżałam przez wioskę Nowe Chechło. Ile tam nowych pięknych domów powstało. Dziesiątki normalnie. Ogrody dopiero w trakcie tworzenia, ale wiele z nich ma wielki potencjał.
Apeluję zatem do mieszkańców Nowego Chechła, cudownie położonej nad zalewem miejscowości, aby się ujawnili i pokazali, jak nam tu na Śląsku zielono