Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 20:54, 29 wrz 2013

Dziś nadszedł ten dzień, pomost w zasadzie skończony Hurra i buziole ogromne dla mojego wytrwałego mężula Jesteś wielki!!!
Zostało tylko olejowanie, a to już moja robota. Te otoczaki po bokach jutro stamtąd znikną, a na wiosnę na nowych rabatkach dojdą nowe roślinki,m.in.sporawy klon japoński
Nawet nie wiecie, jak się z tego cieszę

ana_art 20:58, 29 wrz 2013

ale jaki pomysłowy dwukolorowy a jakiego klonika planujesz? przymierzam się też do klona
Kondzio 21:02, 29 wrz 2013

śliczny ten pomost
Enya73 21:03, 29 wrz 2013

Dwukolorowy jest w zasadzie przez przypadek. Mieliśmy część desek masaranduby,które zostały z tarasu przy domu i początkowo wydawało nam się, że ilość, którą dysponujemy wystarczy. Jednak okazało się, że braknie, a tej deski masaranduba o identycznym ryflowaniu (chodzi o ilość ryfli) już nie produkują ,jedynie takie same ryflowanie miała tatajuba, więc wzięliśmy tę i musieliśmy je jakoś wymieszać, żeby to względnie dobrze wyglądało Ot cała historia
Bogdzia 21:08, 29 wrz 2013

Piękny ten sumak, one wogóle sa piękne ale ta ich zachłannośc terenu wstrzymuje przed ich posadzeniem. Jeśli sie nie rozrasta odłogami to masz szczescie bo urokliwy jest bardzo. Piekne też zrobiłaś jego otoczenie , bardzo mi sie podoba. Pozdrawiam.
Madzenka 21:16, 29 wrz 2013

Anitko pomost zachęca do moczenia nóg w oczku

Mnie twój ogród zachwyca i wierzyć się nie chce, że piekny jest tylko na zdjęciach. Wręcz odwrotnie, uważam że nasze ogody są piekniejsze w rzeczywistości niż na zdjęciach.
Muszę się o tym osobiście przekonać
Enya73 21:18, 29 wrz 2013

ana_art napisał(a)
a jakiego klonika planujesz? przymierzam się też do klona

Podobają mi się klony palmowe: Atropurpureum, Skeeter's Broom, Bloodgood,Dissectum Garnet , ale boję się, że to będzie zbyt mocny akcent kolorystyczny i zbyt duży kontrast dla sumaka. Jeszcze to przemyślę, być może wybiorę inny,zielony: Okushimo.
Enya73 21:25, 29 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
Piękny ten sumak, one wogóle sa piękne ale ta ich zachłannośc terenu wstrzymuje przed ich posadzeniem. Jeśli sie nie rozrasta odłogami to masz szczescie bo urokliwy jest bardzo. Piekne też zrobiłaś jego otoczenie , bardzo mi sie podoba. Pozdrawiam.

Ten Tiger nie kwitnie, nie odbija i daje cień wrażliwszym hostom. W stanie bezlistnym wygląda dość zabawnie, jak rogi łosia
Bardzo dziękuję Bogusiu To mój ulubiony zakątek zaraz po romantycznym kręgu z hortensjami Anabel teraz i czosnkami w maju
Matka 21:31, 29 wrz 2013

Czyli to nie taki zwykły pospolity sumak?podobaja mi się one i nawet udało mi się jednego ukorzenićczemu nie mówiłaś że masz szczepkę na zbyciu, bom chętnasliczny un taki zlocistycudny
Enya73 21:36, 29 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)
Anitko pomost zachęca do moczenia nóg w oczku

Mnie twój ogród zachwyca i wierzyć się nie chce, że piekny jest tylko na zdjęciach. Wręcz odwrotnie, uważam że nasze ogody są piekniejsze w rzeczywistości niż na zdjęciach.
Muszę się o tym osobiście przekonać

Marzę o tym, żeby móc latem w upalne dni chociaż nogi tam zamoczyć Nawet żaby,ryby i zaskrońce nie będą w stanie mnie powstrzymać

Na razie jednak poziom wody, po upalnym lecie i jednak niezbyt obfitych opadach deszczu, nie pozwala na moczenie nóg, ale dzięki tak niskiemu poziomowi wody, udało nam się w końcu skończyć budowę tego pomostu. Należy pamiętać, że to jednak naturalny zbiornik i takie sytuacje latem będą się zdarzać.

Cieszę się, że tak uważasz i dziękuję bardzo, bardzo
Wszystkim Wam dziękuję za wszelkie słowa uznania. W każdym Waszym ogrodzie znajduję takie miejsca, zakątki czy kompozycje, które mnie również absolutnie zachwycają. Jak też bardziej od zdjęć wolę ogrody podziwiać z bliska, by poczuć zapach, dostrzec z bliska fakturę,kolory, atmosferę miejsca itp.

Marzenko, zaproszenie otwarte bezterminowo Buziaki